Την άμεση διάλυση του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF) ζητά η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF), καταγγέλλοντας ότι το σύστημα διανομής τροφίμων που έχει τεθεί σε εφαρμογή στη Λωρίδα της Γάζας οδηγεί καθημερινά σε μαζικές απώλειες ζωών και τραυματισμούς.
Όπως υποστηρίζουν οι MSF, το σχέδιο, το οποίο σχεδιάστηκε και χρηματοδοτείται από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και έναν μήνα, λειτουργεί περισσότερο ως «μέσο ταπείνωσης» των Παλαιστινίων, παρά ως μηχανισμός παροχής βοήθειας.
Σύμφωνα με την οργάνωση, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 4.000 έχουν τραυματιστεί ενώ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα σημεία διανομής τροφίμων.
Οι ιατρικές ομάδες των MSF καταγγέλλουν ότι καθημερινά αντιμετωπίζουν περιστατικά τραυματισμών από πυρά, με θύματα ανθρώπους που απλώς προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν βασική διατροφή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Η κατάσταση περιγράφεται ως ανεξέλεγκτη, με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση και στο έργο των διασωστικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Η GHF από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για περιστατικά βίας ή τραυματισμών εντός των κέντρων της. Ωστόσο, οι MSF επιμένουν ότι το σύστημα είναι βαθιά προβληματικό και επικίνδυνο, τονίζοντας πως οι Παλαιστίνιοι καλούνται ουσιαστικά να επιλέξουν μεταξύ της πείνας και της ζωής τους, σε ένα εφιαλτικό δίλημμα που δημιουργεί «αλυσιδωτές σφαγές».
Ο ανθρωπιστικός αποκλεισμός που επέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα τον Μάρτιο είχε ως αποτέλεσμα δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.
Αν και ο αποκλεισμός χαλάρωσε μερικώς στα τέλη Μαΐου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία των κέντρων διανομής του GHF, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.
Σύμφωνα με τον συντονιστή εκτάκτων καταστάσεων των MSF στη Γάζα, Αϊτόρ Ζαμπαλγκογκεασκόα, τα σημεία διανομής είναι σχεδόν αδύνατο να προσεγγιστούν με ασφάλεια.
Βρίσκονται σε περιοχές υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο και είναι περιφραγμένα, με μοναδική είσοδο και υπό συνεχή στρατιωτική επιτήρηση. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Εάν οι άνθρωποι πλησιάσουν πολύ νωρίς, πυροβολούνται. Εάν προσπαθήσουν να μπουν από άλλες οδούς λόγω συνωστισμού, πυροβολούνται. Εάν φτάσουν αργοπορημένα σε περιοχή που έχει κηρυχθεί “εκκενωμένη ζώνη”, και πάλι πυροβολούνται».
Η οργάνωση καταλήγει ότι η παρούσα μορφή διανομής τροφίμων όχι μόνο αποτυγχάνει να παρέχει ουσιαστική βοήθεια, αλλά αποτελεί και εργαλείο καταστολής, το οποίο αποκλείει τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, από την πρόσβαση σε αναγκαία βοήθεια. Οι MSF καλούν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής.