ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Έτοιμο για νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το ΔΝΤ

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή της η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Γκεοργκίεβα, το ΔΝΤ δεν αναμένει διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση φέτος, παρά τις μεγάλες προκλήσεις.

Σε περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη θα προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αν και δεν αναμένει διολίσθηση σε ύφεση, όπως υπογράμμισε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg. 

Όπως επεσήμανε το Ταμείο έχει, ήδη, υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους σε σύγκριση με το τι ανέμενε από την αρχή του 2022, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προχωρήσει σε μία νέα μείωση, εξαιτίας τριών βασικών λόγων: 

  • Πιο «σφιχτές» χρηματοπιστωτικές συνθήκες
  • Ισχυροποίησης του δολαρίου
  • Υποχώρηση της ανάπτυξης στην Κίνα 

Σημείωσε ότι για ορισμένες χώρες υπάρχει ο κίνδυνος της ύφεσης, αλλά αυτό δεν ισχύει για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Ταμείου. 

Παράλληλα σε blog της, το οποίο συνυπογράφει η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ, προειδοποιεί για κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, γεγονός που μετατρέπει την υφήλιο σε ένα μέρος «πιο φτωχό και πιο επικίνδυνο». 

Σημειώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να άρουν τα εμπόδια στο εμπόριο, τα οποία έχουν θέσει προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε εμπορεύματα αλλά και να μειώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος. 

Οι χώρες θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές για να διασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να μειώσουν τις απώλειες παραγωγής από διακοπές, είπαν. Η Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών θα πρέπει επίσης να βελτιώσει το κοινό της πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αναδιάρθρωσης του χρέους, ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των τρωτών σημείων, έγραψαν οι αξιωματούχοι.

«Το κόστος της περαιτέρω αποσύνθεσης θα ήταν τεράστιο για όλες τις χώρες», σημειώνεται στο άρθρο και προστίθεται ότι «Και οι άνθρωποι σε κάθε εισοδηματικό επίπεδο θα πληγούν - από τους υψηλά αμειβόμενους επαγγελματίες και τους εργάτες εργοστασίων μεσαίου εισοδήματος που εξάγουν, μέχρι τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων για να επιβιώσουν. Περισσότεροι άνθρωποι θα ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια για να αναζητήσουν ευκαιρίες αλλού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεπερνά την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Πάνω από 2% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος και το 2025, έναντι 0,8% στην ευρωζώνη το 2024 και 1,2% το 2025. Το Ταμείο προβλέπει σημαντική μείωση του πληθωρισμού και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,9% το 2025 «βλέπει» για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Η διεθνής οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή έναντι των πολλαπλών κινδύνων που αντιμετώπισε το 2023, τονίζει το Ταμείο και ανεβάζει κατά 0,3% την πρόβλεψή του για την αύξηση παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος και το 2025.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Όχι σε γενική λιτότητα αλλά να κοπούν οι επιδοτήσεις στην ενέργεια

Βελτιωμένες κατά 0,2% οι νεότερες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023, με αντίστοιχη αναπροσαρμογή προβλέψεων για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ανάπτυξη 0,9% στην ευρωζώνη, ύφεση στη Γερμανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Καλύτερες προβλέψεις για Ελλάδα, υπερτριπλάσια ανάπτυξη από ευρωζώνη

Στο 2,6% από 1,8% ανεβάζει το Ταμείο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος, έναντι μέσου όρου 0,8% για την ευρωζώνη. Σε ομαλή προσγείωση η παγκόσμια οικονομία μετά τις αυξήσεις επιτοκίων, πιο γρήγορη πτώση στις ανεπτυγμένες χώρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Όαση ανάπτυξης η Ελλάδα το 2023 στην επιβράδυνση της ευρωζώνης

Το Ταμείο προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 1,8% στη χώρα μας, έναντι μέσου όρου μόλις 0,5% στην ευρωζώνη και ύφεσης στη Γερμανία και την Ιταλία. Από 9,2% φέτος, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023. Υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.