ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές διασυνδέσεις στη Ν.Α. Ευρώπη

Η στρατηγική σημασία της ανάπτυξης νέων ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Southeast Europe Connectivity Forum ΙΙ.

Η ανάπτυξη νέων αγωγών φυσικού αερίου, οι υποδομές αποθήκευσης και οι επενδύσεις στο LNG βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο πάνελ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Southeast Europe Connectivity Forum ΙΙ (SECF) στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σωτήριος Μπράβος, Εμπορικός Διευθυντής του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) τόνισε ότι η σημασία των διασυνδέσεων είναι κομβική για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. «Μέχρι το 2018 το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν κυρίαρχο στην αγορά, αλλά αυτό άλλαξε δραματικά από το 2019 και μετά. Τώρα πια οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που διακινούνται μέσω του Turkstream είναι πολύ χαμηλές», επεσήμανε ο κ. Μπράβος.

Ο Πλοίαρχος Aly Assem Ibrahim, Γενικός Διευθυντής του Ανατολικού Λιμένα Port Said της Οικονομικής Ζώνης του Σουέζ, υπογράμμισε πως «μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό διάδρομο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Port Said και του καναλιού του Σουέζ. Είναι μεγάλο ζήτημα η μείωση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέει τα λιμάνια. Υπάρχουν προκλήσεις και ευκαιρίες», υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ είπε πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει hub για LNG. 

Ο κ. John Letvin, Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ, είπε πως η αύξηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας στη Ν.Α. Ευρώπη θα δώσει τη δυνατότητα να επωφεληθεί όλη η περιοχή. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι το εναρκτήριο σημείο για αυτή την ενεργειακή γέφυρα και η χώρα είναι σε προνομιακή θέση για διασυνδέσεις στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό», υπογράμμισε ο κ. Letvin, ενώ ανέδειξε τη σημασία των ενεργειακών συνδέσεων της χώρας με τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Ο κ. Gregor Weinzettel, ειδικός σε θέματα φυσικού αερίου από την Energy Community της Αυστρίας, ανέφερε από την πλευρά του πως η Ελλάδα έχει ρόλο-κλειδί στην περιοχή στο ενεργειακό πεδίο. «Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει υποδομές αποθήκευσης ενέργειας. Η Ελλάδα είναι στην τέλεια θέση και χρειάζεται λίγη περισσότερη εναρμόνιση για να πρωταγωνιστήσει» κατέληξε ο ίδιος.

Συντονίστρια του πάνελ ήταν η δημοσιογράφος, Κορίνα Γεωργίου, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει κεφάλι το LNG: Ρεκόρ εισαγωγών από ΗΠΑ που σχεδόν διπλασιάστηκαν

Η εισαγωγή LNG στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 64% στο α’ εξάμηνο 2025, με τη Ρεβυθούσα να δέχεται 27 φορτία που ήταν τα υπερδιπλάσια από την περσινή χρονιά και τις ΗΠΑ να παραμένουν ο κύριος προμηθευτής.
Vertical Corridor - Κάθετος Διάδρομος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη ψυχρολουσία για το έργο του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

Παράλληλα με τα πανηγυρικά εγκαίνια του έργου στη Βουλγαρία, ήλθε η αποτυχία της πρώτης δημοπρασίας για ημερήσιες ποσότητες 31 GWh να αναδείξει τα αδύναμα σημεία του σχεδιασμού. Τι λένε traders και ειδικοί.
desfa_revithousa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απεξάρτηση χωρίς ρίσκα από το ρωσικό αέριο: Έτοιμος δηλώνει ο ΔΕΣΦΑ

Επαρκείς οι υποδομές για να υποκατασταθεί το ρωσικό αέριο με εισαγωγές LNG. «Δεν αναμένουμε προβλήματα όσον αφορά τον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς», τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι.
DESFA, Maria Rita Galli
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H2DRIA: Σε τροχιά υλοποίησης ο ελληνικός αγωγός υδρογόνου από τον ΔΕΣΦΑ

Το έργο H2DRIA αποτελεί τον ελληνικό βραχίονα του διαδρόμου South East Europe Hydrogen Corridor εντάσσοντας τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη της επόμενης μέρας, με έμφαση στη μεταφορά καθαρής ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκρηκτική άνοδος 396,55% των εξαγωγών φυσικού αερίου στο α' τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, καταγράφεται σημαντική αύξηση της εγχώριας ζήτησης και κατανάλωσης που ενισχύθηκαν κατά 28,61% και 48,11% αντίστοιχα. Οι διασυνδέσεις με περιφερειακές αγορές εκτόξευσαν τις εξαγωγές.