ΓΔ: 1835.4 -1.06% Τζίρος: 284.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
eforia, aade, foroi
Φωτο: Shutterstock

Έρχονται κατασχέσεις από την Εφορία, στο στόχαστρο 630.000 οφειλέτες

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ανήλθαν στο τέλος του Απριλίου σε 110,81 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,13 δισ. ευρώ. Ποιοι οφειλέτες θα μπουν στο στόχαστρο για κατασχέσεις.

Με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων ποσών εις χείρας τρίτων, καθώς και με δεσμεύσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων απειλούνται περισσότεροι από 600.000 οφειλέτες, οι οποίοι στο τέλος του Απριλίου είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, πάνω από τις «κόκκινες γραμμές».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2025 καταγράφηκε έκρηξη του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου, με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία να αγγίζει τα 111 δισ. ευρώ, στο τέλος του Απριλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ανήλθαν στο τέλος του Απριλίου σε 110,81 δισ. ευρώ, από 109,68 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2024 σημειώνοντας αύξηση κατά 1,13 δισ. ευρώ.

Θεαματική, όμως, ήταν η αύξηση του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου, με ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίοι ξεπέρασαν τα 4,2 εκατ. ΑΦΜ.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά στα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, στο τέλος του Απριλίου διαμορφώθηκαν σε 110,81 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, όμως, έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, οφειλές ύψους 26,35 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο να διαμορφώνεται σε 84,46 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πως, όπως αποκάλυψε πρώτο το BD  φέτος θα τεθούν στο αρχείο επιπλέον χρέη ύψους 10 δισ. ευρώ, για τα οποία οι φορολογικές υπηρεσίες θεωρούν πως δεν υπάρχουν πιθανότητες είσπραξης.

Από την έκθεση της ΑΑΔΕ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προκύπτει, επίσης, ένας τεράστιος αριθμός φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν ατακτοποίητα χρέη προς το δημόσιο και μάλιστα αυξήθηκε τους πρώτους μήνες του έτους.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των φορολογουμένων που είχαν στο τέλος του περασμένου Απριλίου ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ανήλθαν σε 4.242.507 ΑΦΜ, από 3.771.707 ΑΦΜ, που ήταν οι οφειλέτες την 31η Δεκεμβρίου 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 470.800 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Από τους εν λόγω οφειλέτες, σε 2.242.160 η ΑΑΔΕ μπορεί να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους ενώ έχουν ληφθεί ήδη αναγκαστικά μέτρα σε 1.594.218 οφειλέτες.

Αυτό σημαίνει πως αναγκαστικά μέτρα είσπραξης δρομολογούνται για 628.942 οφειλέτες. Τονίζεται πως η εικόνα που συνθέτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παραπέμπει σε αδιέξοδο, καθώς από τα 111 δισ. ευρώ, σε ρυθμίσεις είναι χρέη ύψους μόλις 3,7 δισ. ευρώ, επειδή, δεν είναι βιώσιμη η πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, αλλά η κυβέρνηση, για την ώρα, παγώνει οποιοδήποτε σενάριο για νέα ρύθμιση.

Οι κατασχέσεις

Τα αναγκαστικά μέτρα της ΑΑΔΕ κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών και ξεκινούν από το ποσό των 50 ευρώ, ως εξής:

Για οφειλές κάτω των 50 ευρώ γίνεται συμψηφισμός με τυχόν επιστροφές φόρων, εφόσον υπάρξουν και γενικά δεν λαμβάνονται μέτρα, καθώς είναι ασύμφορα, λόγω του χαμηλού ύψους τους.

Για οφειλές από 50 έως και 500 ευρώ, επιβάλλεται το μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Πρόκειται για καταθέσεις ποσών που έχει λαμβάνειν ο οφειλέτης από τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία η ΑΑΔΕ κοινοποιεί το κατασχετήριο και υποχρεούνται όπως αποδώσουν στην εφορία το ποσό που αναλογεί στις εκκρεμείς οφειλές του αποδέκτη, από ενοίκια, ενισχύσεις, επιδοτήσεις και γενικά οποιοδήποτε ποσό επιτρέπεται η κατάσχεσή του. Για τη λήψη του μέτρου δεν είναι υποχρεωτική η ενημέρωση του οφειλέτη.

Για οφειλές άνω των 500 ευρώ, ενεργοποιούνται οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και υπό όρους των μισθών και των συντάξεων. Όταν η οφειλή υπερβαίνει τα 500 ευρώ η ΑΑΔΕ στέλνει κατασχετήρια στις τράπεζες, για να δεσμεύσουν τα ληξιπρόθεσμα ποσά και να  τα αποδώσουν στην εφορία.

Για οφειλές άνω των 500 ευρώ, δυνητικά η εφορία μπορεί να κατασχέσει ακίνητα καθώς και λογαριασμούς μισθοδοσίας εάν δεν έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Για τη λήψη του μέτρου δεν είναι υποχρεωτική η ενημέρωση του οφειλέτη.

Για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ, η εφορία, εκτός των άλλων αναγκαστικών μέτρων, ασκεί και ποινική δίωξη στον οφειλέτη, εάν δεν τα τακτοποιήσει σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών.

Τι συμβαίνει με τους μισθούς

Ειδικότερα για το πλαίσιο κατάσχεσης μισθών και συντάξεων η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  • Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
  • Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
  • Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς ακινήτων, μπορούν να γίνουν για οφειλές άνω των 500 ευρώ, αλλά συνήθως το μέτρο λαμβάνεται για πολύ μεγάλες οφειλές, ενώ εξαιρείται και η πρώτη κατοικία εάν η αντικειμενική της αξία είναι μέχρι τα απαλλασσόμενα όρια για την απόκτησή της.
  • Τα όρια για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης της απόκτησης ακινήτου είναι η αντικειμενική αξία να είναι μέχρι 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 για το ζευγάρι και 275.000 για τον έγγαμο ΑμΕΑ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα παιδιά.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικές δηλώσεις γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά στους δέκα πολίτες έχουν ήδη υποβάλει την φορολογική δήλωση

Έως τώρα, πάνω από 4,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί, με περισσότερους από επτά στους δέκα φορολογούμενους να έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία, έναν μήνα πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιουλίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογιστής «κάηκε» από ένα έντυπο Ε3 και θα πληρώσει πρόστιμο 292.000 ευρώ

Ο λογιστής ισχυρίστηκε ότι βοήθησε συνάδελφό του, υποβάλλοντας ένα Ε3 χωρίς να το ελέγξει, αλλά χαρακτηρίστηκε ως συνεργός σε φοροδιαφυγή πελάτη του και θα πληρώσει βαρύτατο πρόστιμο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λάθος οι φόροι και τα πρόστιμα για έναν στους τρεις φορολογούμενους

Ακυρώθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ 240 φορολογικοί έλεγχοι το πρώτο τετράμηνο του έτους. Το 56% όσων χάνουν τις προσφυγές στη ΔΕΔ καταφεύγουν στα φορολογικά δικαστήρια.