Η πιθανότητα διεξαγωγής συνόδου κορυφής μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατων διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, όπως μεταδόθηκαν σήμερα.
Η ουκρανική πλευρά επιδιώκει την άμεση σύγκληση μιας τέτοιας συνάντησης, με την επιθυμία να παρευρεθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας τη βασικό βήμα για την επίτευξη λύσης στη ρωσική εισβολή, η οποία έχει παρατείνει τη σύγκρουση για περισσότερα από τρία χρόνια.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει διαμηνύσει μέσω διπλωματικών καναλιών πως είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει μόνο σε μια σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί κατά την «τελική φάση» των διαπραγματεύσεων, καθώς οι έως τώρα συζητήσεις παραμένουν χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα διαπιστώνει πρόοδο, επισημαίνοντας ότι η ρωσική πλευρά έχει αρχίσει να συζητά το ενδεχόμενο συνάντησης, κάτι που χαρακτηρίζεται ως σημαντικό βήμα για τον καθορισμό του πλαισίου της σύσκεψης των ηγετών.
Κατά τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Ρουστέμ Ουμέροφ, πρότεινε η πολυσυζητημένη συνάντηση να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, συνδέοντάς την με το τελεσίγραφο 50 ημερών που εξέδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ προς τον Πούτιν για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία, με την προειδοποίηση για επιβολή ισχυρών κυρώσεων σε διαφορετική περίπτωση.
Ωστόσο, η ρωσική πλευρά παραμένει επιφυλακτική. Όπως τόνισε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, «η συνάντηση πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά. Μόνο τότε αποκτά νόημα».
Παρά τις προσπάθειες συμβιβασμού, η σύγκρουση παραμένει ενεργή στη γραμμή του μετώπου, με τη ρωσική πλευρά να συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αντίπαλες δυνάμεις «προσπαθούν πράγματι να διαπεράσουν» την ουκρανική άμυνα, ωστόσο τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Στο πλαίσιο των στρατιωτικών εξελίξεων, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε διαδικασία χρηματοδότησης δέκα συστημάτων αεράμυνας Patriot, βάσει συμφωνίας με τις ΗΠΑ η οποία επιτρέπει την αγορά αμερικανικών όπλων από ευρωπαϊκές χώρες και την περαιτέρω μεταφορά τους στην Ουκρανία.
Όπως διευκρίνισε, «ο Αμερικανός πρόεδρος θα μας παραχωρήσει αυτά τα συστήματα και το έργο μας είναι να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή τους», αποκαλύπτοντας ότι η χρηματοδότηση για τρία συστήματα έχει ήδη εξασφαλιστεί.
Σε άλλο σκέλος των δηλώσεών του, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανταποκρινόμενος στη μαζική δυσαρέσκεια που προκάλεσε πρόσφατος νόμος περί ανάκλησης της ανεξαρτησίας των αρχών αντιδιαφθοράς.
Όπως σχολίασε, «είναι απολύτως φυσιολογικό οι πολίτες να αντιδρούν όταν διαφωνούν με ένα νομοσχέδιο ή όταν αυτό δεν τους αρέσει», τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου και της προσαρμογής στις ανάγκες της κοινωνίας.
Το κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθετική ρύθμιση που θέτει τη NABU και τη SAP υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα και κατ’ επέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, περιορίζοντας δραστικά την ανεξαρτησία τους.
Το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ουκρανική κοινή γνώμη και διαδηλώσεις για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, καθώς και επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Ουκρανία έχει εκδηλώσει πρόθεση ένταξης.
Ανταπαντώντας στις αντιδράσεις, ο Ζελένσκι αναθεώρησε τη στάση του και ανακοίνωσε νέο νόμο για την αποκατάσταση της «ανεξαρτησίας» των αντιδιαφθοράς αρχών. Η υπηρεσία NABU χαιρέτισε το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο και θα τεθεί σε νέα κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015, η NABU έχει φέρει στο φως σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν τόσο το ουκρανικό στρατιωτικό όσο και το κυβερνητικό προσωπικό. Ωστόσο, ελάχιστες υποθέσεις έχουν καταλήξει σε τελεσίδικες καταδίκες από το δικαστικό σύστημα.