ΓΔ: 1977.92 -0.38% Τζίρος: 14.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:32
Φωτο: Shutterstock

Χρυσωρυχείο για το CVC η ιδιωτική υγεία: Οι υπεραξίες των 530 εκατ. ευρώ

Τι κερδίζει το fund από την πώληση του 55% των δραστηριοτήτων υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο στην PureHealth από τα Εμιράτα. Οι υψηλές αποτιμήσεις και οι συνεχείς ανατιμήσεις νοσηλίων.

Σημαντικές υπεραξίες θα καταγράψει το επενδυτικό fund CVC Capital Partners από την πώληση των δραστηριοτήτων του στην ιδιωτική υγεία σε Ελλάδα και Κύπρο στην PureHealth Holding του Αμπου Ντάμπι.

Όπως ανακοινώθηκε, επήλθε συμφωνία και οι Άραβες θα αγοράσουν το 60% του επενδυτικού βραχίονα του CVC στην υγεία, της Hellenic Healthcare Group (HHG) έναντι περίπου 960 ευρώ, καθώς η αποτίμηση για το 100% ορίστηκε στα 2,2 δισ. ευρώ (μαζί με δάνεια 600 εκατ. ευρώ). . Μέτοχοι σήμερα του HHG είναι το CVC με 90% και ο κ. Δημήτρης Σπυρίδης με 10%. Οι Άραβες θα αποκτήσουν το 55% από το CVC και το 5% από τον κ. Σπυρίδη, σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΗG. Το CVC θα παραμείνει μέτοχος με ποσοστό 35% και ο κ. Σπυρίδης με 5%

Το ΗΗG σήμερα διαθέτει έξι κλινικές στην Ελλάδα και δύο στην Κύπρο (Θεραπευτήριο Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Metropolitan, Μetropolitan General. Creta Interclinic, Απολλώνειο και Αρεταίειο) με  δυναμικότητα άνω των 1.600 κλινών, 16 διαγνωστικά κέντρα, ενώ  ο όμιλος εξυπηρετεί περίπου 1,4 εκατομμύρια ασθενείς ετησίως μέσω μιας ομάδας περισσότερων από 6.700 επαγγελματιών υγείας.

Με μερίδιο 35% στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας το CVC

Το CVC για να «στήσει» αυτόν τον όμιλο, που σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει μερίδιο αγοράς κοντά στο 35% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, εμφανίζεται να έχει δαπανήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2016 απέκτησε το Metropolitan έναντι 80 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το Μetropolitan General (πρώην ΗΡΑ) έναντι 19,5 εκατ. ευρώ και το 2018 με δημόσια πρόταση απέκτησε το 100% του ομίλου Υγεία (Θεραπευτήριο Υγεία, Μητέρα, Λητώ) έναντι 350 εκατ. ευρώ.

Για τις εξαγορές των κλινικών σε Κρήτη και Κύπρο δεν έχουν γίνει γνωστά τα τιμήματα, αλλά δύσκολα θα έχουν δαπανηθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Σύνολο 500 εκατ. ευρώ, ενώ για το 55% που πουλήσει θα εισπράξει 880 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα καταγράψει υπεραξίες 380 εκατ. ευρώ μέσα σε 7 χρόνια, ενώ αν προστεθούν και οι επιστροφές κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια από τον όμιλο Υγεία που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ συνολικά θα εισπράξει 530 εκατ. ευρώ παραμένοντας μάλιστα μέτοχος με 35%.

Οι ανατιμήσεις

Οι υψηλές αποτιμήσεις που πέτυχε το CVC έχουν άμεση σχέση με τις ανατιμήσεις των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας τα τελευταία χρόνια. Ο δημόσιος τομέας, παρά τις βελτιώσεις του κυρίως στις υποδομές, εξακολουθεί να είναι ο αδύναμος κρίκος στον κλάδο όσον αφορά στην εξυπηρέτηση και στους χρόνους αναμονής με αποτέλεσμα να «σπρώχνει» τους πολίτες προς τον ιδιωτικό τομέα.

Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια λόγω της ζήτησης αυξάνουν τα τιμολόγιά τους για να ακολουθήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες που με τη σειρά τους αυξάνουν τα ασφάλιστρα υγείας ώστε να μην μπαίνουν μέσα όπως υποστηρίζουν. Αυτός που μένει με τον «μουτζούρη» και καλείται να πληρώσει όλη την αλυσίδα είναι ο απλός πολίτης που γύρω του έχει στηθεί ένα παιχνίδι υπεραξιών.

Τι σημαίνει για τους Άραβες η εξαγορά

Για την PureHealth, η συμφωνία σηματοδοτεί την τελευταία της κίνηση σε διεθνές επίπεδο. Το 2023, συμφώνησε να αγοράσει τη βρετανική Circle Health Group καθώς και ένα μειοψηφικό μερίδιο στην Ardent Health Services με έδρα τις ΗΠΑ. Η εταιρεία, η οποία έχει αγοραία αξία περίπου 11 δισ δολαρίων, λειτουργεί περισσότερα από 100 νοσοκομεία και περισσότερες από 300 κλινικές με 56.000 και πλέον υπαλλήλους.

«Αυτή η κίνηση φέρνει την PureHealth πιο κοντά στον στόχο της να παράγει το 50% των εσόδων της εκτός του Κόλπου», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Shaista Asif και πρόσθεσε πως «η εταιρεία παράγει επί του παρόντος περίπου το ένα τρίτο των εσόδων της εκτός της περιοχής». 

Τα επόμενα βήματα του CVC στην Ελλάδα

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν μέρος των υπεραξιών που θα καταγράψει το CVC θα επανεπενδυθούν στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το CVC θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσοστό του στη ΔΕΗ. Σήμερα ελέγχει το 10%, το οποίο έχει αποτίμηση 476 εκατ. ευρώ, ενώ το είχε αποκτήσει έναντι 343 εκατ. ευρώ.  

Το CVC επίσης ελέγχει τη Vivartia (Δέλτα, Δωδώνη, Goody's, Flocafe), αποεπένδυσε από την Μπάρμπα Στάθης την οποία πούλησε στην Ideal Holdings ενώ θα επιδιώξει να απεμπλακεί και από την Εθνική Ασφαλιστική. Μια επένδυση που δεν της έχει βγει και εξετάζεται η επαναπώλησή της στην Εθνική Τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

megalou, piraeus, bank, businessdaily
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα μυστικά του επικείμενου deal από την Πειραιώς για Εθνική Ασφαλιστική

Στα 670 εκατ. ευρώ η αποτίμηση για το 100% των μετοχών, η Πειραιώς θα πάρει το 70% προσφέροντας 469 εκατ. ευρώ. Μονόδρομος για τις τράπεζες η αναζήτηση νέων πηγών εσόδων. Τι κερδίζει το CVC με την έξοδο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διεθνές Κέντρο Καρδιάς από το Υγεία και ιδιωτική ιατρική σχολή από CVC

Στόχος να καταστεί η Ελλάδα κέντρο αναφοράς για θεραπείες καρδιάς και να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα. Το 2025 θα λειτουργήσει η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

20.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V παρέλαβε η Παλαιστίνη

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της Γάζας είπαν πως θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς αύριο, δίνοντας προτεραιότητα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες.
MARKET MAKER

Η πορεία προς τις 2.000 μον., η Metlen στην τελική ευθεία και η Intralot

Στόχος οι 2.000 μον. πριν το τέλος Ιουλίου, οι επενδυτές βάζουν στα ραντάρ μετοχές που έμειναν πίσω, η Metlen στον δρόμο που οδηγεί στο Λονδίνο, ο ΟΠΑΠ και η Stoiximan, η Premia ανέκαμψε και η Intralot 6,5% πάνω από τη δημόσια πρόταση.