ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λίνα Μενδώνη ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Μενδώνη: Το Παλαιό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου αποκτά νέα ζωή

Η Λίνα Μενδώνη ανακοινώνει την αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου Κορίνθου, το οποίο μετατρέπεται σε σύγχρονο χώρο για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες του θεάτρου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την έναρξη εργασιών για την αποκατάσταση και επανάχρηση του Παλαιού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, σε μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη μετατροπή του κτηρίου σε σύγχρονο εκθεσιακό χώρο. 

Η νέα αυτή χρήση θα προσφέρει φιλοξενία στις ξεχωριστές ρωμαϊκές τοιχογραφίες από το αρχαίο θέατρο της Κορίνθου, αποτελώντας σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της πολιτιστικής δυναμικής του αρχαιολογικού χώρου.

Το έργο βασίστηκε σε σειρά εξειδικευμένων μελετών, αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική και περιβαλλοντική, καθώς και στη μουσειολογική και μουσειογραφική προμελέτη, οι οποίες αφορούν στο ιστορικό κτήριο που οικοδομήθηκε το 1900 με σκοπό τη στέγαση των ευρημάτων των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

 Η συνολική προσέγγιση ενισχύει όχι μόνο την επιστημονική αξία του έργου αλλά και τη σημασία του κτηρίου ως νευραλγικού αρχιτεκτονικού τεκμηρίου της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη: «Η προστασία και η συνολική ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου, μέσα από σύγχρονη και συνεκτική θεώρηση των μνημείων σε σύνδεση με το παρόν της πόλης, αποτελεί στρατηγική στόχευση του Υπουργείου Πολιτισμού

Στο συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσεται και η αποκατάσταση και αναβάθμιση του κτηρίου του Παλαιού Μουσείου, το οποίο το 1932, μετά τη λειτουργία του νέου μουσείου λειτούργησε ως αποθηκευτικός χώρος. 

Σήμερα, με την ολοκλήρωση νέων υποδομών φύλαξης, κατέστη εφικτή η αποκατάσταση και μουσειακή του αξιοποίηση. Μέσα από την αποκατάσταση των μνημείων του κτηριακού αποθέματος και τη βελτίωση της προσβασιμότητας, επιδιώκουμε να δημιουργηθούν νέοι πόλοι πολιτιστικού ενδιαφέροντος εντός του αρχαιολογικού χώρου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας, στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και στη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με την τοπική κοινωνία και οικονομία».

Η μουσειολογική–μουσειογραφική προμελέτη στοχεύει στην ανάδειξη του Παλαιού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου ως σύγχρονου εκθεσιακού χώρου με βασικό άξονα τις ιδιαίτερες ρωμαϊκές τοιχογραφίες από το θέατρο.

 Η προσέγγιση διέπεται από σεβασμό προς την ιστορική διαδρομή του κτηρίου, ενώ παράλληλα προσφέρει νέα μουσειακή αφήγηση και αναβαθμισμένη εμπειρία στους επισκέπτες.

Επιπλέον, η παρέμβαση συμβάλλει στην επέκταση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του αρχαιολογικού χώρου και ενισχύει την τουριστική κίνηση, με θετικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία και την οικονομία της Κορίνθου.

Οι εγκεκριμένες μελέτες περιλαμβάνουν την επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου ως εκθεσιακού χώρου, με το επίκεντρο στις τοιχογραφίες του Θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου. Προβλέπεται η καθαίρεση παρακείμενου κτηρίου το οποίο αλλοιώνει την πρόσοψη του μουσείου, καθώς και διατήρηση και ενίσχυση του ιστορικού κελύφους του. Στον περιβάλλοντα χώρο, διαμορφώνονται δύο αυλές:

  • Στη Βόρεια αυλή, μπροστά από το Παλαιό Μουσείο, θα πραγματοποιηθεί διεύρυνση του χώρου μετά την απομάκρυνση αποθήκης, δημιουργώντας φιλικότερους χώρους στάσης και ανάπαυσης για τους επισκέπτες.
  • Στο αίθριο μεταξύ της ανατολικής πλευράς του μουσείου και του πωλητηρίου, εντάσσονται νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα κλιματισμού, φωτισμού, ασφάλειας και πυροπροστασίας σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στην προσβασιμότητα για ΑμεΑ και στην υιοθέτηση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον για τη συνολική διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.

Το Παλαιό Μουσείο οικοδομήθηκε το 1900 από την Αρχαιολογική Εταιρεία και επεκτάθηκε το 1907, για τη στέγαση πλήθους αρχαιολογικών ευρημάτων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. 

Μετά το 1932, αφού δημιουργήθηκε το νέο μουσείο, το κτήριο μετετράπη σε χώρο αποθήκευσης, μαζί με τρία βοηθητικά κτήρια της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια, η κατασκευή των νέων αποθηκών επέτρεψε τη σταδιακή εκκένωση και ενεργοποίηση των παλαιών κτηρίων για νέες χρήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την ανακαίνιση των δύο βοηθητικών κτηρίων από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων, τα οποία πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν ως πωλητήριο και αναψυκτήριο, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις υποδομές εξυπηρέτησης επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bourtzi frourio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tο Φρούριο Μπούρτζι στο Ναύπλιο άνοιξε σήμερα ξανά για το κοινό

Έχει κηρυχθεί ως προέχον μνημείο από το 1922, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, το 1949, με Β.Δ. Η διοίκηση και η διαχείρισή του ανατέθηκε στον ΕΟΤ και σήμερα έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).