Για πρώτη φορά στα χρονικά, η ηλιακή ενέργεια κατέκτησε την κορυφή ως η βασικότερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη σε ολόκληρη μηνιαία βάση. Σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο μελετών Ember, τον Ιούνιο η ισχύς που προήλθε από φωτοβολταϊκά ανήλθε στο 22,1% της συνολικής παραγωγής, ξεπερνώντας τόσο τους πυρηνικούς σταθμούς (21,8%) όσο και την αιολική ενέργεια (15,8%).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ανάλυσης, ακολουθούν το φυσικό αέριο με 14,4% και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 12,8%. Το επίτευγμα αυτό συνδέεται αφενός με τον έντονο ρυθμό εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών, αφετέρου με τις παρατεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Εντυπωσιακή άνοδος ΑΠΕ, υποχώρηση του άνθρακα
Σύμφωνα πάντα με την Ember, για τουλάχιστον 13 ημέρες του Ιουνίου καταρρίφθηκαν διαδοχικά ρεκόρ ημερήσιας παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Η αιολική ενέργεια, αν και αντιμετώπισε προκλήσεις στις αρχές του έτους λόγω πιο ασθενών ανέμων, σημείωσε αξιοπρόσεκτες επιδόσεις συγκεντρώνοντας το 16,6% της παραγωγής τον Μάιο και 15,8% τον Ιούνιο.
Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές είχε καθοριστική επίδραση και στον ρόλο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα. Τα εργοστάσια που βασίζονται στην καύση άνθρακα συνεισέφεραν μόλις το 6,1% στην ηλεκτροπαραγωγή της Ευρώπης, ένα ιδιαίτερα μειωμένο ποσοστό. Ακόμη και χώρες με παραδοσιακά υψηλή εξάρτηση, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, εμφάνισαν αισθητή πτώση, στο 12,4% και 42,9% αντίστοιχα.
Παρά τους ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των ΑΠΕ, η συνολική ζήτηση ενέργειας διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα ορυκτά καύσιμα. Όπως αναφέρει η ανάλυση του Ember, μέσω κυρίως άνθρακα και αερίου, τα ορυκτά καύσιμα κάλυψαν το 23,6% της ηλεκτροπαραγωγής τον Ιούνιο, ελαφρώς ενισχυμένα από το 22,9% του Μαΐου του 2024.
Περαιτέρω, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε η χρήση φυσικού αερίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Ember.