ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Κάλυψε χαμένο έδαφος τον Οκτώβριο και «βλέπει» τις 900 μονάδες το ΧΑ

Με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν, κερδίζοντας 16% μέσα στον Οκτώβριο, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε την πτωτική στρέβλωση που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 8,56%. Οι κινήσεις της Fed θα κρίνουν την πορεία των αγορών.

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και μεθοδικό «χτίσιμο» καλύτερης τεχνικής εικόνας παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, έχοντας ήδη καλύψει την πτώση του Σεπτεμβρίου (-7,41%), βάζοντας πλώρη πλέον για την εκ νέου προσέγγιση της ζώνης των 880 – 900 μονάδων απ’ όπου ξεκίνησε η πτώση από τα μέσα Αυγούστου και εντεύθεν.

Μολονότι δεν καταγράφεται σοβαρή αύξηση συναλλαγών που θα προσέδιδαν περισσότερο βάθος και ποιότητα στην εν λόγω κίνηση, η αλήθεια είναι ότι η αγορά «πλήρωσε» τα χειρότερα των σεναρίων στα χαμηλά του  Σεπτέμβρη πέφτοντας στην περιοχή των 780 μονάδων, επίπεδα που παραπέμπουν σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών.

Εξωγενείς συγκυρίες όπως η μεγάλη «βουτιά» των διεθνών αγορών λόγω της αλλαγής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες είχαν φέρει το Χ.Α. σε πτωτική στρέβλωση και το Γενικό Δείκτη σε χαμηλά κοντά δύο ετών και σε επίπεδα που είχε το Φεβρουάριο του 2021.

Την ίδια ώρα, στο εξάμηνο οι εισηγμένες ανακοίνωναν μεγέθη που παραπέμπουν σε ιστορικά ρεκόρ, ο Γ.Δ. είχε κατέλθει σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών και σε επίπεδα που είχε το Φεβρουάριο του 2021, εν μέσω lockdown, με βαριά την επιρροή της πανδημίας, με ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και χωρίς να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ήταν μια ξεκάθαρη στρέβλωση την οποία η αγορά έσπευσε να διορθώσει, με τον Οκτώβριο να αποδεικνύεται ένας από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων ετών, «σπάζοντας» και την αρνητική γενικά παράδοση που έχει.

Με οδηγό τον τραπεζικό δείκτη που κερδίζει 16% τον Οκτώβριο και με κεντρικό καταλύτη τις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για 4η διαδοχική εβδομάδα ανοδικά, δείχνοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα διακρατώντας όλα τα κεκτημένα σε δείκτες και μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,67% την εβδομάδα που πέρασε, μολονότι στις τρεις από τις τέσσερις συνεδριάσεις έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, όμως έφτασε το +1,32% της Δευτέρας για να δώσει αέρα κερδών στην αγορά και να πιστοποιήσει ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατά 0,91%, ο Mid Cap έκλεισε στο +0,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,99%.

Έτσι, σε επίπεδο μήνα και ενώ απομένει η συνεδρίαση της Δευτέρας για την ολοκλήρωσή του, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 8,56%, o FTSE 25 είναι στο +9,59%, ο Mid Cap κερδίζει 4,98%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με έμφαση έχοντας κέρδη 16,60%. Οι τέσσερις εβδομάδες ανόδου, έχουν αλλάξει και τις ισορροπίες σε επίπεδο δεκαμήνου, όπου το Χ.Α. πλέον παρουσιάζει την καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα συγκριτικά με σχεδόν όλες τις διεθνείς αγορές, Ευρώπης και Αμερικής.

Και τούτο διότι, ενώ έως τις 29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από 29 ημέρες το Χ.Α. «έγραφε» ετήσιες απώλειες 11,74% σε επίπεδο Γ.Δ. το 2022, με τον  FTSE 25 στο -11,86% και τις τράπεζες στο -10,86%, πλέον η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, ενώ δεν αποκλείεται το τελευταίο δίμηνο του έτους να φέρει και εκ νέου θετικό γύρισμα στην αγορά. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι… άθλος, για μια αγορά που πέρασε δια πυρός και σιδήρου φέτος, με τεράστιο volatility, πρωτοφανείς διακυμάνσεις και μεγάλα «αδειάσματα».

Πλέον, σε επίπεδο 10μήνου 2022, ο Γ.Δ. έχει περιορίσει τις απώλειες μόλις στο -3,65%, ο FTSE 25 υποχωρεί μόλις 2,88%, ο Mid Cap χάνει 11,64% (καθώς είχε υπεραποδώσει με +34,5% πέρυσι), ενώ οι τράπεζες αύξησαν τα κέρδη τους στο +3,59%.

Χθες Πέμπτη ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να διορθώνει έως 1,04% στις 586,22 μονάδες, όμως τελικώς έκλεισε στα υψηλά ημέρας και στις 595,57 μονάδες με άνοδο 0,54%, επίπεδα που είχε να δει από τις 22 Αυγούστου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό δύο και πλέον μηνών.

Πλην των τραπεζών που ωφελούνται από την  αύξηση των επιτοκίων προσβλέποντας σε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τους μετά από πολλά χρόνια, ισχυρός καταλύτης που έφερε αφύπνιση των αγοραστών τον Οκτώβριο είναι οι πολλαπλές επιχειρηματικές διεργασίες σε πληθώρα κλάδων, με αιχμή την ενέργεια και τις υποδομές. Πρόκειται για τον κλάδο που έχει δώσει τα περισσότερα και ισχυρότερα deal και το 2022 (Motor Oil – Ελλάκτωρ, Intrakat – Εφοπλιστές, Μυτιληναίος – WATT + VOLT κ.α.), ενώ φαίνεται πως επίκεινται και νέες σημαντικές συμφωνίες σύντομα.

Ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό καθώς όλοι οι «παίκτες» προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους και να τοποθετηθούν όσο ισχυρότερα μπορούν στην αγορά, η οποία είναι στο επίκεντρο της έλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και το 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενεργειακές μετοχές, μαζί με αυτές των τραπεζών ξεχωρίζουν με έμφαση κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, έχοντας αποδόσεις από 8% έως 21,5%.

Η Εθνική που χθες έκλεισε για 10η διαδοχική συνεδρίαση ανοδικά, κερδίζει 10,62% το μήνα, ξεχωρίζοντας με έμφαση στον κλάδο. Η Πειραιώς είναι στο +16,30%, η Alpha Bank+15,19% και η Eurobank +14,67%. Στην ενέργεια και τις υποδομές, η Μυτιληναίος ξεχωρίζει με άνοδο 19,51%, η ΔΕΗ αφυπνίστηκε με +16,92%, η Τέρνα Ενεργειακή +12,73% κ.ο.κ.

Beta ΑΧΕ: Η αγορά έχει τιμολογήσει επιτόκια έως και 5% για το 2023

Το ζητούμενο για τις αγορές παραμένει η στάση που θα κρατήσει η κεντρική τράπεζα της Αμερικής στο προσεχές μέλλον, τονίζει στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, εκτιμώντας ότι ήδη έχει προεξοφληθεί από τα χρηματιστήρια μια αύξηση επιτοκίου στο 5% και οποιαδήποτε «χαλάρωση» από τη Fed θα οδηγήσει σε ράλι.

Ο αναλυτής σημειώνει πως «μέχρι στιγμής τα δεδομένα δεν δείχνουν κάποια αποκλιμάκωση στο μέτωπο του πληθωρισμού ή είσοδο σε βαθιά ύφεση για την αμερικανική οικονομία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ακόμα αύξηση 75 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς (14 Δεκεμβρίου) και διατήρηση των συνθηκών πιστωτικής σύσφιξης.

Παρόλα αυτά οι ενδείξεις κορύφωσης που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων ενδεχομένως να υπαγορεύουν έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης με μεγαλύτερα διαλείμματα ανάμεσα στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση με την αγορά να έχει ήδη τιμολογήσει επιτόκια της τάξεως του 5% για το α’ εξάμηνο του 2023, οποιαδήποτε ένδειξη προς έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης θα ενισχύσει το ράλι των μετοχών που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου και το οποίο βρήκε πρόσφορο έδαφος στα ως τώρα συμπαθητικά δεδομένα της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου: Από τις 170 εταιρίες (34%) του S&P που έχουν ανακοινώσει μεγέθη η κερδοφορία είναι μειωμένη 3,2% με αύξηση τζίρου 9,7%. Το 77% των εταιριών έχουν ανακοινώσει κερδοφορία υψηλότερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα στο Χ.Α. ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης, παρά το διστακτικό τέμπο στις διακυμάνσεις του, έκανε την υπέρβαση διασπώντας ανοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών διατηρώντας τις τιμές του για τέσσερις συνεδριάσεις υψηλότερα από το σημείο καμπής.

Η προσεκτική διόρθωση που ακολούθησε ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς οι ταλαντωτές έφθασαν ως τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Ιδανικά οι αγοραστές δεν θα ήθελαν να δουν το Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σε κλείσιμο κάτω από τις 850 μονάδες αφού θα αναιρούσε την όποια θετική δυναμική περιέχει η διατήρηση της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης.

Ακόμα και με αυτές τις χαμηλές μέσες ημερήσιες συναλλακτικές συνθήκες ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί με αξιώσεις την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε και η πτωτική κίνηση στα μέσα Αυγούστου. Δεν θα είναι εύκολο, καθώς ο σκληρός πυρήνας της καθοδικής κίνησης είναι η ζώνη μεταξύ 860 – 880 μονάδων, στην οποία οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν μεταξύ 60 και 90 εκατ. ευρώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα σε γυάλινο κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψηλά ο πήχης για τις τράπεζες: Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα β' 3μήνου

Τουλάχιστον στα επίπεδα του α' τριμήνου αναμένονται τα κέρδη του β' τριμήνου χωρίς να αποκλείονται ευχάριστες εκπλήξεις. Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές στόχους ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες η JP Morgan και η Citi.
Χρηματιστηριακοί δείκτες γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομάδα αποθέρμανσης στο ΧΑ εν αναμονή αποτελεσμάτων από τις τράπεζες

Εναλλαγές προσήμων, μειωμένες συναλλαγές και κλείσιμο οριακά χαμηλότερα στη σημερινή συνεδρίαση. Μικρές απώλειες για την εβδομάδα και αναμονή για τις κρίσιμες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, κυρίως για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιες είναι οι εισηγμένες με ταμεία που... «ξεχειλίζουν» από μετρητά

Ποιες είναι οι 28 εισηγμένες με διαθέσιμα που ξεπερνούν τα δάνειά τους. Αθροιστικά, το καθαρό ταμείο των εταιρειών αυτών ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Τα πλεονεκτήματα σε διανομή μερισμάτων, χρηματοδότηση επενδύσεων και έσοδα από τόκους.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
MARKET MAKER

Άνοδος με πλάτες από Εθνική, η μεγάλη ημέρα της Metlen και ο ΟΤΕ σε ταλαιπωρία

Τα χαμένα πρωινά κέρδη, η δεύτερη καλή συνεδρίαση της ΕΤΕ, η Metlen φτάνει στον στόχο, ΕΚΤΕΡ και Δομική σε ράλι με όχημα τα πτυχία, ο ΟΤΕ ταλαιπωρείται κάτω από τα 16 ευρώ και οι ρευστοποιήσεις κερδών στην Attica Bank.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά στο νήμα για το 90% η Metlen: Η δημόσια πρόταση και το Λονδίνο

Σήμερα λήγει η δημόσια πρόταση και όλα τα μηνύματα από τις ΑΧΕ που συγκεντρώνουν τις μετοχές είναι ενθαρρυντικά. Ο βαθμός συγκέντρωσης είναι κοντά στο 90% και σήμερα που θα παραδώσουν τις μετοχές και τα passive funds εκτιμάται ότι ο στόχος θα ξεπεραστεί και θα ανοίξει ο δρόμος για το Λονδίνο.