ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Στα 4,1 τρισ. δολάρια θα φτάσει ο παγκόσμιος «λογαριασμός» του κορονοϊού

Στο 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ μπορεί να ανέλθει το οικονομικό πλήγμα του κορονοϊού ενώ δεν μπορεί να προεξοφληθεί η πιθανότητα μιας ραγδαίας χρηματοπιστωτικής διαταραχής.

Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να έχει σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου και η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχύτατα παγκοσμίως, τόσο ανεβαίνει και ο «λογαριασμός» για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB) το κόστος της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να ανέλθει μέχρι και στα 4,1 τρισ.δολάρια που αντιστοιχεί σχεδόν στο 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σε ένα καλύτερο σενάριο που περιλαμβάνει την άρση των περιορισμών σύντομα, η ζημιά μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2 τρισ. δολάρια, ενώ σημαντικός παράγοντας αποτελεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς και τις άλλες μεγάλες οικονομίες. Όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις της αναπτυξιακής τράπεζας, η Ασία πρόκειται να επωμιστεί το 36% της ζημιάς που πρόκειται να προκαλέσει ο κορονοϊός.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB Γιασούγουκι Σαουαντα (Yasuyuki Sawada) στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα εξαπλωθεί η πανδημία του Covid-19, ενώ οι περιορισμοί μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το προβλεπόμενο» και σημειώνει πως «η πιθανότητα μιας ραγδαίας χρηματοπιστωτικής διαταραχής και κρίσης δεν μπορεί να προεξοφληθεί».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στις 6 Μαρτίου, η ADB είχε προβλέψει ότι το ξέσπασμα του ιού θα μπορούσε να κοστίσει 347 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και να στοιχίσει έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ. Έκτοτε το επίκεντρο του ιού έχει μετακινηθεί, από την Κίνα, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να υπερβαίνει πλέον το 1 εκατομμύριο.

Στην έκθεση, η ADB υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης για την Ασία για το 2020 σε 2,2% από 5,5% που ανέμενε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρόβλεψη για την Κίνα μειώθηκε σε 2,3% από 6% και έρχεται να συγκριθεί με αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 6,1% πέρυσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κύριος στόχος να κρατηθεί «όρθιο» το Σύστημα Υγείας 

Σε μία έφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι υπήρξε χαλάρωση στην εφαρμογή του δεύτερου lockdown, ενώ υποστήριξε ότι ο τουρισμός δεν επιβάρυνε την πορεία της πανδημίας.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η τρομοκρατία με τους νεκρούς ας μην «παγώσει» τους ζωντανούς

Το σίριαλ τρόμου με την καθημερινή παράθεση νεκρών δεν πρέπει να παραλύσει όσους ζουν και παράγουν σε αυτή τη χώρα. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες αξίζουν καλύτερη προστασία από κράτος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «λουκέτο» στην οικονομία και ο μονόδρομος της κρατικής βοήθειας

Εικόνα χειρότερη και από τις πιο σκοτεινές εποχές της μεγάλης κρίσης δίνει η πραγματική οικονομία λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων. Επιτακτική ανάγκη για τολμηρές αποφάσεις από το Eurogroup.
Οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχη» για να μείνει η χώρα και η οικονομία εκτός «εντατικής»

Η επιδημία του κοροναϊού ανατρέπει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Ανησυχία για τις επιπτώσεις σε αδύναμες οικονομίες όπως η ελληνική, σε περίπτωση που δεν υπάρξει γρήγορη εκτόνωση της επιδημίας.