Το 2014 γεννήθηκε η ιδέα για ένα οργανωμένο πλαίσιο ενημέρωσης και επιμόρφωσης σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας δύο Σχολικών Συμβούλων – ενός στον τομέα της διδασκαλίας και ενός της πληροφορικής.
Η δημιουργία μιας εθελοντικής ομάδας, που στόχευε στην ενημέρωση μαθητών, γονέων αλλά και εκπαιδευτικών για τα ζητήματα της διαδικτυακής ασφάλειας, αποτέλεσε το θεμέλιο για το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (isecurenet.sch.gr). Σήμερα, στο δίκτυο συμμετέχουν περισσότερα από 1.000 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας συνεχή υποστήριξη και γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στην ψηφιακή εξέλιξη και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Η συμβολή του δικτύου αναγνωρίστηκε πρόσφατα στη 10η επετειακή διοργάνωση των «Education Leaders Awards 2025», όπου τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο ως «Καλύτερη Εκπαιδευτική Ομάδα/ Εκπαιδευτικός Όμιλος στη Δημόσια δια βίου Εκπαίδευση». Η διάκριση αυτή υπογραμμίζει τη συνεχή προσπάθεια για έναν σύγχρονο, ασφαλή και τεχνολογικά ενήμερο εκπαιδευτικό χώρο.
Όραμα και δράσεις του Δικτύου Ασφάλειας στο Διαδίκτυο
Όπως τόνισε ο Δρ Απόστολος Παρασκευάς, Σύμβουλος Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και ένας εκ των βασικών δημιουργών του Δικτύου, σε συνεργασία με τον Δρ Σπυρίδωνα Παπαδάκη, «Το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο οραματίζεται ένα σχολείο ανοιχτό στη δικτύωση, την κριτική σκέψη και τη βιωματική μάθηση, όπου η ασφάλεια στο Διαδίκτυο-Κυβερνοχώρο γίνεται θεμέλιο μιας δημοκρατικής, τεχνολογικά ενήμερης κοινωνίας».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πρόσφατη βράβευση ενισχύει το κίνητρο για την ενδυνάμωση του μαθησιακού περιβάλλοντος, οδηγώντας μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ασφαλούς πλοήγησης και δημιουργικής συμμετοχής στην ψηφιακή κοινωνία.
Οι παρεμβάσεις του δικτύου ενσωματώνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μέσω της Ευέλικτης Ζώνης, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και διαθεματικών δράσεων), δίνοντας έμφαση στη βιωματική μάθηση και την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ σχολικών κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα. Στη συντονισμένη αυτή προσπάθεια συνεισφέρουν επιστήμονες, στελέχη της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Ενδεικτικά, τα ετήσια παραδοτέα των σχολικών μονάδων περιλαμβάνουν:
- Δράσεις για ενσυναίσθηση, όπως παιχνίδια ρόλων
- Δημιουργία μαθητικών βίντεο και τηλεοπτικών σποτ για ψηφιακή ασφάλεια
- Θεατρικά, σύντομες ταινίες και μουσικές συνθέσεις με θεματική τον εθισμό και τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο
- Μαθητικές και γονικές έρευνες για τη χρήση του διαδικτύου και των έξυπνων συσκευών
- Παραγωγή παραμυθιών με έντυπα, ψηφιακά ή πολυμεσικά μέσα
- Εφαρμογή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία
Η δυναμική συνεισφορά των μαθητών και των γονέων
Ο κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές «καθώς ερευνούν, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις, γίνονται μικροί επιμορφωτές των γονέων τους σε θέματα χρήσης του Διαδικτύου, κοινωνικών δικτύων και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών».
Μέσα από αυτή τη διαδραστική διαδικασία αλλάζουν οι στάσεις τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους απέναντι στο διαδίκτυο, το οποίο πλέον αντιμετωπίζεται ως εργαλείο δημιουργικής μάθησης, πληροφόρησης και όχι αποκλειστικά ψυχαγωγίας.
Οι γονείς εξοπλίζονται με γνώσεις και δεξιότητες ασφαλούς διαχείρισης έξυπνων συσκευών, ενισχύοντας έτσι την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους της υπερβολικής ψηφιακής έκθεσης, ενώ αποκτούν ευχέρεια να συνεργάζονται με ειδικούς και άλλες οικογένειες για την προώθηση της ορθής ψηφιακής συμπεριφοράς από την προσχολική ακόμα ηλικία.
Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος του Μαθητικού Ραδιοφώνου (European School Radio), με το οποίο συνεργάζεται το Δίκτυο, προσφέροντας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα δημιουργίας podcasts και συμμετοχής σε σχετικούς διαγωνισμούς, ιδίως στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών αναδεικνύεται η φαντασία και η δημιουργικότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας σε πανελλήνιο επίπεδο.
Το εύρος και η οργάνωση του Δικτύου
Το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο αποτελεί μια εθελοντική και μη χρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία, με παρουσία σε περισσότερα από 1.000 σχολεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Διαθέτει άδεια λειτουργίας από Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης διαφόρων γεωγραφικών περιοχών όπως Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Το Δίκτυο συντονίζεται επιστημονικά από 148 Συμβούλους Εκπαίδευσης για το τρέχον σχολικό έτος, με διαρκή στόχο τη διεύρυνση της ασφαλούς ψηφιακής κουλτούρας.
Από το 2016-2017, η δράση του Δικτύου συνέβαλε στην επίσημη ένταξη της ενότητας «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» στα αναλυτικά προγράμματα του Δημοτικού Σχολείου, στο πλαίσιο της θεματικής «Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών». Πάνω από πεντακόσιες εκπαιδευτικές εργασίες συμμετεχόντων σχολείων έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δικτύου, διευκολύνοντας τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών και αποτελεσμάτων στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.