ΓΔ: 1701.84 -0.22% Τζίρος: 102.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής εντός του 2025

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμπερίληψη της ελληνικής θέσης στη Λευκή Βίβλο, ενώ ανέφερε πως αρχές Απριλίου θα παρουσιαστεί το νέο δεκαετές σχέδιο για τους εξοπλισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ρωτήθηκε για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας, τη Λευκή Βίβλο για αυτή, καθώς και τη ρήτρα διαφυγής. Αναφέρθηκε επίσης στην πιο αυστηρή στάση που θα διατηρήσει πλέον η ΕΕ και η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, ενώ σημείωσε πως παραμένουν σταθερές οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η ρήτρα διαφυγής να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και να αφορά το έτος 2025. Σημείωσε ότι η πρόταση της Κομισιόν αφορά τετραετή περίοδο, κάτι που χαρακτήρισε λογικό, «καθώς χρειαζόμαστε χρόνο και προβλεψιμότητα προκειμένου να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες». 

«Σε κάθε περίπτωση αισθάνομαι ότι είναι μια δικαίωση αυτή η συμπερίληψη στη Λευκή Βίβλο μιας πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης η οποία έρχεται τώρα και δικαιώνεται και αναμένουμε το τελικό και οριστικό κείμενο για να γνωρίζουμε το βαθμό της δημοσιονομικής ευελιξίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι στις αρχές Απριλίου θα παρουσιάσει στη Βουλή τους βασικούς άξονες του νέου δεκαετούς σχεδίου για τους εξοπλισμούς. Εξέφρασε την ελπίδα η συζήτηση που θα γίνει να έχει άλλα χαρακτηριστικά από τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών, «διότι μπορούμε να διαφωνούμε σε πολλά, όμως θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στα ζητήματα των αμυντικών δαπανών μπορούμε να βρούμε ένα στοιχειώδες κοινό πλαίσιο συνεννόησης καθώς η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας είναι προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας».

Την ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία με τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, εξέφρασε επίσης ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «ο σεβασμός των πολιτικών ελευθεριών αποτελεί βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας. Να θυμίσω ότι η Τουρκία στα χαρτιά τουλάχιστον είναι χώρα υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια χώρα η οποία φιλοδοξεί να συνάψει πιο στενές σχέσεις με την Ένωση. Προφανώς αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως αυτές που έχουμε διαπραγματευτεί τα τελευταία χρόνια» ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμα καμία προγραμματισμένη ημερομηνία για επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Για τη στάση της Ευρώπης και της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό. Θέλω να θυμίσω ότι από το 2020 υιοθετούμε μια σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική η οποία προτάσσει την εξωτερική φύλαξη των συνόρων. Και τότε θα έλεγα ότι ήμασταν λίγοι αυτοί που υιοθετούσαμε αυτή την πολιτική. Τώρα αποτελεί ουσιαστικά κοινό τόπο ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και χωρίς να περιορίζουμε τις ροές όσων εισέρχονται παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και χαίρομαι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να κατευθύνεται και προς μία δεύτερη προτεραιότητα η οποία δεν είναι άλλη από τις αποτελεσματικές επιστροφές. 

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα 8 στους 10 παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην ΕΕ, στην Ευρώπη, δηλαδή άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο δεν επιστρέφουν, μένουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Το σχέδιο κανονισμού όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση. 

Η Ελλάδα συμμετέχει σε μια κλειστή ομάδα χωρών που θα έλεγα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για πιο καινοτόμες ιδέες γύρω από το μεταναστευτικό. Αναμένουμε άμεσα τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της λίστας των ασφαλών χωρών προέλευσης, θα ακολουθήσουν οι ασφαλείς τρίτες χώρες και πρέπει (...) να σκεφτούμε πέρα από το συνηθισμένο για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό είναι πολύ σαφής. Όποιος δικαιούται άσυλο στην χώρα μας είναι ευπρόσδεκτος να παραμείνει στην Ελλάδα. Όποιος δεν δικαιούται άσυλο θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον γυρίσει στη χώρα από την οποία ξεκίνησε τη η διαδρομή του».

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως « οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σταθερές, έχουν βάθος, στηρίζονται σε κοινά συμφέροντα, δεν ετεροπροσδιορίζονται από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας, ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και μια χώρα η οποία πιστεύω ότι σε αυτό το ευμετάβολο γεωπολιτικό περιβάλλον, μπορεί να είναι και πολύ χρήσιμη. Ως μια χώρα αξιόπιστη στην Μέση Ανατολή, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί σε αυτή την καινούργια θεώρηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής να είναι εξαιρετικά χρήσιμη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αύριο παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Ένα από τα θέματα που είναι στην αναμονή είναι οι κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού.
BMP-1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα παραχωρεί τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία, με τι θα αντικατασταθούν

«Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή», αναφέρει το υπουργείο.
mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απαλλάσσονται από φόρους τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την απόκτηση των μαχητικών Rafale η Ελλάδα απαντά «στις επίκαιρες ανάγκες της αμυντικής μας θωράκισης», προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν έχει «ανάγκη την άδεια κανενός» για την απόκτησή τους.