ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΑΔΜΗΕ
Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας (GR.ITA II). Φωτο: ΑΔΜΗΕ

Αίτημα για ένταξη διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας σε ευρωπαϊκά έργα

Η διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας αφορά στην ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας γραμμής, η οποία θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας από 500 MW σήμερα σε 1.500 MW.

Στην υποβολή αιτήματος για την ένταξη της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας (GR.ITA II) στον 2ο Ενωσιακό Κατάλογο Έργων Αμοιβαίου και Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI/PMI) προχωρούν από κοινού ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ιταλίας (Terna), στο πλαίσιο της παρουσίασης των υποψήφιων έργων PCI/PMI που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 20 Μαρτίου 2025.

Όπως σημειώνει ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ το ενεργειακό έργο που προωθούν οι δύο Διαχειριστές είναι στρατηγικής σημασίας σε περιφερειακό επίπεδο και έχει ήδη ενταχθεί στο πιο πρόσφατο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης Δικτύων του ENTSO-E. Η ένταξη της διασύνδεσης σε καθεστώς PCI/PMI είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα της εξασφαλίσει την απαραίτητη αδειοδοτική επιτάχυνση και τους αναγκαίους κοινοτικούς πόρους χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιηθεί.

Η διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας αφορά στην ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας γραμμής (Θεσπρωτία – Γαλατίνα), η οποία θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας από 500 MW σήμερα σε 1.500 MW. 

Το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σύγκλιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών και να συμβάλει στην περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.

Το υποβρύχιο τμήμα του έργου υπολογίζεται σε 240 χλμ. ενώ τα υπόγεια τμήματα σε Ελλάδα και Ιταλία σε 55 χλμ. Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος (HVDC) με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και τεχνολογία μετατροπέων τάσης (Voltage Source Converters), η οποία χρησιμοποιείται επίσης στο καινοτόμο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ. 

Ο προϋπολογισμός του project και για τις δύο χώρες εκτιμάται σε 1,85 δισ. ευρώ και με την οριστικοποίησή του, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2035 του ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται ότι οι δύο Διαχειριστές βρίσκονται σε τελικό στάδιο συζητήσεων για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την περαιτέρω ωρίμανση του έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τον επερχόμενο καύσωνα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ για τον συντονισμό μέτρων ενόψει του καύσωνα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Παρουσίασε τη μελέτη του GSI για το τμήμα Κύπρου -Ισραήλ

Παρουσιάστηκε στις Ρυθμιστικές Αρχές του Ισραήλ και της Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI για το τμήμα Κύπρου-Ισραήλ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα υποβληθεί ο πλήρης φάκελος στις συναρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές.
Ηλεκτρική διασύνδεση ΑΔΜΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Επιτυχής πρεμιέρα της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής με μεταφορά 320 MW

Με επιτυχία πραγματοποίησαν ο ΑΔΜΗΕ και η Ariadne Interconnection τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων 320 MW από την Κρήτη προς την Αττική, μέσω της νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία.