Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για το πρόσφατο πλήγμα κατά εκκλησίας στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Όπως τόνισε, το συμβάν προήλθε από «λάθος» κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι, βάση της προκαταρκτικής του έρευνας, συντρίμμια οβίδας κατέληξαν ακούσια στην εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας τραγικές απώλειες.
Το καθολικό πατριαρχείο των Ιεροσολύμων επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον μοναδικό ρωμαιοκαθολικό ναό στην περιοχή, η οποία έχει ήδη πληγεί σφοδρά από τον πόλεμο που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σε δήλωσή του, ο κ. Νετανιάχου επισήμανε πως «κάθε ζωή αθώου που χάνεται είναι τραγωδία», υπογραμμίζοντας τη συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.
Η Ουάσιγκτον ενημέρωσε πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για να συζητήσουν το συμβάν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μετέφερε ότι «οι Ισραηλινοί έπληξαν αυτή την καθολική εκκλησία κατά λάθος», όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Νετανιάχου.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο X, καταδίκασε το πλήγμα και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη χριστιανική κοινότητα της Παλαιστίνης. Η γαλλική διπλωματία χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «απαράδεκτο».
Απευθείας στόχευση στην εκκλησία από άρμα μάχης
Σύμφωνα με το λατινικό πατριαρχείο, η εκκλησία λειτουργούσε ως καταφύγιο για τη μικρή καθολική κοινότητα που βρίσκεται στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Μεταξύ των θυμάτων εντοπίζεται και ο ιερέας Γκάμπριελ Ρομανέλι.
Ο πάτερ Ρομανέλι, που είχε συχνή επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο μέχρι τον θάνατό του τον Απρίλιο, διέμενε στον ναό μαζί με εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Τα πλάνα από το νοσοκομείο Αλ Αχλί καταγράφουν σκηνές αγωνίας, με τραυματίες να μεταφέρονται με φορεία και συγγενείς να θρηνούν δίπλα στα σώματα των θυμάτων.
Μαρτυρίες, όπως αυτή του εκτοπισμένου Σάντι Αμπού Νταούντ, κάνουν λόγο για απευθείας στόχευση της εκκλησίας από άρμα μάχης, στοιχείο που αναδεικνύει τη σοβαρότητα του περιστατικού. Η μητέρα του συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων.
Το πατριαρχείο τόνισε ότι το πλήγμα σε «ιερό χώρο που φιλοξενεί περίπου 600 εκτοπισμένους, κυρίως παιδιά» αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του χαρακτήρα των χώρων λατρείας, που οφείλουν να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε καιρό πολέμου.
Ο καθολικός πατριάρχης Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα δήλωσε ότι «άλλο γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι άρμα μάχης έπληξε απευθείας στην εκκλησία. Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έγινε κατά λάθος, αλλά δεν είμαστε σίγουροι».
Διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός
Ο πάπας Λέων ΙΔ΄ εξέφρασε ότι «θλίβεται βαθιά» και επανέλαβε το αίτημά του για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σημειώνοντας το αδιέξοδο που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Από την πλευρά της, η Iταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι καταδίκασε το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι «οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ισραήλ είναι απαράδεκτες εδώ και μήνες».
Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει τραγική, με την πολιτική προστασία να ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πλήγματα ή πυρά.
Στον θύλακα της Γάζας ζουν περίπου 1.000 χριστιανοί, σε συνολικό πληθυσμό άνω των δύο εκατομμυρίων, υπό συνεχή πολιορκία και στο χείλος του λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η πλειονότητα των Χριστιανών είναι ορθόδοξοι, ωστόσο σύμφωνα με το Πατριαρχείο περί τους 135 είναι καθολικοί.