ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Φωτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας θα συζητήσει το Eurogroup

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία θα μπορούν να λαμβάνουν φθηνά δάνεια με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης για την ανεργία, για τη στήριξη των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα. 

Η Κομσιόν θα υποβάλει στο Eurogroup στις 7 Απριλίου πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα συμπληρώνει τις εθνικές παροχές απασχόλησης. Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε μετά το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται σκληρά για να προχωρήσουν σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του έτους.

Προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλοί πόροι για τη χρηματοδότηση αυτής της ασφάλισης, καθώς η ΕΕ ολοκληρώνει την επταετή δημοσιονομική περίοδο (2014-2020). Ωστόσο, ο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι θα επιδιωχθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Το σχέδιο που εξετάζεται είναι η κινητοποίηση πόρων με τη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ ως εγγύηση, ή ακόμα και με πρόσθετες εγγυήσεις από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο στόχος θα είναι η δημιουργία δύναμης πυρός μεταξύ 80 και 100 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την προσφορά δανείων με ευνοϊκούς όρους σε χώρες που επλήγησαν από ξαφνικό σοκ, όπως η τρέχουσα πανδημία. Αν και το ποσό αυτό είναι σημαντικό, θα αντιπροσώπευε λιγότερο από το 0,7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

«Για να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους μοχλούς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν την κρίση. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε έξω από το κουτί. Οποιαδήποτε επιλογή συμβατή με τη Συνθήκη της ΕΕ θα πρέπει να εξεταστεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Επιτροπή αρχικά δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να προωθήσει το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ασφάλιση ανεργίας, δεδομένου ότι απαιτούσε περισσότερη εργασία για την εξεύρεση μιας συναινετικής φόρμουλας. Ωστόσο, η ανάγκη κινητοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων, και η αντίθεση σε πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες, όπως η από κοινού έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση του κόστους της ανάκαμψης ("coronabonds"), ανάγκασαν την Κομισιόν να αλλάξει τα σχέδιά της.

Για περισσότερα από πέντε χρόνια εξετάζεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης ανεργίας. Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ωστόσο, είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για την τεχνική πολυπλοκότητα της εφαρμογής αυτού του μηχανισμού σταθεροποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταίο βήμα προς την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Αρχίζει η τελευταία αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με γρήγορες διαδικασίες την επόμενη εβδομάδα. Ποια είναι τα 12 ορόσημα που θα ελέγξουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, τι θα γίνει με τις δύο δόσεις επιστροφής κερδών από ομόλογα.
Ανεργία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεργία: Το «θαύμα» του 2020 και γιατί δεν θα μειωθεί το 2021

Πώς η Ελλάδα εμφάνισε μείωση ανεργίας ενώ αυξανόταν στην Ευρώπη. Γιατί το ΙΟΒΕ προβλέπει στασιμότητα φέτος, παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Τι συμβαίνει με τους Έλληνες που δεν ψάχνουν για δουλειά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κάνουν οι Έλληνες με το χρήμα τους: Το 55% σε μετρητά και καταθέσεις

Xρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 31.000 ευρώ κατέχει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, έναντι 80.000 ευρώ στην ΕΕ. Το 55% βρίσκεται σε μετρητά και καταθέσεις. Ανεπαρκής η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, τονίζει η Κομισιόν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα για τα κοινοτικά κονδύλια, μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα

Άλμα 67% στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θα φθάσει τα 2 τρισ., αλλά με μείωση του μεριδίου της ΚΑΠ και της πολιτικής Συνοχής που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Βαρύς φόρος στα καπνικά προϊόντα. Οι επιδοτήσεις θα συνδεθούν με μεταρρυθμίσεις.
Φώτο: ΑΠΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αγκάθι του One & Only, χάος στις Βρυξέλλες και το άγγιγμα του Μίδα

Πώς το One & Only έγινε πονοκέφαλος για την Grivalia, όλα στραβά για την φον ντερ Λάιεν, η επιτυχία με το ομόλογο της Alpha, ο Γουάτσα βγήκε κερδισμένος και από το Praktiker και ο μακροβιότερος γραμματέας υπουργείου.