ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Ελληνικό σύστημα πιστοποίησης προϊόντων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Tο σύστημα αυτό έχει υποβληθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή πέρυσι το καλοκαίρι και εγκρίθηκε, ενώ ουσιαστικά μετρά τα αντιοξειδωτικά που έχει το κάθε τρόφιμο.

Ένα ελληνικό σύστημα και παράλληλα σήμα ποιότητας αγροτικών προϊόντων έχει δημιουργηθεί, το οποίο σχετίζεται με την ποιότητα βιοδραστικότητας του τροφίμου. Πρόκειται για το AFQ (Activity Foodoxys Quality), από την spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Foodoxys, ενώ πρόσφατα το AFQ εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ως ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Βιοχημείας και υπεύθυνος της ομάδας που πήρε την πρωτοβουλία, Δημήτρης Κουρέτας, «με τη νέα αξιολόγηση πολλά προϊόντα, της Θεσσαλίας μπορούν να διακριθούν και να αποτελέσουν την αιχμή ενός μοντέλου που θα βασίζεται στο διατροφικό τουρισμό».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι το σύστημα αυτό έχει υποβληθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή πέρυσι το καλοκαίρι και εγκρίθηκε, ενώ ουσιαστικά μετρά τα αντιοξειδωτικά που έχει το κάθε τρόφιμο.

«Με αυτή τη μέθοδο αναδεικνύονται και οι ιδιότητες των τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα όλα τα σκόρδα του κόσμου διατροφικά είναι το ίδια, όμως με τη διαδικασία αυτή που αναλύθηκε βρέθηκε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το καλύτερο» τόνισε ο καθηγητής.

Παράλληλα ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα της περιοχής της Λάρισας που θα μπορούσαν να διακριθούν. Τέτοια σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα είναι τα κάστανα της Μελιβοίας, τα ακτινίδια του Πυργετού, τα αμύγδαλα του Συκουρίου, τα τυριά από φάρμες της Ελασσόνας, το μέλι από τον Όλυμπο, η ελιά της δυτικής Μαγνησίας, και πολλά τοπικά κρασιά.

Τέλος ο καθηγητής Βιοχημείας τόνισε ότι με την μέθοδο αυτή θα ήταν δυνατό οι παραπάνω περιοχές να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες, που θα αναζητήσουν πιστοποιημένα προϊόντα από την τοπική παραγωγή.

«Μπορείτε να φανταστείτε κάθε τουρίστας της Θεσσαλίας, για παράδειγμα, να έβρισκε στο μαξιλάρι του ένα ακτινίδιο Πυργετού; Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει ένα μπουκέτο τοπικών προϊόντων που θα βοηθήσει σημαντικά και τον τουρισμό της περιοχής της Θεσσαλίας», είπε ο καθηγητής βιοχημείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΣΕΒΤ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να βρει νέα πατήματα

Οι πιέσεις από ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, ρυθμιστικές αλλαγές και νέες καταναλωτικές συνήθειες διαμορφώνουν ένα απαιτητικό τοπίο για τον κλάδο, που επενδύει σε καινοτομία και ανθεκτικότητα.
λιμάνι με κοντέινερ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άνθηση» εξαγωγών παρά τις διεθνείς πιέσεις με οδηγούς τρόφιμα και μέταλλα

Οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν ισχυρή άνοδο την εφετινή χρονιά, παρά το δύσκολο γεωοικονομικό περιβάλλον σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας. Τρόφιμα και μέταλλα ενισχύουν το μερίδιο της χώρας στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Ακρίβεια, πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «πρωταθλητές» της ακρίβειας: Σε ποια τρόφιμα έχουν «εκτοξευτεί» οι τιμές

Κρέας, σοκολάτες, ελαιόλαδο, καφές και τυριά αναδεικνύονται σε πρωταθλητές ακρίβειας με αυξήσεις τιμών έως 67% στην 5ετία. Αρνί, κατσίκι και μοσχάρι έχουν μετατραπεί σε... είδος πολυτελείας, πικρός ο καφές και το κακάο.