ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
διάδρομος φυλακής Νιγρίτας
Ο κεντρικός διάδρομος της φυλακής Νιγρίτας, άδειος, με ανοιχτή πύλη.

Ιαπωνία: Θανατοποινίτης που αθωώθηκε ζητά αποζημίωση 1,2 εκατ. ευρώ

Ύστερα από μακρά δικαστική μάχη, στην οποία βασικό ρόλο είχε η αδελφή του, ο Ιουάο Χακαμάντα, 88 ετών, κηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αθώος.

Ένας Ιάπωνας θανατοποινίτης, του οποίου η καταδίκη σε θάνατο ανετράπη 46 χρόνια ύστερα από την αρχική ετυμηγορία, ζητά από το ιαπωνικό κράτος αποζημίωση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Ύστερα από μακρά δικαστική μάχη, στην οποία βασικό ρόλο είχε η αδελφή του, ο Ιουάο Χακαμάντα, 88 ετών, κηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αθώος για την τετραπλή δολοφονία για την οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1968. Πέρασε πάνω από τέσσερις δεκαετίες στη φυλακή, περιμένοντας την εκτέλεσή του.

Ο δικαστής έκρινε τελικά ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του Χακαμάντα ήταν «κατασκευασμένα» και ότι οι ανακρίσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, ήταν «απάνθρωπες» και είχαν στόχο να του προκαλέσουν «σωματικό και ψυχικό πόνο» και να εξασφαλίσουν «ομολογίες με την απειλή βίας».

Ο Χακαμάντα, που είναι πλέον ελεύθερος, και οι δικηγόροι του κατέθεσαν χθες, Τετάρτη, προσφυγή στο δικαστήριο της περιφέρειας Σιζουόκα, αξιώνοντας πάνω από 200 εκατ. γεν (1,24 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση από το ιαπωνικό κράτος.

Είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, για την αποζημίωση καταδικασθέντων που τελικά αθωώνονται, που προβλέπει την πληρωμή αποζημίωσης που μπορεί να φθάσει έως τα 12.500 γεν (77 ευρώ) ανά ημέρα που περνά σε κράτηση.

«Το ποσό αυτό απέχει από το θεωρηθεί επαρκές δεδομένου ότι υπέστη τη χειρότερη δυνατή μορφή σωματικού περιορισμού για τόσο μεγάλο διάστημα, ως θανατοποινίτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Χιντέγιο Ογκάουα.

Οι δεκαετίες κράτησης --μαζί με την συνεχή απειλή για εκτέλεσή του-- είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του άνδρα.

«Αλλά ελπίζουμε ότι η οικονομική αποζημίωση θα βοηθήσει στο να του δοθεί, όπως και στην αδελφή του Χιντέκο, η ηρεμία που αξίζουν, για το διάστημα που παραμένουν εν ζωή», δήλωσε ο Ογκάουα.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι οι μοναδικές μεγάλες, βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες που διατηρούν την θανατική ποινή, κάτι που έχει τη στήριξη μεγάλου μέρους της ιαπωνικής κοινής γνώμης.

Ο Ιουάο Χακαμάντα είναι ο πέμπτος θανατοποινίτης που πέρασε από νέα δίκη στη μεταπολεμική ιστορία της Ιαπωνίας. Οι τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις επίσης κατέληξαν σε αθωωτικές αποφάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιάπωνας υπ. Δικαιοσύνης: Ανάρμοστη η κατάργηση της θανατικής ποινής

Η εσχάτη των ποινών, που εφαρμόζεται με τη μέθοδο του απαγχονισμού στην Ιαπωνία, επικρίνεται για την απανθρωπιά της. Οι καταδικασμένοι κατά κανόνα ειδοποιούνται μόλις μερικές ώρες προτού οδηγηθούν στην αγχόνη.
Ντοναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Να βγει στο φως η κατάθεση Έπστιν ζητάει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ

Η κίνηση αυτή επιδιώκει να περιορίσει μια αυξανόμενη διαμάχη που έχει πλήξει την κυβέρνηση από τότε που ανακοίνωσε ότι δεν θα δημοσιοποιήσει περισσότερα κυβερνητικά αρχεία από την υπόθεση σεξουαλικής εμπορίας του Έπσταϊν.
Σημαία Βόρειας Κορέας
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Κορέα: Έτοιμη για στρατιωτική δράση κατά ΗΠΑ και συμμάχων

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη για στρατιωτική δράση απέναντι σε κάθε απειλή, απευθύνοντας μήνυμα προς ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, μετά από πρόσφατη αεροπορική άσκηση με αμερικανικό βομβαρδιστικό.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εφετείο ακυρώνει τη συμφωνία παραδοχής ενοχής για την 11η Σεπτεμβρίου

Το Εφετείο της Ουάσινγκτον ανέστειλε ξανά τη συμφωνία ομολογίας ενοχής του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που θεωρείται ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου, προκαλώντας νέα καθυστέρηση στη δίκη του σε στρατοδικείο.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Δεν υπάρχει «δράμα ή διχασμός» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η Ιαπωνία ακύρωσε την ετήσια συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον κάλεσε το Τόκιο να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες πέρα από ό,τι είχε ζητήσει προηγουμένως.