Τις σορούς 20 μελών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αντί για τα λείψανα νεκρών Ουκρανών παρέδωσε σκόπιμα στο Κίεβο η Μόσχα, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανταλλαγής νεκρών στρατιωτών που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το France Press.
Μεταξύ των σορών που παραδόθηκαν ήταν η σορός ενός ισραηλινού πολίτη που είχε πολεμήσει ως μισθοφόρος για τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος τα ανακοίνωσε όλα αυτά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που δόθηκε χθες, η οποία ήταν υπό εμπάργκο μέχρι σήμερα.
Είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ρωσικά διαβατήρια ήταν προσαρτημένα στις σορούς και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ψεύδεται, λέγοντας ότι παρέδωσε τα πτώματα μόνο σε Ουκρανούς.
Κατά τη διάρκεια των ουκρανο-ρωσικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου, η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν να ανταλλάξουν τα λείψανα στρατιωτών και από τα δύο στρατόπεδα.
Τη Δευτέρα, το Κέντρο Συντονισμού Αιχμαλώτων Πολέμου της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε λάβει 6.057 πτώματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την αυθεντικότητα της εθνικότητας και του καθεστώτος του στρατιωτικού προσωπικού εν αναμονή της ταυτότητάς τους.
Την Παρασκευή, ο Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα μπορεί να μην επαληθεύει την ταυτότητα των πτωμάτων που παρέδωσε στο Κίεβο.
«Δεν ελέγχουν καν τι στέλνουν επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν», είπε. Αλλά από την άλλη πλευρά, είπε ότι η Ρωσία μπορεί να στέλνει σκόπιμα τα πτώματα των στρατιωτών που πολέμησαν στο πλευρό της για να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι σκότωσε περισσότερους Ουκρανούς και υποβάθμισε τις δικές της απώλειες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι φοβόντουσαν να παραδεχτούν πόσα χάνει ο στρατός, γιατί όταν έρθει η ώρα για τον Πούτιν να κινητοποιήσει στρατεύματα, η κοινωνία του θα φοβόταν. Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Μόσχα θέλει να «καταργήσει την πραγματικότητα στην οποία ζούμε, στην οποία πεθαίνουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι».
Οι αρχές ούτε της Ρωσίας ούτε της Ουκρανίας έχουν δημοσιεύσει επίσημα πρόσφατα στοιχεία για τους νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες στο μέτωπο. Τα θύματα πιστεύεται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες και από τις δύο πλευρές.
Ο επαναπατρισμός πτωμάτων, ιδίως στρατιωτικού προσωπικού, και η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου είναι οι λίγοι τομείς στους οποίους συνεργάζονται το Κίεβο και η Μόσχα, ανέφερε το πρακτορείο.
Χθες, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι 695.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος, εκ των οποίων το 20% έχει καταληφθεί από τον στρατό του Κρεμλίνου.