ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία Shutterstock

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15%-50% από 1/8, διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. και Ινδία

Ο Ντ. Τραμπ ξεκαθάρισε ότι οι νέοι ανταποδοτικοί δασμοί θα κυμανθούν από 15% έως 50% από 1/8, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. και Ινδία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως οι νέοι ανταποδοτικοί δασμοί που σχεδιάζει να επιβάλει θα είναι σε επίπεδα από 15% έως 50%. 

Ανεξάρτητα με τις συμφωνίες και με τις επαφές με την κάθε χώρα, οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον πρόεδρο της, θα επιβάλλει μετά την 1η Αυγούστου, ανταποδοτικούς δασμούς σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή 15% έως 50%.

«Θα έχουμε έναν απλό, ευθύ δασμό, μεταξύ 15% και 50%», τόνισε την Τετάρτη, στο πλαίσιο συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ουάσινγκτον. «Κάποιες χώρες θα έχουν 50% επειδή απλώς δεν τα πάμε καλά μαζί τους».

Πρόκειται, επίσης, για σαφή ένδειξη ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με όλες τις χώρες, αλλά αντίθετα προκρίνει τη μονόπλευρη επιβολή δασμών.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ ώστε να αποφύγουν την επιβολή υψηλών δασμών. 

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες είναι «σοβαρές» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στους δασμούς, εφόσον η Ε.Ε. ανοίξει περαιτέρω την αγορά της σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

«Αν δεχτούν να ανοίξουν την ένωση για τις αμερικανικές εταιρείες, τότε θα πληρώσουν χαμηλότερο δασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει ότι περισσότερες από 150 χώρες θα λάβουν επιστολή με προτεινόμενο ποσοστό δασμών μεταξύ 10% και 15%. 

Ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε την Κυριακή στο CBS ότι οι μικρές χώρες, περιλαμβανομένων κρατών της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και αρκετών της Αφρικής, αναμένεται να αντιμετωπίσουν δασμούς της τάξης του 10%.

Στην αρχική φάση της πρωτοβουλίας, τον Απρίλιο, ο Τραμπ είχε εξαγγείλει έναν «οικουμενικό δασμό» ύψους 10% σχεδόν για όλους τους εμπορικούς εταίρους. 

Παρότι αρχικά επεδίωκε την υπογραφή συμφωνιών με πολλές χώρες, πλέον χαρακτηρίζει τις επιστολές δασμών ως επαρκείς «συμφωνίες», υποβαθμίζοντας την ανάγκη για διαπραγματεύσεις.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις λίγες χώρες που εξασφάλισε ευνοϊκή μεταχείριση. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο δασμός θα περιοριστεί στο 15%, αντί του απειλούμενου 25%, με αντάλλαγμα την άρση περιορισμών για ορισμένα αμερικανικά προϊόντα και τη δέσμευση του Τόκιο να υποστηρίξει επενδυτικό ταμείο ύψους 550 δισ. δολαρίων.

Αντίστοιχες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Νότια Κορέα, η οποία επιδιώκει συμφωνία που θα διατηρεί τον δασμό επίσης στο 15%, περιλαμβάνοντας και τον κλάδο αυτοκινήτων. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, οι Φιλιππίνες επιχειρούν να μειώσουν το ισχύον ποσοστό του 19% σε 15%.

Την ίδια στιγμή, το Βιετνάμ αναλύει το κόστος πιθανής συμφωνίας, καθώς εκτιμά ότι οι εξαγωγές του στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά ένα τρίτο, εφόσον εφαρμοστούν οι υψηλότεροι δασμοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση δασμών στο 15% για ιαπωνικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, εξαιρέσεις ο χάλυβας και το αλουμίνιο

Παρά τη νέα εμπορική συμφωνία Ιαπωνίας–ΗΠΑ, οι δασμοί 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο παραμένουν, ενώ μειώνονται οι δασμοί σε αυτοκίνητα και αποφεύγονται νέοι γενικευμένοι φόροι.