Ο ΟΗΕ προχώρησε σε αυστηρή έκκληση προς το Ιράν να σταματήσει την εφαρμογή της θανατικής ποινής, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για την εντυπωσιακή αύξηση των εκτελέσεων που σημειώνονται στη χώρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 612 εκτελέσεις, αριθμός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα.
Η απάντηση του Ιράν δεν άργησε να έρθει, με τις ιρανικές αρχές να υποστηρίζουν ότι το δικαστικό τους σύστημα περιορίζει την επιβολή της ποινής του θανάτου «στα πιο σοβαρά εγκλήματα».
Όπως τόνισε ο Εσμαΐλ Μπαγαΐ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, «η εσχάτη των ποινών προβλέπεται από την ιρανική δικαιοσύνη για μια σειρά από τα πιο σοβαρά εγκλήματα». Ο Μπαγαΐ πρόσθεσε ότι το Ιράν «προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση της θανατικής ποινής μόνο για τα πιο σοβαρά εγκλήματα».
Σε σχετική δήλωσή του, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, υπογράμμισε πως «οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πολλές εκατοντάδες εκτελέσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από την αρχή του έτους, υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο η κατάσταση έχει γίνει βαθιά ανησυχητική, όπως και την επείγουσα ανάγκη να επιβληθεί άμεσα μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2025 σημειώθηκαν διπλάσιες εκτελέσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024 (612 έναντι 297), γεγονός που εντείνει τους φόβους για κλιμάκωση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, όπως επισήμανε ο Φόλκερ Τουρκ, τουλάχιστον 48 άτομα βρίσκονται επί του παρόντος στον διάδρομο των μελλοθανάτων, με 12 εξ αυτών να απειλούνται με άμεση εκτέλεση, εξέλιξη που χαρακτηρίζει ως «ιδιαίτερα ανησυχητική».
Πάνω από το 40% των φετινών εκτελέσεων αφορούν καταδίκες για αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι όσοι καταδικάστηκαν βάσει ασαφών κατηγοριών, όπως «εχθρότητα προς τον Θεό» και «διαφθορά επί της Γης», κατηγορίες που, σύμφωνα με το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή, αξιοποιούνται συχνά για τη φίμωση των αντιφρονούντων.
Ο ΟΗΕ επισημαίνει επίσης, με βάση συγκεντρωμένα στοιχεία, ότι η δικαστική διαδικασία συχνά διενεργείται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ παρατηρούνται σοβαρά ζητήματα ως προς το σεβασμό της αρχής της δίκαιης δίκης.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν το Ιράν για τη σύλληψη εκατοντάδων πολιτών και την εκτέλεση δεκάδων ατόμων, ειδικά ως μέσο καταστολής μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις με το Ισραήλ.
Επίσης, καταλογίζουν στην Τεχεράνη χρήση του φόβου ως «όπλο» πολιτικού ελέγχου και αποσταθεροποίησης των εσωτερικών αντιθέσεων που ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Το Ιράν κατατάσσεται στη δεύτερη θέση διεθνώς ως προς τον αριθμό των εκτελέσεων, μετά την Κίνα, γεγονός που επισημαίνουν τόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και η Διεθνής Αμνηστία.
Αυτή η πραγματικότητα τοποθετεί τη χώρα στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.