Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού τέθηκε σήμερα μεγάλο τμήμα της Καταλονίας στη βορειοανατολική Ισπανία, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου για έντονες βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η λήψη έκτακτων μέτρων οδήγησε τη Renfe, την εθνική εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, στην αναστολή όλων των δρομολογίων τόσο για τρένα υψηλής ταχύτητας όσο και για τα περιφερειακά και προαστιακά δίκτυα.
Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι "90 χιλιοστά νερού θα μπορούσαν να πέσουν μέσα σε μία ώρα" σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελόνη και την Ταραγόνα – μια περιοχή που βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο εξαιτίας μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Οι "καταρρακτώδεις βροχές" αναμένεται να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο κινδύνου μέχρι αργά το απόγευμα, εντείνοντας τις ανησυχίες για πλημμύρες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τις υποδομές όσο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Προτεραιότητα στη διασφάλιση επιβατών και υποδομών
Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Renfe τόνισε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα κρίνονται αναγκαία για να "εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των ταξιδιωτών". Η επανέναρξη των σιδηροδρομικών δρομολογίων παραμένει αβέβαιη και θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, υπογραμμίζοντας έτσι τον άμεσο αντίκτυπο της κλιματικής αστάθειας στις μεταφορές και στην ευρύτερη οικονομία των ισπανικών περιφερειών.
Εκτός από την Καταλονία, βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό και περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ισπανίας, όπως η Αραγονία και τμήματα της κοινότητας της Βαλένθια, λόγω της απειλής ισχυρών βροχοπτώσεων.
Μαθήματα από παλαιότερες κρίσεις
Η τρέχουσα κατάσταση ανασύρει μνήμες από το τέλος Οκτωβρίου, όταν "καταρρακτώδεις βροχές άφησαν πίσω τους 227 νεκρούς" στη συγκεκριμένη περιοχή. Η συγκεκριμένη τραγωδία είχε αναδείξει την ανεπάρκεια των αρχών, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, όσον αφορά την προετοιμασία και την αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων κρίσεων.
Τα τελευταία περιστατικά αναδεικνύουν την κρισιμότητα της ταχείας ενεργοποίησης προληπτικών μέτρων και τη σημασία της αναδιαμόρφωσης των υποδομών και της επιχειρησιακής ετοιμότητας για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων, που αποτελούν βασική πρόκληση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στις πληγείσες περιοχές.