Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται με συνέπεια το τελευταίο διάστημα σε όλη την Περιφέρεια της Κρήτης. Κατά το τελευταίο τριήμερο, διενεργήθηκαν συνολικά 4.323 έλεγχοι σε οχήματα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν 1.389 παραβάσεις.
Βασική προτεραιότητα των αρχών αποτέλεσε η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η μη χρήση προστατευτικού κράνους από δικυκλιστές, καθώς πρόκειται για παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με τη σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων.
Από τις 11 έως και τις 13 Ιουλίου, τα Τμήματα Τροχαίας Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και τα τμήματα της Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, συγκρότησαν ειδικά κλιμάκια πραγματοποιώντας εντατικούς ελέγχους στις μεγαλύτερες αστικές και περιαστικές περιοχές του νησιού.
Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίστηκαν 39 παραβιάσεις για μη χρήση κράνους, 82 παραβάσεις οδήγησης σε κατάσταση μέθης και προχώρησαν σε 10 συλλήψεις για μέθη, όταν τα αποτελέσματα των ελέγχων έδειξαν ποσοστό άνω των 0,60 mgr/lt αλκοόλ στο αίμα.
Επιπρόσθετα, καταγράφηκαν:
- 68 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα
- 39 παραβάσεις για μη χρήση κράνους
- 40 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
- 26 οδηγοί χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης
- 82 άτομα να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ
- 14 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
- 29 για οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα
- 16 για αντικανονικό προσπέρασμα
- 41 για μη ασφαλείς ελιγμούς
- 8 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
- 10 παραβάσεις σε σχετικούς ελέγχους ΚΤΕΟ
- 5 για στάση και στάθμευση σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ
- και 1.011 λοιπές παραβάσεις του ΚΟΚ
Η Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης επισημαίνει με έμφαση ότι «η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων».
Η πρόληψη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για τη μείωση δυστυχημάτων και τραυματισμών στους δρόμους του νησιού.
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», το οποίο εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο, εντατικοποιούνται οι ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των οδηγών.
Όπως υπενθυμίζουν τα στελέχη της τροχαίας, «το κράνος σώζει ζωές. Είναι η βασική και συχνά η μοναδική ασπίδα προστασίας σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης. Όχι μόνο για τον οδηγό. Ο συνεπιβάτης διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο».