Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνούς προβολής, χάρη στη νέα αεροπορική σύνδεση Chengdu–Αθήνα της Sichuan Airlines, που ενώνει τη δυτική Κίνα με την ελληνική πρωτεύουσα τέσσερις φορές την εβδομάδα, μέσω Κωνσταντινούπολης.
Η νέα πτήση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον τουριστικό και πολιτιστικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.
Η εκδήλωση για την παρουσίαση του δρομολογίου πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2025 σε κεντρικό ξενοδοχείο του Τσενγκντού, με τη συμμετοχή 150 στελεχών τουριστικών πρακτορείων και της αεροπορικής εταιρείας.
Κατόπιν πρόσκλησης της Sichuan Airlines, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας ΕΟΤ στην Κίνα, Παύλος Μούρμας, πραγματοποίησε κεντρική παρουσίαση με τίτλο «Greece: A World of Destinations», προβάλλοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιαματικός, ο γαστρονομικός και ο τουρισμός φύσης, και αναδεικνύοντας τη δυνατότητα δημιουργίας στοχευμένων πακέτων διακοπών για την αγορά της δυτικής Κίνας.
Η παρουσία του ΕΟΤ και η δυναμική της εκδήλωσης καλύφθηκαν εκτενώς από κινεζικά ΜΜΕ, με σχετικό ρεπορτάζ και στο δίκτυο Sichuan News.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η νέα αεροπορική σύνδεση αποτελεί ορόσημο για την ενίσχυση της τουριστικής ροής από την Ασία, αλλά και πλατφόρμα για ευρύτερη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του εμπορίου.
Ο κ. Μούρμας, μιλώντας στα τοπικά μέσα, τόνισε τη βαθύτερη σημασία της σύνδεσης: «Το άνοιγμα της διαδρομής Τσενγκντού–Αθήνας θα φέρει πιο κοντά τους λαούς μας. Οι Έλληνες αγαπούν την κινεζική κουλτούρα και το φυσικό τοπίο της Σετσουάν, και η πτήση αυτή θα ενισχύσει ουσιαστικά τις τουριστικές και πολιτιστικές σχέσεις, αλλά και την οικονομική συνεργασία».
Το κινεζικό αφήγημα θέλει τη νέα διαδρομή να λειτουργεί ως σύγχρονος «πολιτιστικός διάδρομος» μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών της Ελλάδας και του Βασιλείου Shu της Κίνας.
Οι αναφορές στις ομοιότητες μεταξύ των χρυσών μασκών των δύο λαών και η σύνδεση με τον Δρόμο του Μεταξιού, ενισχύουν το συμβολικό φορτίο της πτήσης, που λειτουργεί ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης.
Παράλληλα, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Μούρμας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της επαρχίας Sichuan, Wang Zhaoxue, στον οποίο επέδωσε επίσημο υπόμνημα για την προγραμματισμένη B2B εκδήλωση Ελλάδας–Σετσουάν τον Οκτώβριο του 2025. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας για την προετοιμασία της δράσης, με στόχο τη δικτύωση μεταξύ ελληνικών και κινεζικών DMCs και περιφερειών.
Η σύνδεση Chengdu–Κωνσταντινούπολη–Αθήνα πραγματοποιείται με Airbus A330 τέσσερις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή), με διάρκεια περίπου 13 ωρών. Η πρώτη πτήση 3U3827 πέτυχε πληρότητα σχεδόν 90%, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση.
Το δρομολόγιο εντάσσεται στο πλαίσιο της «πέμπτης ελευθερίας», επιτρέποντας στην Sichuan Airlines να μεταφέρει επιβάτες και φορτίο και από/προς Κωνσταντινούπολη. Η ρύθμιση αυτή αυξάνει τις διασυνδεσιμότητες για την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Κίνας με την Ευρώπη.
Η νέα πτήση ενδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας ως στρατηγικής πύλης μεταξύ Ανατολής και Δύσης και προσφέρει νέα ώθηση στον ελληνικό τουρισμό και τις διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές.