Τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα σε έναν νέο κύκλο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την τοπική πολιτική προστασία.
Ο αριθμός των θυμάτων πιστώνεται στους εντεινόμενους βομβαρδισμούς που έχουν μετατρέψει τον παλαιστινιακό θύλακα σε ερείπια, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση μετά από 21 μήνες συγκρούσεων.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών, Μαχμούντ Μπασάλ, "10 άτομα σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές επιδρομές εντός της πόλης της Γάζας", ενώ άλλοι 12 έχασαν τη ζωή τους σε χτυπήματα στην περιοχή Χαν Γιούνις στα νότια του θύλακα.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «καταστράφηκαν κτίρια και υποδομές τρομοκρατών» που φέρονται να χρησιμοποιούσε η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, κυρίως στις συνοικίες Σουτζάιγια και Ζεϊτούν της Γάζας.
Όμως, όταν ζητήθηκε σχόλιο από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν προχώρησε σε επιπλέον διευκρινίσεις σε σχέση με τους συνολικούς νεκρούς.
Οι εν λόγω επιθέσεις σημειώνονται εν μέσω αδιεξόδου στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, οι οποίες αφορούν κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες περί ευθυνών για το πάγωμα των συνομιλιών, οι οποίες ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου στη Ντόχα, υπό την αιγίδα του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος παραμένει ο τερματισμός της σύγκρουσης που ξέσπασε μετά τη μεγάλη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, οι λεγόμενες Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που, σύμφωνα με τους ίδιους, απεικονίζουν μαχητές τους να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον κέντρου διοίκησης του ισραηλινού στρατού κοντά στη Σουτζάιγια.
Ωστόσο, οι περιορισμοί που έχει επιβάλει το Ισραήλ στα ξένα μέσα ενημέρωσης σε συνδυασμό με τη σχεδόν πλήρη αδυναμία πρόσβασης στον χώρο των συγκρούσεων, καθιστούν αδύνατη την ανεξάρτητη επιβεβαίωση των απολογισμών και των ανακοινώσεων από ανεξάρτητες πηγές, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δύο και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει αναγκαστεί να μετακινηθεί τουλάχιστον μία φορά από την έναρξη του πολέμου, με την περιοχή να βιώνει δραματική ανθρωπιστική καταστροφή που υπονομεύει τις ελπίδες για γρήγορη αποκατάσταση και επαναφορά της κοινωνικής ομαλότητας.