ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Καρυάτιδες Μουσείου Ακρόπολης
Φωτογραφία Shutterstock

Επαναπατρίστηκε μαρμάρινο θραύσμα από τη Χιλή στην Ακρόπολη

Ένα μαρμάρινο θραύσμα του 6ου αι. π.Χ., που φυλασσόταν επί δεκαετίες στη Χιλή, επέστρεψε στην Ακρόπολη, ενισχύοντας τον αγώνα για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων.

Σημαντική ενίσχυση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς επετεύχθη με την επιστροφή ενός ιδιαίτερα πολύτιμου μαρμάρινου θραύσματος από τη Χιλή στην Ελλάδα. 

Το συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., αναγνωρίζεται για τη μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική του αξία. Πρόκειται για τμήμα μαρμάρινης σίμης (υδρορρόης), διακοσμημένης με εγχάρακτο άνθος ανθέμιου μεταξύ λουλουδιών λωτού,  τυπικό δείγμα της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής των ναών της Ακρόπολης.

Το θραύσμα διατηρούνταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη ήδη από τη δεκαετία του 1930, ο οποίος, σύμφωνα με δήλωσή του, είχε πληροφορηθεί ότι προέρχεται από την Ακρόπολη των Αθηνών. 

Σε μια κίνηση που αντανακλά τον σεβασμό προς τη διεθνή προσπάθεια προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, ο κάτοχός του επικοινώνησε στις αρχές του έτους με την Ελληνική Πρεσβεία στο Σαντιάγο, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί την επιστροφή του θραύσματος στην Ελλάδα, «συγκινημένος, όπως είπε, από τον δίκαιο αγώνα της χώρας μας να ανακτήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο».

Σε δήλωσή της, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε πως κάθε επαναπατρισμός πολιτιστικού αγαθού που έχει εξαχθεί παρανόμως αποτελεί σημαντική δικαίωση για την Ελλάδα, αλλά και πρότυπο για τη διεθνή κοινότητα. 

Όπως επισήμανε: «Για την Ελλάδα, ο επαναπατρισμός κάθε πολιτιστικού αγαθού, που παρανόμως έχει εξαχθεί, μας δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. 

Στο Υπουργείο Πολιτισμού πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες, από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επιστραφούν στον τόπο προέλευσής τους, στο λαό που ανήκουν, ως μέρος της συλλογικής του ταυτότητας.

 Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και την αλληλοκατανόηση. Ο σεβασμός και η ανάδειξή της συνιστούν εθνική ευθύνη και παγκόσμια ηθική δέσμευση. 

Ο επαναπατρισμός του μικρού μαρμάρινου θραύσματος αποτελεί προϊόν αγαστής συνεργασίας της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ με την Πρεσβεία μας στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο».

Το πολύτιμο αυτό αντικείμενο έχει ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα και παραδόθηκε στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών. Η επιστημονική εξέταση κατέληξε στο συμπέρασμα πως το θραύσμα ανήκει σε έναν από τους αρχαιότερους ναούς της Ακρόπολης, με πιθανότερο τον Εκατόμπεδο, σύμφωνα με αρχαίες επιγραφικές πηγές. 

Ο Εκατόμπεδος χρονολογείται στην περίοδο διακυβέρνησης του Πεισίστρατου, μεταξύ 570-550 π.Χ., προσθέτοντας μία ακόμη πινελιά στη διαρκή απόπειρα σύνδεσης του σήμερα με την πλούσια πολιτιστική ιστορία της χώρας.

Ο συγκεκριμένος επαναπατρισμός αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας, της διαφάνειας και του σεβασμού προς την πολιτιστική ταυτότητα, προσφέροντας μοναδική προστιθέμενη αξία στις διαχρονικές προσπάθειες της Ελλάδας για την ανάκτηση των πολιτιστικών της θησαυρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρνητική γνωμοδότηση ΚΑΣ σε γυρίσματα ταινίας του Λάνθιμου στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) χθες, 1η Απριλίου, απέρριψε το αίτημα της εταιρείας «Either or Productions» για άδεια γυρισμάτων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στις 10 Απριλίου 2025. Τα γυρίσματα αφορούν την ταινία «Bugonia» του Γιώργου Λάνθιμου.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΠΟ: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου πωλητήριου στην Ακρόπολη

«Η κατασκευή νέου πωλητηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης εντάσσεται στη συνολική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του Ιερού Βράχου» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.