ΓΔ: 1835.4 -1.06% Τζίρος: 284.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Hellenic Seaplanes
Φωτογραφία Hellenic Seaplanes

Hellenic Seaplanes: Πτήσεις σε 28 προορισμούς από το καλοκαίρι του 2025

Η Hellenic Seaplanes ανακοινώνει πτήσεις σε 28 προορισμούς, όμως Μήλος και Σαντορίνη μένουν εκτός λόγω επιφυλάξεων των Λιμενικών Αρχών για θέματα ασφάλειας.

Παρά την ολοκλήρωση της πολυετούς αδειοδοτικής διαδικασίας και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, η Μήλος και η Σαντορίνη μένουν εκτός του εθνικού δικτύου υδροπλάνων, λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις τοπικές Λιμενικές Αρχές.

Η εταιρεία, η οποία ήδη προγραμματίζει πτήσεις σε 28 προορισμούς για το καλοκαίρι του 2025, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοπορήσει στην αεροναυτική διασύνδεση, εφόσον αρθεί το κλίμα ανασφάλειας και δισταγμού που φρενάρει την πρόοδο.

Το πτητικό δίκτυο που προτείνει η Hellenic Seaplanes περιλαμβάνει βάσεις στην Αθήνα, τη Σκύρο και τα Ιωάννινα, με δρομολόγια σε μεγάλα νησιά και απομονωμένες περιοχές. 

Στόχος είναι η ενίσχυση της νησιωτικής προσβασιμότητας και η αναβάθμιση των μεταφορών με ασφάλεια, ευελιξία και βιωσιμότητα.

Η εταιρεία προτείνει τη διεξαγωγή πτήσεων επίδειξης για την εξοικείωση των αρχών με την ασφαλή λειτουργία των υδροπλάνων, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι η τεχνική αρτιότητα, αλλά η απροθυμία ανάληψης ευθύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικόλας Χαραλάμπους, κάνει λόγο για «ένα κομμάτι της ελληνικής αεροπορικής ιστορίας που επιστρέφει» και καλεί την Πολιτεία να στηρίξει ενεργά το φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας ενός εθνικού δικτύου υδατοδρομίων.

 «Είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο αποφασιστικό βήμα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η ενημέρωση της Hellenic Seaplanes 

Παρά την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, την ολοκλήρωση μιας πολυετούς και πολυσύνθετης διαδικασίας αδειοδότησης και τη δρομολόγηση πτήσεων προς 28 εγκεκριμένους προορισμούς, οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Λιμενικών Αρχών σε Μήλο και Σαντορίνη αφήνουν δύο από τα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας εκτός του εθνικού πτητικού δικτύου υδροπλάνων …!

Η Ελλάδα προετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της με έναν τρόπο μαγικό – συνδέοντας ξανά θάλασσα και αέρα, μέσα από το μοναδικό ταξιδιωτικό μέσο των υδροπλάνων. 

Η Hellenic Seaplanes ανακοινώνει την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της πτητικής της προετοιμασίας για το καλοκαίρι του 2025, θέτοντας σε λειτουργία την ψηφιακή της πλατφόρμα κρατήσεων και σχεδιάζοντας πτήσεις που θα αλλάξουν τον χάρτη της προσβασιμότητας στα ελληνικά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Το μέχρι σήμερα πτητικό δίκτυο της Hellenic Seaplanes περιλαμβάνει πτήσεις με βάσεις την Αθήνα, τη Σκύρο και τα Ιωάννινα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προορισμών όπως: Άλιμος, Πάτρα, Χίος, Ψαρά, Τήνος, Λέρος, Πάτμος, Παξοί, Σκόπελος, Αλόννησος, Κέρκυρα, Σαμοθράκη, Βόλος, Αμφιλοχία, Αλεξανδρούπολη, Αθηναϊκή Ριβιέρα, Μαθράκι, Οθωνοί, Καλαμάτα και άλλες περιοχές. 

Οι πτήσεις εξυπηρετούν υφιστάμενα υδατοδρόμια, εγκεκριμένα υδάτινα πεδία, καθώς και αεροδρόμια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται χάρη στον αμφίβιο χαρακτήρα των αεροσκαφών της εταιρείας. 

Το δίκτυο έχει σχεδιαστεί ώστε να ενισχύει τη νησιωτική συνδεσιμότητα και να προσφέρει αξιόπιστες, ασφαλείς και ευέλικτες μετακινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πρόκειται για ένα δίκτυο που δεν ενώνει μόνο προορισμούς – αλλά ενώνει ζωές, κοινότητες, νησιά, επαγγελματικές δραστηριότητες και τουριστικές εμπειρίες. 

Κάθε πτήση δεν είναι απλώς μια μετακίνηση, αλλά μια εμπειρία που ξεκινά από τη στιγμή της απογείωσης πάνω από τη θάλασσα και τελειώνει με μια ομαλή προσθαλάσσωση σε μερικά από τα πιο μαγικά σημεία της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δύο από τους πιο τουριστικούς και κομβικούς νησιωτικούς προορισμούς – η Μήλος και η Σαντορίνη – εξαιρούνται από το πτητικό δίκτυο, καθώς δεν εγκρίθηκε η λειτουργία θαλασσοδιαδρόμων, με τις τοπικές αρχές να επικαλούνται ζητήματα ασφαλείας.

Η εξέλιξη αυτή φαντάζει οξύμωρη: σε πόλεις-λιμάνια όπως η Κοπεγχάγη στην Δανία, το Βανκούβερ στον Καναδά, το Σίδνεϊ στην Αυστραλία ή το Μαϊάμι στις  Ηνωμένες Πολιτείες, υδροπλάνα απογειώνονται και προσθαλασσώνονται καθημερινά μέσα στα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου, πραγματοποιώντας εκατοντάδες πτήσεις ημερησίως. 

Κι όμως, στην Ελλάδα του τουρισμού και της νησιωτικότητας, δύο εμβληματικοί προορισμοί, η Μήλος και η Σαντορίνη, δεν επιτρέπουν την προσέγγιση υδροπλάνων.

Η Hellenic Seaplanes ακολουθεί απαρέγκλιτα όλα τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, διαθέτει εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, και λειτουργεί με πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. 

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η ασφάλεια – είναι η άγνοια και η αυξημένη επιφυλακτικότητα και φόβος ανάληψης ευθύνης από δημόσιες αρχές — ειδικά σε τομείς που εμπλέκονται με μεταφορές και ασφάλεια μετά από σοβαρά δυστυχήματα, όπως αυτό των Τεμπών. 

Δεν πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο, όπου κάθε αναπτυξιακό έργο θυσιάζεται πίσω από την πρόφαση της ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη – αλλά πρέπει να βασίζεται σε τεκμηριωμένη γνώση, όχι σε φόβο.

Όπως ορθά δήλωσε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας, το ανθρώπινο δυναμικό που εμπλέκεται στα υδατοδρόμια και στα λιμάνια οφείλει να εκπαιδευτεί και να ενημερωθεί σωστά.

 Γιατί αν οι Λιμενικές Αρχές συνεχίσουν να εκδίδουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από φόβο ή αβεβαιότητα, η χώρα δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που της χαρίζεται από τη γεωγραφία της.

Η Hellenic Seaplanes, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, έχει προτείνει – με κάλυψη από ίδιους πόρους – τη διενέργεια ειδικών πτήσεων επίδειξης με σκοπό τη συμμετοχή και επιβίβαση στελεχών του Λιμενικού Σώματος και άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αδειοδοτική διαδικασία. 

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαπιστώσουν στην πράξη τη λειτουργία των υδροπλάνων, να κατανοήσουν τις τεχνικές ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα του μέσου, και κυρίως να εξοικειωθούν με την ασφαλή και συμβατή παρουσία τους στα λιμάνια. 

Μέσα από την εμπειρία και τη γνώση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τεκμηριωμένη κρίση και αποτελεσματική συνεργασία προς όφελος της νησιωτικής Ελλάδας.

Δήλωση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλα Χαραλάμπους

«Τα υδροπλάνα δεν είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς. Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής αεροπορικής ιστορίας που επιστρέφει δυναμικά, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής καινοτομίας, διασυνδεσιμότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. 

Η επανεμφάνισή τους στην Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής στο παρελθόν — είναι μια τολμηρή δήλωση για το μέλλον.

Η λειτουργία των υδροπλάνων θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει άμεσα και έμμεσα την τοπική και περιφερειακή οικονομία, και θα αποτελέσει μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων, ειδικά σε περιοχές όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα, ηπειρωτικές περιοχές με λίμνες και η νησιωτική Ελλάδα.

Η σημερινή αδειοδότηση είναι το πρώτο βήμα ενός εθνικού σχεδίου: η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου υδροπλάνων που θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε, επικοινωνούμε και αναπτυσσόμαστε. 

Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, είναι απαραίτητη η σταθερή και έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας – όχι μόνο στη δημιουργία νέων υποδομών, αλλά και στην επιτάχυνση και ενοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. 

Η Ελλάδα έχει το φυσικό περιβάλλον, την τεχνογνωσία και πλέον και τη βούληση. Είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο αποφασιστικό βήμα. »

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τασούλας: Ο Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς έφυγε, η φωνή του παραμένει ζωντανή

Ο Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς έφυγε από τη ζωή στα 91 του, αλλά το έργο και τα ακούσματά του θα συνεχίσουν να συγκινούν τους φίλους της δημοτικής μουσικής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας.