ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κινητό τηλέφωνο τεχνολογίας
Φώτο: Shutterstock

Crash test στα δίκτυα της κινητής: Οι πρωτιές ταχύτητας και αξιοπιστίας

Έρευνα της Opensignal αναδεικνύει το δίκτυο της Cosmote ως το πιο γρήγορο, ενώ η Nova είναι ο πιο αξιόπιστος πάροχος με μικρή διαφορά. Τι δείχνουν οι μετρήσεις της Ookla για τις ταχύτητες.

Την μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Cosmote από τους ανταγωνιστές της στην ελληνική αγορά επιβεβαιώνουν νέα στοιχεία της Opensignal. Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος έχει καταφέρει να έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στη χώρα, καταγράφοντας εξίσου υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας.

Στην κινητή, με τα δίκτυα των ελληνικών παρόχων να είναι ουραγοί ανάμεσα στις υπόλοιπες θυγατρικές των μητρικών τους ομίλων σε ποιότητα, αντανακλώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, η Ελλάδα κατέγραψε το 2024 έκρηξη της κατανάλωσης των mobile data φτάνοντας τα 20 GB. Η αυξημένη κατανάλωση να έχει επιβαρύνει τα δίκτυα κινητής, με τη χώρα μας να μένει πίσω στις κατατάξεις της Ookla καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητα των δικτύων. Γι' αυτό και οι πάροχοι καλούνται να τρέξουν στην αξιοποίηση των νέων συχνοτήτων στα 3,5 Ghz.

Η Ελλάδα έχει κλείσει τα δίκτυα 3G, αλλά όπως αναφέρει η Opensignal οι Έλληνες χρήστες περνούν το δεύτερο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε 2G στην Ευρώπη, μετά το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι η μείωση της χρήσης των δικτύων 2G θα βοηθούσε στη βελτίωση της εμπειρίας κινητής τηλεφωνίας.

Την ίδια στιγμή, η αξιοποίηση της τεχνολογίας του 5G ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που θα προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές να αγοράσουν συσκευές 5G και να αποκτήσει μεγαλύτερη διείσδυση η νέα τεχνολογία στην αγορά. Κάτι που πρόκειται να αλλάξει σύντομα καθώς οι πάροχοι επενδύουν στη δημιουργία του πολύ γρήγορου Stand Alone δικτύου 5G, με την Cosmote να ανακοινώνει την εμπορική διάθεση του δικτύου, ανοίγοντας το δρόμο για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες.

Η κόντρα της αξιοπιστίας των δικτύων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Opensignal, η Cosmote κατέκτησε την πρωτιά σε 12 από τις 14 κατηγορίες των Mobile Experience Awards για το τελευταίο δίμηνο του 2024. Όπως αναφέρει η Opensignal, οι χρήστες της Cosmote απολαμβάνουν συνολικά την καλύτερη εμπειρία χρήστη, παρά το γεγονός ότι η Nova κατέκτησε με βραχεία κεφαλή την πρωτιά στην αξιοπιστία του δικτύου.

Ειδικότερα, οι χρήστες της Cosmote απολαμβάνουν την καλύτερη συνολική εμπειρία streaming, με τον πάροχο να σκοράρει 70,1 σε κλίμακα 100 βαθμών αφήνοντας πίσω Vodafone και Nova με 66,8 και 67,4 βαθμούς αντίστοιχα. Η βαθμολογία της Cosmote σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν βίντεο σε 1080p ή καλύτερα με ικανοποιητικούς χρόνους φόρτωσης και ελάχιστες καθυστερήσεις, ενώ οι χρήστες των ανταγωνιστών της μπορούν να μεταδίδουν βίντεο σε 720p με ικανοποιητικούς χρόνους φόρτωσης και μικρή καθυστέρηση.

Στην εμπειρία του gaming, η Cosmote κατέκτησε την πρωτιά με 72 βαθμούς, ξεπερνώντας τη Nova που σκόραρε 70 βαθμούς, αν και καταγράφει  καλύτερη 5G Games Experience, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Vodafone με 68,9 βαθμούς. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική εμπειρία των χρηστών καταγράφεται ως «μέτρια» καθώς οι περισσότεροι παίκτες διαπιστώνουν καθυστερήσεις μεταξύ των εντολών που δίνουν και το αποτέλεσμα στο παιχνίδι.

Στα δίκτυα 5G, όπου η Cosmote έχει ήδη θέσει σε εμπορική λειτουργία το 5G SA δίκτυο, με Vodafone και Nova να αναμένεται ότι θα το παρουσιάσουν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ο μεγαλύτερος πάροχος κατέκτησε την πρωτιά σε δύο κατηγορίες, ενώ σε ακόμη μια μοιράστηκε την πρώτη θέση με τη Vodafone. Συγκεκριμένα, η Cosmote βγήκε πρώτη στις ταχύτητες download και upload στα 5G δίκτυα με 187,7 Mbps και 23,3 Mbps, με τη Vodafone να ακολουθεί με ταχύτητες 120,7 Mbps και 21,9 Mbps, ενώ η τρίτη Nova σημείωσε ταχύτητες 115,3 Mbps και 19,5 Mbps.

Στην εμπειρία βίντεο μέσω 5G δικτύων, η Cosmote μοιράστηκε την πρώτη θέση με τη Vodafone σημειώνοντας 76,5 και 76,2 αντίστοιχα, ενώ η Nova ακολούθησε με 75,4, με τους χρήστες να μπορούν να στριμάρουν βίντεο στα 1080p ή καλύτερα με ικανοποιητικούς χρόνους φόρτωσης και ελάχιστο σταμάτημα.

Την πρώτη θέση κατέκτησε πάντως η Nova στην κατηγορία 5G Games Experience σκοράροντας 79,2 και αφήνοντας πίσω Cosmote με 77,4 και Vodafone με 76, με την γενικότερη εμπειρία που καταγράφουν οι χρήστες να είναι ικανοποιητική.

Σε επίπεδο κάλυψης, η Cosmote είχε την κορυφή σε επίπεδο εμπειρίας δικτύου κινητής, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά με τους ανταγωνιστές της στην κάλυψη του 5G δικτύου. Η διαθεσιμότητα των δικτύων (σ.σ. το ποσοστό του χρόνου που οι χρήστες είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο) βρίσκει πρώτη τη Cosmote στα δίκτυα 5G αλλά και στην κινητή μαζί με τη Vodafone.

Όσο αναφορά την συνεχή ποιότητα που μετράει αν το δίκτυο είναι επαρκές για την υποστήριξη των κοινών απαιτήσεων των εφαρμογών σε επίπεδο «αρκετά καλό» ώστε οι χρήστες να διατηρούν ή να ολοκληρώνουν διάφορες εργασίες, η Cosmote βρίσκεται στην πρώτη θέση με 76,2 έναντι 71,6 της δεύτερης Nova και 66,9 της τρίτης Vodafone.

Αντιθέτως στην αξιοπιστία, όπου καταγράφεται η ικανότητα των χρηστών να συνδέονται και να ολοκληρώνουν επιτυχώς βασικές εργασίες στα δίκτυα κινητής, η Nova έρχεται πρώτη με βραχεία κεφαλή σκοράροντας 879 πόντους έναντι 870 της Cosmote, ενώ η τρίτη Vodafone σημείωσε 823.

Μεγάλη διαφορά ταχυτήτων για την Cosmote

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά της Cosmote στην εμπειρία download και upload, με τον πάροχο να σκοράρει 63,2 Mbps στη μέτρηση της Opensignal, ακολουθεί η Vodafone με 41,5Mbps και τρίτη είναι η Nova με 36,8 Mbps.

Όπως επισημαίνει η Opensignal, και οι τρεις πάροχοι αύξησαν τις ταχύτητές του σε σχέση με την τελευταία έκθεση, με την Cosmote να έχει επιταχύνει κατά 13 Mbps, ενώ η Vodafone κατά 6 Mbps και η Nova μόλις 3 Mbps. Αντίστοιχα στην εμπειρία upload, η Cosmote σκόραρε 12,7 Mbps, η Vodafone που ακολούθησε είχε 10,6 Mbps και η Nova στην τρίτη θέση με 9 Mbps.

Την πρωτοκαθεδρία της Cosmote επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ookla, που πλέον συνεργάζεται και με την ΕΕΤΤ, και είναι αποδεκτή για τις μετρήσεις της παγκοσμίως, καθώς τρέχει με την υπερδιπλάσια ταχύτητα από τον τρίτο παίκτη της αγοράς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ookla στα δυο τελευταία τρίμηνα του έτους, όπου η μέση ταχύτητα στα δίκτυα κινητής ήταν στα 84,93 Mbps, η Cosmote έτρεξε με 152,69 Mbps, ενώ η μέση ταχύτητα ήταν 109,68 Mbps και ακολουθεί η Vodafone με 75,32 Mbps υψηλότερο και 58,03 Mbps μέση ταχύτητα και τρίτη είναι η Nova με 67,09 Mbps και 52,72 Mbps μέση ταχύτητα. Αντίστοιχα στο upload που κατέγραψε μέση ταχύτητα 13,54 Mbps, η Cosmote έφτασε τα 14,67 Mbps, η Vodafone τα 12,95 Mbps και η Nova τα 10,76 Mbps.

Η διαφορά των τριών παρόχων διαμορφώνεται κυρίως από τις αποστάσεις που τους χωρίζουν στις ταχύτητες σε μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα, η Cosmote σημειώνει με΄ση ταχύτητα 183.75 Mbps, με τη Nova να έρχεται δεύτερη με 68,18 Mbps και η Vodafone τρίτη με 62,92 Mbps. Στη Θεσσαλονίκη, η Cosmote είναι στην πρώτη θέση με 172,47 Mbps, η Vodafone δεύτερη με 72,92 Mbps και η Nova τρίτη με 69,59 Mbps. Στην Πάτρα που συγκεντρώνεται σημαντικό τεχνολογικό ταλέντο τα τελευταία χρόνια, η Cosmote τρέχει με 130,74 Mbps ενώ η Vodafone και η Nova  ακολουθούν με ταχύτητες 49,13 Mbps και 47,47 Mbps αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινητό τηλέφωνο τεχνολογίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβό το ίντερνετ μέσω κινητής, αργές ταχύτητες στο σταθερό δίκτυο

Έξι στους δέκα καταναλωτές βρίσκουν ακριβές τις συνδέσεις κινητής, αλλά αυξάνεται η χρήση δεδομένων. Καθυστερεί η οπτική ίνα και οι επτά δέκα συνδρομητές έχουν συνδέσεις με ταχύτητες μέχρι 100 Mbps. Τι δείχνει έρευνα για λογαριασμό της ΕΕΤΤ.
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες: Οι πάροχοι ψάχνουν έσοδα

Ύστερα από χρόνια μειώσεων, οι τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2024. Οι πάροχοι αξιοποίησαν την αναβάθμιση ταχυτήτων στα δίκτυα για να αυξήσουν 10% τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία.
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλλαξαν όλοι οι CEOs στις τηλεπικοινωνίες: Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις

Μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών έγιναν αλλαγές κορυφής σε όλους τους παρόχους, που έχουν να αντιμετωπίσουν τη στασιμότητα των εσόδων και την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού δικτύων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει το 2025 στις τηλεπικοινωνίες: Το ράλι επενδύσεων στα δίκτυα

Το 2025 βρίσκει την τηλεπικοινωνιακή ραχοκοκκαλιά της χώρας να κυριαρχείται από τον χαλκό, παρά την ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας. Το στοίχημα των επενδύσεων εκσυγχρονισμού και οι κινήσεις των παρόχων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.