Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα ισχυρότερα κύματα καύσωνα των τελευταίων ετών, δημιουργώντας συνθήκες πολύ υψηλής έως ακραίας θερμικής επιβάρυνσης στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα και αύριο.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για την Πέμπτη 24 Ιουλίου προβλέπονται θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 40-42°C ενώ σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τοπικά ακόμη και τους 43°C.
Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, το θερμόμετρο ενδέχεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία, αγγίζοντας ή ξεπερνώντας τους 44°C σε αρκετές ζώνες της χώρας.
Η παρατεταμένη διάρκεια του καύσωνα, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, εντείνει την επικινδυνότητα για την υγεία των πολιτών, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε αστικά κέντρα όπου το φαινόμενο της θερμικής νησίδας είναι εντονότερο.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά συστήματα και τους χάρτες της υπηρεσίας HEAT-ALARM
Προβλέπεται:
- Για την Πέμπτη 24 Ιουλίου: Πολύ υψηλή θερμική επιβάρυνση σχεδόν σε όλη τη χώρα, με ακραίες συνθήκες να σημειώνονται κυρίως στη Θεσσαλία, στα βόρεια ηπειρωτικά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
- Για την Παρασκευή 25 Ιουλίου: Επίμονη πολύ υψηλή έως ακραία θερμική επιβάρυνση στα περισσότερα ηπειρωτικά διαμερίσματα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Όπως επισημαίνει η Ομάδα FLAME της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο επιδείνωσης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο σχεδόν της χώρας».
Η συνδυασμένη δράση των ακραίων θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας από τις 20 Ιουλίου οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση και ταχέα εξάπλωση πυρκαγιών.
Η ερευνητική ομάδα τονίζει τη σοβαρότητα του φαινομένου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η σωρευτική επίδραση των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται πάρα πολύ η έναρξη πυρκαγιών, η ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων, η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς και η δημιουργία κηλιδώσεων».
Επιπροσθέτως, αυξημένες πιθανότητες παρατηρούνται για εμφάνιση πυροεπαγωγικών πυρκαγιών, με δυναμικό για πολύ μεγάλα θερμικά φορτία.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και λόγω των ενισχυμένων βορειοδυτικών ανέμων που αναμένονται στο Ιόνιο, γεγονός που αυξάνει την πυρομετεωρολογική επικινδυνότητα.
Σημαντική ενίσχυση των βόρειων/βορειοανατολικών ανέμων προβλέπεται για την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο έως και το Σάββατο 26 Ιουλίου. Αυτό το στοιχείο αναμένεται να εντείνει περαιτέρω τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών, κυρίως σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ανέμοι αυτοί.
Σύμφωνα με την ομάδα FLAME, «τα ανωτέρω δεδομένα οδηγούν σε σημαντική και δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση του πυρομετεωρολογικού κινδύνου, δυσχεραίνοντας σημαντικά τον έλεγχο ενδεχόμενων περιστατικών και καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη».