ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

ΤτΕ: Περιορισμένοι οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι για το α' τρίμηνο

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί αμετάβλητο το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα στο 0,25%.

Η αξιολόγηση των κυκλικών συστημικών κινδύνων στην Ελλάδα για το α΄ τρίμηνο του 2025 καταδεικνύει ότι οι κίνδυνοι αυτοί παραμένουν περιορισμένοι και ότι το περιβάλλον κινδύνου εμφανίζεται ουδέτερο, όπως υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της..

Ως αποτέλεσμα διατηρεί αμετάβλητο το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα στο 0,25%, με ημερομηνία έναρξης εφαρμογής την 1η Οκτωβρίου 2025.

Η τριμηνιαία αξιολόγηση της έντασης των κυκλικών συστημικών κινδύνων και της καταλληλότητας του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα λαμβάνει υπόψη την τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ, τον οδηγό αποθέματος ασφαλείας και, κυρίως, πρόσθετους δείκτες για τη συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων.

Ο οδηγός αποθέματος ασφαλείας, όπως ορίζεται στη Σύσταση ΕΣΣΚ/2014/1 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board – ESRB), είναι «μηδέν», δεδομένου ότι η τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ παραμένει αρνητική από το γ΄ τρίμηνο του 2012 και, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το β΄ τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε σε -31,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων, που αφορούν τις πιστωτικές εξελίξεις, τη δανειακή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα, τα οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα, τις εξωτερικές ανισορροπίες, τον τραπεζικό τομέα και τις αγορές κεφαλαίων.

Δείκτες κυκλικού συστημικού κινδύνου      
Δείκτης Περίοδος αναφοράς Τιμή Μέτρηση
1. Πιστωτικές εξελίξεις      
Τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ β΄ τρίμηνο 2024 -31,8 Ποσοστιαίες μονάδες
Χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα Νοέμβριος 2024 10,0% Ετήσιος ρυθμός μεταβολής
Χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων Νοέμβριος 2024 15,8% Ετήσιος ρυθμός μεταβολής
Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα Νοέμβριος 2024 -0,6% Ετήσιος ρυθμός μεταβολής
2. Δανειακή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα      
Χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα προς το ΑΕΠ Σεπτέμβριος 2024 51,1% Λόγος
Χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων προς ΑΕΠ Σεπτέμβριος 2024 31,8% Λόγος
Δάνεια σε ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα προς
ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα
Μάρτιος 2024 25,0% Λόγος
Δείκτης εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έκδοση (δάνεια με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο) γ΄ τρίμηνο 2024 31,3% Λόγος
3. Οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα      
Δείκτης τιμών οικιστικών ακινήτων γ΄ τρίμηνο 2024 7,8% Ετήσιος ρυθμός μεταβολής
Δείκτης τιμών επαγγελματικών ακινήτων - γραφεία α΄ εξάμηνο 2024 4,1% Ετήσιος ρυθμός μεταβολής
Δείκτης τιμών επαγγελματικών ακινήτων - καταστήματα α΄ εξάμηνο 2024 7,7% Ετήσιος ρυθμός μεταβολής
4. Εξωτερικός τομέας      
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προς ΑΕΠ περιόδου εννεάμηνο 2024 -4,5% Λόγος
5. Τραπεζικός τομέας      
Καθαρό περιθώριο επιτοκίου (σε ενοποιημένη βάση) γ΄ τρίμηνο 2024 2,8% Λόγος
Σταθμισμένο ενεργητικό (σε ενοποιημένη βάση) Σεπτέμβριος 2024 4,3% Ετήσιος ρυθμός μεταβολής
Δείκτης μόχλευσης (σε ενοποιημένη βάση) Σεπτέμβριος 2024 7,5% Λόγος
Λόγος δανείων προς καταθέσεις (σε ενοποιημένη βάση) Σεπτέμβριος 2024 65,4% Λόγος
6. Αγορές κεφαλαίων      
Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (σε πραγματικές τιμές) Σεπτέμβριος 2024 19,5% Ετήσιος ρυθμός μεταβολής
Δείκτης Τιμών FTSE Τραπεζών του Χρηματιστήριου Αθηνών (σε πραγματικές τιμές) Σεπτέμβριος 2024 35,2% Ετήσιος ρυθμός μεταβολής

 

Η ανάλυση των πρόσθετων δεικτών αναδεικνύει μεν την απαρχή συσσώρευσης κυκλικών συστημικών κινδύνων σε επιμέρους τομείς, όπως η χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά συνολικά επιβεβαιώνει την εκτίμηση περί απουσίας υπέρμετρης πιστωτικής επέκτασης.

Συμπερασματικά, οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το α΄ τρίμηνο του 2025 παραμένουν περιορισμένοι και το περιβάλλον κινδύνου εμφανίζεται ουδέτερο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί αμετάβλητο το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα στο 0,25%. Το ποσοστό αυτό ορίστηκε τον Οκτώβριο του 2024, με ημερομηνία έναρξης εφαρμογής την 1η Οκτωβρίου 2025.

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υιοθετήσει το θετικό αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας σε ουδέτερο περιβάλλον κινδύνου στην Ελλάδα, το οποίο ενεργοποιείται σε πρώιμο στάδιο του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κύκλου, όταν οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι δεν είναι ούτε υποτονικοί ούτε ιδιαίτερα αυξημένοι.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 18 ετών στα δάνεια επιχειρήσεων: «Τρέχουν» με αύξηση πάνω από 17%

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τις εποχές πριν την οικονομική κρίση αυξάνονται οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις, ενώ βελτιώνονται οι συνθήκες και για τα δάνεια στα νοικοκυριά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Περιορισμένη η επίπτωση στον πληθωρισμό από μία μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ

Σύμφωνα με την ΤτΕ, μια μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ θα επηρέαζε ελάχιστα τον πληθωρισμό, ενώ σε συνδυασμό με διαρθρωτικές παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική και σταθερή αποκλιμάκωσή του.