ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λιμάνι Πειραιά αεροφωτογραφία
Φώτο: Shutterstock

Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω θυελλωδών ανέμων

Σε ισχύ διατηρείται το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές, φτάνοντας κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές, φτάνοντας κατά τόπους τα 7 έως 8 μποφόρ.

Κανονικά τα δρομολόγια προς Αργοσαρωνικό με μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα, τα δρομολόγια προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιούνται κανονικά, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του πλοιάρχου και με την αυστηρή τήρηση όλων των διαδικασιών ασφάλειας που προβλέπονται.

Συστάσεις προς το επιβατικό κοινό

Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνούν έγκαιρα με τις τοπικές λιμενικές αρχές ή τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα σχετικά με τις πιθανές καθυστερήσεις ή αλλαγές στην εκτέλεση των δρομολογίων. Η πληροφόρηση είναι καθοριστική για την ορθή οργάνωση των μετακινήσεων, ενώ προτρέπεται η διαρκής παρακολούθηση των επίσημων ανακοινώσεων.

Η ασφάλεια των ταξιδιωτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και οποιαδήποτε απόφαση για την εκτέλεση δρομολογίων λαμβάνεται με γνώμονα τις καιρικές συνθήκες και την ασφαλή μεταφορά των επιβαινόντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει τις νέες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ο Γκουντέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μέσω του Εκπροσώπου του Στεφάν Ντουζαρίκ, καταδίκασε έντονα την επανέναρξη των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ιδίως μεταξύ 6 και 8 Ιουλίου 2025.
Διώρυγα του Σουέζ πλοία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαίες αλλαγές στη ναυτιλία: Αβεβαιότητα σε ασφάλιση, δρομολόγια και επενδύσεις

Η παγκόσμια ναυτιλία δοκιμάζεται από έντονες πιέσεις λόγω της αστάθειας στην Ερυθρά Θάλασσα, της μειωμένης ζήτησης και των γεωπολιτικών αλλαγών, που κλονίζουν τις ισορροπίες του κλάδου.