ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έκρηξη σκόνης ερήμου
Φωτό: Shutterstock

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι μάχες μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης, ενώ οι κυβερνήσεις τους δηλώνουν πρόθυμες να συζητήσουν κατάπαυση πυρός υπό αμερικανική διαμεσολάβηση.

Εντείνονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης για τέταρτη διαδοχική ημέρα, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις αμφότερων των κρατών εκδηλώνουν προθυμία για διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το επεισόδιο αυτό αποτελεί τη σοβαρότερη στρατιωτική αντιπαράθεση στην πολύπλοκη ιστορία διαφορών ως προς τα σύνορα των δύο κρατών εδώ και δεκαετίες.

Οι ένοπλες συγκρούσεις, οι βομβαρδισμοί και τα αεροπορικά πλήγματα έχουν επιφέρει βαριές απώλειες: τουλάχιστον 33 νεκροί και πάνω από 200.000 εκτοπισμένοι πολίτες στις δύο πλευρές, σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Επέκταση των Πολεμικών Μετώπων και Επισημάνσεις από Διεθνείς Παρατηρητές

Δημοσιογράφοι στη Σαμρόνγκ της Καμπότζης, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, κατέγραψαν εκρήξεις από πυροβολικό νωρίς το πρωί, υποδηλώνοντας την κλιμάκωση σε διάφορα μέτωπα. Η Μάλι Σοτσετά, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Καμπότζης, επιβεβαίωσε ότι εναρκτήρια επίθεση σημειώθηκε στις 04:50 τοπική ώρα, με στόχο θρησκευτικούς χώρους σε αμφισβητούμενο έδαφος - το ίδιο σημείο όπου είχαν ξεκινήσει οι εχθροπραξίες την προηγούμενη Πέμπτη.

Οι εχθροπραξίες έχουν πλέον διασπαρεί σε σημεία με μεγάλη γεωγραφική απόσταση, από την επαρχία Τρατ, στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, έως το λεγόμενο «Σμαραγδένιο Τρίγωνο», κοντά στα σύνορα με το Λάος. Επίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο των ταϊλανδικών ενόπλων δυνάμεων, Ριτσά Σουκσουουανόν, επιθέσεις από την πλευρά της Καμπότζης ξεκίνησαν περίπου στις 04:00 τοπική ώρα.

Διπλωματικές Πρωτοβουλίες και Οικονομικές Εξελίξεις

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρενέβη σε διπλωματικό επίπεδο, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες των δύο χωρών. Όπως τόνισε μέσω Truth Social, μετά από «πολύ καλές συζητήσεις», τα δύο μέρη εμφανίζονται διατεθειμένα να προσέλθουν σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, ώστε να επιδιώξουν «κατάπαυση του πυρός». Η Ταϊλάνδη ανέφερε επίσημα ότι «αποδέχεται επί της αρχής να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός», με βασική προϋπόθεση την ειλικρίνεια της γειτονικής Πνομ Πενχ.

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Μανέτ, χαρακτήρισε την πρόταση των ΗΠΑ ως «καλή είδηση για τους στρατιώτες μας και τους λαούς των δύο χωρών» και ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του στο πλαίσιο του τερματισμού των συγκρούσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι απόπειρα διαμεσολάβησης της Μαλαισίας στο πλαίσιο του ASEAN δεν είχε αποτέλεσμα.

Εξίσου κρίσιμο στοιχείο του γεωπολιτικού παζλ αποτελούν οι εμπορικές σχέσεις, καθώς οι δύο χώρες, έντονα εξαρτημένες από τις εξαγωγές, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για την αποφυγή αυστηρών τελωνειακών δασμών που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από 1η Αυγούστου. Ο πρόεδρος Τραμπ σημείωσε πως θα ήταν «ανάρμοστο» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα.

Διεθνείς Εκκλήσεις και Ανθρωπιστικές Επιπτώσεις

Τα Ηνωμένα Έθνη, διαμέσου του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσαν τις δύο χώρες να προχωρήσουν άμεσα σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, τόνισε ότι ο Οργανισμός είναι «διαθέσιμος να συνεισφέρει σε κάθε προσπάθεια με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης».

Η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότεροι από 138.000 κάτοικοι της Ταϊλάνδης και πάνω από 80.000 πολίτες της Καμπότζης έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω του αυξημένου κινδύνου στις παραμεθόριες περιοχές. Οι νεκροί ανέρχονται σε 20 στην ταϊλανδική πλευρά (εκ των οποίων 7 στρατιώτες) και 13 στην καμποτζιανή (μεταξύ αυτών 5 μέλη των ενόπλων δυνάμεων).

Ιστορικό Υπόβαθρο της Σύγκρουσης

Η διαμάχη για τα σύνορα της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης διαρκεί δεκαετίες, με τις γραμμές να έχουν οριστεί κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας στην πρώην Ινδοκίνα. Οι τελευταίες εκτεταμένες συμπλοκές σημειώθηκαν την περίοδο 2008-2011, κυρίως γύρω από τον ιερό χώρο Πρα Βιχάν, ο οποίος βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO και αποτέλεσε επίσης σημείο έντονων διεκδικήσεων.

Παρά τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 1962 και το 2013, που αναγνώρισαν ρητά την κυριαρχία της Καμπότζης στην περιοχή του ναού Πρα Βιχάν, οι διαφορές στη συνοριακή χάραξη και η έλλειψη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών συνεχίζουν να τροφοδοτούν εντάσεις, με την τελευταία αυτή κρίση να επιβεβαιώνει τη δυσκολία εξεύρεσης μονίμου και βιώσιμου συμβιβασμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα HIMARS και πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρά στα σύνορα Ταϊλάνδης-Καμπότζης - Πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σαμρόνγκ, Καμπότζη, μετέδωσαν ότι άκουσαν πυρά πυροβολικού λίγες ώρες μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για κατάπαυση του πυρός στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Διασύνδεση έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας με τις Ε.Δ.

Τα ειδικά προγράμματα θητείας για φοιτητές συγκεκριμένων επιστημονικών κλάδων ενισχύουν τη σύνδεση Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελώντας σημαντικό βήμα συνεργασίας.
Κινέζοι στρατιώτες άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 33 νεκροί στις συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης

Τουλάχιστον 33 νεκροί καταγράφονται από τις συγκρούσεις στα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης, σύμφωνα με σημερινούς επίσημους απολογισμούς. Η Πνομ Πεν ζήτησε από την Μπανγκόκ άμεση κατάπαυση του πυρός.