Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλων επενδυτικών συνεργασιών με τη Συρία, συνολικής αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για ανασυγκρότηση της συριακής οικονομίας μετά από σχεδόν 15 χρόνια πολέμου.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη στρατηγική στήριξης των νέων συριακών αρχών, που ανέλαβαν την εξουσία τον Δεκέμβριο, οδηγώντας στην ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά από 14 χρόνια συγκρούσεων.
Στη Δαμασκό αφίχθη χθες πολυμελής σαουδαραβική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από περίπου 150 εκπροσώπους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με επικεφαλής τον υπουργό Επενδύσεων Χάλεντ αλ Φάλεχ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, η αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει σε διμερές επενδυτικό φόρουμ, όπου θα υπογραφούν συμφωνίες και πρωτόκολλα που «θα συνεισφέρουν άμεσα στην ανάπτυξη της Συρίας».
Οι επενδύσεις αφορούν στρατηγικούς τομείς, όπως τα ακίνητα, οι υποδομές, οι επικοινωνίες και η πληροφορική, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η ενέργεια και το εμπόριο, όπως διευκρινίζει το σαουδαραβικό υπουργείο, αναθεωρώντας προς τα πάνω τους αρχικούς υπολογισμούς των κεφαλαίων που θα διατεθούν.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου υπουργού Επενδύσεων Χάμζα αλ Μούσταφα, στο φόρουμ αναμένεται να υπογραφούν συνολικά 44 συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, εκ των οποίων η αξία εκτιμάται ότι αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα, σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις διαμορφώνουν το περιβάλλον των συριακών επενδύσεων. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επισημοποιήθηκε η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας, ένα γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας προσέγγισης Ουάσιγκτον – Δαμασκού, ιδίως μετά την πολιτική αλλαγή στη συριακή ηγεσία.
Ο Τραμπ είχε ήδη προαναγγείλει αυτή την απόφαση σε επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία όπου είχε συνάντηση με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν στη ρύθμιση του συριακού χρέους προς την Παγκόσμια Τράπεζα, το οποίο εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η νέα συριακή κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες υπέρ της ενότητας, αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατήρηση της τάξης, καθώς το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, κυρίως στην επαρχία Σουάιντα.
Συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών και βεδουίνων Σουνιτών κλιμακώθηκαν, οδηγώντας σε επέμβαση του Ισραήλ, το οποίο πραγματοποίησε βομβαρδισμούς θέσεων των νέων αρχών, επικαλούμενο την πρόθεση προστασίας της μειονότητας των Δρούζων και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην περιοχή.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.300 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Δρούζων. Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, έπειτα από μια εβδομάδα σφοδρών συγκρούσεων.