ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Οδοντίατρος εργαλείο γάντι
Φωτογραφία Shutterstock

ΙΣΠ: Οικονομική ασφυξία στις ιδιωτικές κλινικές λόγω ενεργειών του ΕΟΠΥΥ

Ο ΙΣΠ καταγγέλλει αυθαίρετες εκπτώσεις και καθυστερήσεις από τον ΕΟΠΥΥ, προειδοποιώντας για κατάρρευση των ιδιωτικών κλινικών και ζητώντας άμεση αναστολή μέτρων.

Έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών κλινικών διατυπώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΙΣΠ), με αφορμή τις πρόσφατες επισημάνσεις του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος σχετικά με τις σοβαρές δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του λεγόμενου «ποιοτικού rebate» του ΕΟΠΥΥ. 

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν έντονο προβληματισμό στον κλάδο, καθώς καταγγέλλεται ένας ουσιαστικός οικονομικός στραγγαλισμός της ιδιωτικής υγείας.

Λίγο πριν την καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τον μήνα Απρίλιο, τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ έχει προγραμματίσει έως τις 31 Ιουλίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. 

Κάνει λόγο για αδιανόητες καθυστερήσεις εκπλήρωσης των κρατικών υποχρεώσεων, που φτάνουν τους τρεις μήνες, παρά τις ήδη διατυπωμένες διαμαρτυρίες περί μονομερούς αυθαιρεσίας εις βάρος των ιδιωτικών παρόχων υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΙΣΠ, από την αρχή εφαρμογής του νέου «ποιοτικού rebate», έχουν παρατηρηθεί μονομερείς ενέργειες εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ που θεωρούνται έξω από κάθε λογικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό πλαίσιο λειτουργίας. 

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως ο Οργανισμός επιβάλλει μαζικές εκπτώσεις στα υποβληθέντα τιμολόγια χωρίς, ωστόσο, να εκδίδει αντίστοιχα πιστωτικά τιμολόγια ή να αποδίδει τη διαφορά που προκύπτει από τον ΦΠΑ, τον οποίο έχουν ήδη καταβάλλει οι κλινικές.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος καταγγέλλει πως «κατεβλήθησαν μειωμένα ποσά κατά 31% από τις αρχικές υποβολές, ενώ επιβλήθηκαν εκπτώσεις ύψους 55%». Οι εξελίξεις αυτές γεννούν εύλογη ανησυχία για τη δυνατότητα των δομών να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.

Ο ΙΣΠ αναδεικνύει επίσης τον αντίκτυπο που έχουν τα παραπάνω γεγονότα όχι μόνο στους επιχειρηματίες, αλλά και στους γιατρούς, νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό που στηρίζουν έμπρακτα τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών, καλύπτοντας κρίσιμα κενά του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει τις «τριτοκοσμικές και ύποπτες μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ» και καλεί τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβουν ουσιαστική δράση. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την άμεση αναστολή του ποιοτικού rebate, της προείσπραξης μηνιαίου claw back, όπως και του δοσολογίου claw back 2022, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, Νικόλαος Πλατανησιώτης, τονίζει τον φόβο και την αβεβαιότητα που βιώνει καθημερινά το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών: «Όταν κάποιοι αρμόδιοι θα βρίσκονται μετά την 1η Αυγούστου σε διακοπές και θα απολαμβάνουν τη "θερινή ραστώνη", οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές θα βρίσκονται στις θέσεις τους να εξυπηρετήσουν περιστατικά ενώ θα ζουν με το καθεστώς του φόβου και της αβεβαιότητας, αν θα πληρωθούν στο τέλος του μηνός, αν θα πάρουν επίδομα αδείας ή αν μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στη θέση τους».

Ο κ. Πλατανησιώτης υπογραμμίζει ότι πολιτικές αποφάσεις τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» είναι πλέον αναχρονιστικές, επισημαίνοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος ή να αναζητήσει δημοσιονομικά περιθώρια, αξιοποιώντας μέρος των 27 δισ. ευρώ των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Κατά τον ίδιο, αυτό θα βοηθούσε, ώστε μια εμφανής κοινωνική αδικία να μετατραπεί σε αναγνώριση του κομβικού ρόλου που διαδραματίζουν οι ιδιωτικές κλινικές στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «στην πολιτική είναι προτιμότερο να τηρούνται τα προσχήματα, παρά να επικρατεί η ιδεοληψία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναυαγοσωστές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πνιγμοί στην Ελλάδα: Η αθόρυβη κρίση στις παραλίες της χώρας

Παρά τη μεγάλη ακτογραμμή και τα πολλά νησιά που προσφέρουν ευκαιρίες αναψυχής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πνιγμών, με δεκάδες ανθρώπους να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη θάλασσα, ακόμα και κατά το κολύμπι.