ΓΔ: 1973.14 -0.62% Τζίρος: 106.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:32
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
Πηγή: Shutterstock

Πάνω από 3 δισ. τα χρέη του κράτους σε προμηθευτές και φορολογούμενους

Συνεχής η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το 2022. Ποιοι οργανισμοί έχουν τα μεγαλύτερη χρέη. Αύξηση 31% στις καθυστερούμενες επιστροφές φόρων.

Ανοδικά κινήθηκαν το 2024 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προμηθευτές και φορολογούμενους με το υπόλοιπό τους να ξεπερνά το ποσό των 3 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά από το 2017.

Σημειώνεται ότι επί σειρά ετών και υπό την πίεση των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ είχε καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες, αλλά φαίνεται ότι η... κακή συνήθεια δεν κόβεται εύκολα.

Πρόκειται για χρέη του Δημοσίου και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές και παρόχους αγαθών και υπηρεσιών καθώς και εκκρεμείς επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ως ληξιπρόθεσμες χαρακτηρίζονται οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί σε διάστημα 90 ημερών από τη γένεσή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ανήλθε στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, συνολικά στο ποσό των 3,05 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,8%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023.

Το ποσό είναι το δεύτερο υψηλότερο από το 2017, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν διαμορφωθεί σε 3,32 δισ. ευρώ, κατόπιν υποχώρησαν έως το 2021, αλλά από το 2022 και μετά πήραν την ανιούσα.

xreh_dimosiou

Η λίστα των οφειλετών

Από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Οι εκκρεμείς οφειλές του Κράτους και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τους προμηθευτές τον Δεκέμβριο του 2024 ανήλθαν σε 2,316 δισ. ευρώ, από 2,243 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 3,3%.
  • Οι οφειλές των νοσοκομείων, που αποτελούν και τη «μερίδα του λέοντος» υποχώρησαν σε 1,164 δισ. ευρώ, από 1,319 δισ. ευρώ το 2023.
  • Ο ΕΟΠΥΥ έχει ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 208 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΘΟ διευκρινίζει πως τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων εμφανίζουν τα μικτά ποσά και υφίσταται υποχρέωση από τους προμηθευτές για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.
  • Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (με το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων) είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 585 εκατ. ευρώ, από 525 το 2023.
  • Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 231 εκατ. ευρώ.
  • Το κράτος οφείλει 156 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι εκκρεμείς φόροι

Πέραν των ανωτέρω χρεών υπάρχουν σε εκκρεμότητα και επιστροφές φόρων ύψους 731 εκατ. ευρώ, από 558 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 31%.

Από τις επιστροφές φόρων που εκκρεμούν, ένα ποσό της τάξης των 210 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών ή οι δικαιούχοι έχουν αποβιώσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Κατρίνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Χιλιάδες επιχειρήσεις απειλούνται λόγω οφειλών του Δημοσίου

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον υπ. Οικονομικών Κ. Πιερρακάκη καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου έχουν εκτιναχτεί στα 3,55 δισ. ευρώ από 1,99 δισ. ευρώ το 2019.
Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισπρακτικές εταιρείες θα «κυνηγήσουν» οφειλέτες ΕΦΚΑ και Εφορίας

Σε ιδιώτες θα αναθέσει ο ΕΦΚΑ με βάση νέα διάταξη τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς έχουν εκτοξευτεί στα 49,3 δισ. ευρώ. Ανάλογη διάταξη ισχύει ήδη για την ΑΑΔΕ και αναμένεται να ενεργοποιηθεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι χρωστούν οι Έλληνες και οι εταιρείες: Αρχίζει η ηλεκτρονική καταγραφή

Σε λειτουργία το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους για τα χρέη προς εφορία, ταμεία, τράπεζες, δήμους και εταιρείες ενέργειας. Τα στοιχεία θα καταγράφονται ανωνυμοποιημένα για στατιστική παρακολούθηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτική αιτιολόγηση για απόρριψη ρύθμισης χρεών με τον Εξωδικαστικό

Στη Βουλή η τροπολογία του υπ. Οικονομικών. Πιστωτές και οφειλέτες θα αιτιολογούν την άρνηση ρύθμισης. Επιτρέπεται αίτηση για ρύθμιση χρέους ακόμη και από ένα μόνο πιστωτή. Υπάγονται και τα χρέη προς τους δήμους.