ΓΔ: 1970.24 0.16% Τζίρος: 193.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ρωσικό χρήμα κυρώσεις
Παρατείνονται για έξι μήνες οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία. Φωτο: Shutterstock

Κάνουν δύσκολη τη ζωή των Ρώσων οι κυρώσεις και τα capital controls

Στην εσωτερική αγορά κυκλοφορούν άφθονα ρούβλια, αλλά έχουν κοπεί οι αναλήψεις συναλλάγματος. Στο εξωτερικό, οι Ρώσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτες Visa και Mastercard, ενώ έχει περιορισμένη αποδοχή η ρωσική Mir.

Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, μετά την εισβολή πριν από περίπου ένα έτος στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε «τέλμα» όχι μόνο αρκετές ρωσικές εταιρείες και κυρίως τις τράπεζες, αλλά και τους Ρώσους πολίτες, κυρίως αυτούς που επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές σε συνάλλαγμα

Αντίθετα οι συναλλαγές σε ρούβλια δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά, αλλά το συνάλλαγμα είναι σχεδόν δυσεύρετο στη ρωσική επικράτεια, με αρκετούς πολίτες και επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. 

Η νομισματική αρχή της Ρωσίας κατάφερε να αποφύγει μια πλήρους κλίμακας επιδρομή στις τράπεζές της με capital controls και το ρούβλι παραμένει σε άφθονη προσφορά, με τις μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ που σημειώθηκαν πέρυσι την άνοιξη να αποτελούν παρελθόν. Όμως, για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό, θέλουν να μεταφέρουν χρήματα εκεί ή να κατέχουν ξένα νομίσματα ή τίτλους, η ζωή έχει γίνει πιο περίπλοκη μετά την ουσιαστική αποπομπή των μεγάλων τραπεζών της Ρωσίας από το παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών SWIFT

Όσοι έχουν λογαριασμούς σε συνάλλαγμα είχαν τη δυνατότητα να αποσύρουν ποσό έως 10.000 δολάρια έως τις αρχές του περασμένου Μαρτίου και πλέον ακόμη και αυτό έχει απαγορευθεί, με «άδεια» για αναλήψεις μόνο σε ρούβλια. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που φρόντισαν νωρίς να αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε συνάλλαγμα και τις διατηρούν, πλέον, εκτός του τραπεζικού συστήματος. 

Η αναστολή των ρωσικών δραστηριοτήτων της Visa και της Mastercard, κατέστησε ανενεργές τις κάρτες των δύο εταιρειών, με αποτέλεσμα αρκετοί Ρώσοι να σπεύδουν να τις αντικαταστήσουν με τις εγχώριες κάρτες Mir. Όμως οι κάρτες αυτές δεν γίνονται αποδεκτές με μεγάλη «άνεση» εκτός Ρωσίας, ενώ ακόμη και φιλικές προς τη Μόσχα χώρες, όπως η Τουρκία, τις αποδέχονται αλλά με συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση τους.

Παράλληλα ενώ ορισμένες τράπεζες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στο SWIFT και να επεξεργάζονται διασυνοριακές μεταφορές, οι προμήθειες και τα τέλη έχουν αυξηθεί, ωθώντας τους Ρώσους να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως τα κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, οι χρήστες του Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, μπορούν να μεταφέρουν ρούβλια συνδεδεμένα με το δολάριο ΗΠΑ μέσω του «σταθερού νομίσματος» ("stable coin") Tether. 

Καθώς η Δύση επέβαλε περιορισμούς στις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και το πάγωμα περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένα περιουσιακά στοιχεία της, περιόρισε την ικανότητά της να υπερασπιστεί το ρούβλι και οι ιδιώτες επλήγησαν επίσης από τις κυρώσεις. Η κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια μικροεπενδυτές στη Ρωσία είχαν πάνω από 320 δισεκατομμύρια ρούβλια (4,28 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ξένες μετοχές. Η Τράπεζα της Ρωσίας όπως υποστηρίζει συνεχίζει να εργάζεται για να ξεμπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία των μικροεπενδυτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Θύελλα στην Ευρώπη κατά του Πούτιν: Υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις

Σκληρή κριτική από Ευρωπαίους διπλωμάτες και πολιτικούς στον Βλ. Πούτιν, που έστειλε χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη, υπονομεύοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ανοίγει πάλι η συζήτηση για νέες κυρώσεις στη Ρωσία.
Κάλας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Όχι στους όρους της Μόσχας για την ειρήνη σε Ουκρανία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σημείωσε σε συνέντευξή της ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως η Μόσχα ενδέχεται να παίζει παιγνίδι για να παραταθεί η διαδικασία θολώνοντας την εικόνα, κάτι που δεν θέλει η Ουάσιγκτον.
Κάλας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Το NATO η καλύτερη εγγύηση για την ακεραιότητα της Ουκρανίας

Η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO θεωρείται η πιο αποτελεσματική εξασφάλιση για την ασφάλειά της, ανέφερε η Κάγια Κάλας, επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, κάτι που αντιτίθεται στην άποψη του Ντόναλντ Τραμπ.