ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Energean-Exedra_Kappa
Φωτο: Energean

Έτοιμη η Energean να επιστρέψει την παραχώρηση της Ν. Καβάλας

Το εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας έχει προ πολλού πάψει να βρίσκεται στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της εταιρείας, η οποία επιπροσθέτως έχει την υποχρέωση διαρκούς συντήρησης της εγκατάστασης.

Με αφορμή τη συζήτηση και την κύρωση στη Βουλή της 6ης τροποποίησης της Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους, η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο τη νέα παράταση στην ισχύ της άδειας εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ορισμένες πλευρές επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα περί δήθεν «ευνοϊκής διάταξης» για την Energean. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία τονίζει τα εξής:

  • Το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα έχει εξαντληθεί, εξ ου και η πρόταση της Energean ήδη από το 2011 για τη μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης σε άδεια αποθήκευσης φυσικού αερίου – πρόταση η οποία αν είχε γίνει δεκτή, η χώρα θα διέθετε ήδη εδώ και αρκετά χρόνια τη δική της αποθήκη και θα είχε στη διάθεσή της μια πολύτιμη υποδομή για τον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.
  • Η νέα παράταση που δίνεται στην ισχύ της άδειας εκμετάλλευσης είναι η 8η κατά σειρά. Αρχής γενομένης από το 2012, παρατάσεις δόθηκαν επί τριών διαφορετικών κυβερνήσεων και επί θητείας έξι διαφορετικών Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οπότε το αφήγημα περί «εύνοιας» προς την Energean είναι προφανές ότι δεν μπορεί να σταθεί με βάση τη λογική.  
  • Όλες οι παρατάσεις έχουν χορηγηθεί με την προοπτική της δημιουργίας της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, η οποία ως σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτή,  ενώ πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνιστική διαδικασία από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). 
  • Από τις παρατάσεις εξυπηρετείται το Ελληνικό Δημόσιο. Η λήξη της ισχύος της άδειας εκμετάλλευσης θα σήμαινε ότι η παραχώρηση της Νότιας Καβάλας θα επιστρεφόταν από την Energean στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αμέσως θα καθίστατο υπεύθυνο για τη συντήρηση, φύλαξη και διασφάλιση των συνθηκών ασφαλείας της εξέδρας Kappa η οποία βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Καβάλας. Και, επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο θα βρισκόταν αντιμέτωπο με σημαντικά κόστη αποψίλωσης ενός ανενεργού, πλέον, εξοπλισμού. 

Το εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας έχει προ πολλού πάψει να βρίσκεται στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Energean, η οποία επιπροσθέτως έχει την υποχρέωση διαρκούς συντήρησης της εγκατάστασης, ώστε αυτή να διατηρείται σε συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, σε κάθε περίπτωση, η Energean είναι έτοιμη να επιστρέψει την παραχώρηση της Νότιας Καβάλας στο Ελληνικό Δημόσιο όποτε της ζητηθεί. Η Energean έχει ως τώρα επιλέξει να διατηρεί παραχωρήσεις με γνώμονα και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα δεχθεί να βρεθεί στην θέση του απολογούμενου για την εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 βοηθά στην επιβίωση των βιομηχανιών

Το σαφές αυτό μήνυμα έστειλε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean μιλώντας στη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε στο ελληνικό περίπτερο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης COP29 για το κλίμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

Ο επικεφαλής του Τομέα Αποθήκευσης CO2 της EnEarth Ν. Ρήγας σημείωσε πως ήδη έχουν δρομολογηθεί δύο projects στον Πρίνο και στη Ραβέννα της Ιταλίας με συνολική δυναμικότητα που καλύπτει λιγότερο από το 10% των εκπομπών από τις βιομηχανίες των δύο χωρών.
Energean Power
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η Energean προχωρά στην ανάπτυξη και του κοιτάσματος Katlan στο Ισραήλ

Το κοίτασμα φυσικού αερίου, που είχε ανακαλυφθεί από την Energean στην γεωτρητική καμπάνια του 2022 ως «Περιοχή Ολύμπου» πρόκειται να αναπτυχθεί σε φάσεις με υποθαλάσσια σύνδεση με το FPSO “Energean Power".