Τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα που επικρατούσε στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ φαίνεται να βάζει η πρόσφατη εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε πως η εξέλιξη αυτή όχι μόνο διασφαλίζει τη διατλαντική ενότητα, αλλά και αποτρέπει την κλιμάκωση σε έναν επικίνδυνο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο ισχυρών πυλώνων της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, η νέα συμφωνία ρυθμίζει επί της ουσίας το πλαίσιο επιβολής δασμών στις εμπορικές συναλλαγές ΕΕ - ΗΠΑ. Αναφερόμενος στη διαδικασία, σημείωσε ότι «μελετούμε σε βάθος τις λεπτομέρειες της συμφωνίας», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη ενημέρωσε σχετικά τους μόνιμους αντιπροσώπους στις Βρυξέλλες.
Η συγκεκριμένη συμφωνία θεωρείται κομβικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο και τη σταθερότητα στις παγκόσμιες αλυσίδες διανομής και παραγωγής.
Παρέχει επίσης θεμέλια για μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής οικονομίας στο άμεσο μέλλον, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «η εξέλιξη είναι θετική» για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η Ελλάδα παραμένει υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου που στηρίζεται σε σταθερούς κανόνες. Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, η συμφωνία προβλέπει δασμούς 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, μια εξέλιξη που περιλαμβάνει και εξαιρέσεις, ειδικά ως προς προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Παρότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε ακόμη χαμηλότερα ή μηδενικά επίπεδα δασμών, σημειώνεται ότι το νέο ποσοστό είναι μειωμένο συγκριτικά με τα αρχικά σχέδια που προέβλεπαν υψηλότερη επιβάρυνση από 1η Αυγούστου.
Ο υπουργός επεσήμανε: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις σχετικές διαβουλεύσεις και, στο βαθμό που θα επιτρέψει η συμφωνία, θα αξιολογηθούν περαιτέρω δυνατότητες για την καλύτερη προστασία προϊόντων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο δρόμος για μια πραγματικά ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία περνά μέσα από την εξάλειψη των τελευταίων εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ.
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία της εξωστρεφούς στρατηγικής για τις ελληνικές εξαγωγές, με στόχευση όχι μόνο στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές ή αμερικανικές αγορές, αλλά και σε νέες δυναμικές αγορές όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή.