Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γερμάκ ανακοίνωσε ότι συνάντησε σήμερα στο Μόναχο τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία, τον Κίθ Κέλογκ, εν μέσω διπλωματικού πυρετού σχετικά με συνομιλίες μετά το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί εδώ και μήνες την Ουάσινγκτον να βοηθήσει τη χώρα να εξασφαλίσει μια «δίκαιη ειρήνη», ο Ντόναλντ Τραμπ κατέλαβε εξαπίνης τους συμμάχους του κάνοντας λόγο για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλώντας φόβους για εγκατάλειψη της Ουκρανίας.
«Το κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν ο συντονισμός των κοινών προσπαθειών προκειμένου να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία, εξήγησε ο Γερμάκ στο Telegram, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Τη Δευτέρα, μία πηγή της προεδρίας είχε ανακοινώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Κέλογκ πρόκειται να μεταβεί στην Ουκρανία στις 20 Φεβρουαρίου προκειμένου να αναλύσει ένα σχέδιο ώστε να τελειώσει το ταχύτερο ο πόλεμος στην Ουκρανία που διαρκεί τρία χρόνια.
«Συζητήσαμε τη συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία. Αφορά όχι μόνο την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου», πρόσθεσε ο Γερμάκ.
Η Ουκρανία φοβάται πως μπορεί να στερηθεί την κρίσιμη αμερικανική βοήθεια, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ κοστοβόρα για την Ουάσινγκτον.
«Κοστίζει πολύ λιγότερο να βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα από το να πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια Ρωσία πιο ισχυρή αργότερα», είπε ο Γερμάκ.
Ο Ζελένσκι, που ήταν επί μακρόν αντίθετος σε κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα πως είναι ανοικτός σε συμβιβασμό, υπό τον όρο ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου θα καταλήξουν σε κοινή θέση απέναντι στη Μόσχα.
Βυθίζοντας τις ελπίδες του Κιέβου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι «δεν είναι ρεαλιστική» η φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία.
Δήλωσε επίσης πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει στο εξής να παράσχουν "το συντριπτικό" τμήμα της υποστήριξης στην Ουκρανία.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ωστόσο σήμερα πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ασκήσει πίεση στη Ρωσία στις μελλοντικές συζητήσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.