ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο και μετοχές
Πηγή: Shutterstock

Οι Magnificent Seven επιστρέφουν: Κέρδη 1,1 τρισ. μέσα σε ένα μήνα

Οι επτά κορυφαίες τεχνολογικές μετοχές της αμερικανικής αγοράς έχουν απόδοση που... ζαλίζει την τελευταία δεκαετία: 2.263%. Το 2025 είναι η χειρότερη χρονιά τους, αλλά μέσα στον Μάιο έδειξαν πάλι τη δύναμή τους.

Τη χρηματιστηριακή τους δύναμη επιβεβαίωσαν τον προηγούμενο μήνα οι Magnificent Seven, οι επτά κορυφαίες τεχνολογικές μετοχές της αμερικανικής αγοράς. Μέσα στον Μάιο, αύξησαν την κεφαλαιοποίησή τους κατά 1,1 τρισ. δολ., καθοδηγώντας την ανοδική πορεία και του κορυφαίου χρηματιστηριακού δείκτη, S&P 500, καθώς η αξία τους αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησης του δείκτη.

Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη ιστορικά για τις Magnificent Seven, καθώς ακόμη δεν έχουν καταφέρει να περάσουν σε θετική απόδοση. Ο σχετικός δείκτης του Bloomberg (Bloomberg Magnificent 7) είχε μέχρι και το τέλος του προηγούμενου μήνα οριακά αρνητική απόδοση από την αρχή του έτους (-1,16%). Όμως, σε βάθος 10ετίας οι αποδόσεις... ζαλίζουν: φτάνουν το 2.263%.

Ουσιαστικά, οι Magnificent Seven κρύβονται πίσω από το επενδυτικό θαύμα της αμερικανικής αγοράς την τελευταία δεκαετία. Η δική τους απόδοση ήταν αυτή που καθοδήγησε τη συνεχή άνοδο της αγοράς, καθώς οι επενδυτές «πόνταραν» συνεχώς στις δυνατότητές τους να βγουν κερδισμένες από όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις, με τελευταία και σημαντικότερη την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η θεαματική άνοδος των Magnificent 7 συνέβαλε καθοριστικά στη συνολική απόδοση του S&P 500 τον Μάιο, ο οποίος κατέγραψε μηνιαία άνοδο +6,2%, τη μεγαλύτερη μηνιαία απόδοση των τελευταίων τριών δεκαετιών. Κατά 62%, η άνοδος αυτή οφείλεται στις επτά ισχυρές τεχνολογικές μετοχές.

Έξι από τις επτά εταιρείες της ομάδας ξεπέρασαν τον μέσο όρο του δείκτη, με μόνη εξαίρεση την Apple, η οποία κατέγραψε υποχώρηση λόγω χαμηλών πωλήσεων σε βασικές αγορές. Οι υπόλοιπες, με αιχμές του δόρατος τη Nvidia και τη Meta, ενίσχυσαν εντυπωσιακά την αποτίμησή τους, αξιοποιώντας τη ζήτηση για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και cloud.

Η Nvidia ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια. Με άνοδο +24,1% στη μετοχή της και αύξηση κεφαλαιοποίησης κατά 639 δισεκατομμύρια, η εταιρεία που έχει ηγετική θέση στην κατασκευή μικροτσίπ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ξεχώρισε από το σύνολο των τεχνολογικών κολοσσών, οδηγώντας σχεδόν μόνη της την ιστορική άνοδο του S&P 500.

Η ζήτηση για επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συνέχισε να είναι εκρηκτική, ειδικά από τη Microsoft, τη Meta και τη Google. Οι συγκεκριμένες εταιρείες βασίζονται στις λύσεις της Nvidia για τις δικές τους υποδομές στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η κυκλοφορία της νέας σειράς Blackwell, η οποία έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται σε τεράστια training clusters. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την πλατφόρμα Blackwell ως ένα τεχνολογικό άλμα που προσφέρει σημαντικά οφέλη σε ταχύτητα και ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η Nvidia δεν είναι πλέον απλώς μια εταιρεία hardware. Αποτελεί θεμέλιο της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης και καθορίζει τις εξελίξεις αντί να τις ακολουθεί.

Η Meta Platforms ενισχύθηκε εντυπωσιακά (+17,5%) καθώς επένδυσε επιθετικά σε δικά της γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (proprietary LLMs) που ενσωματώνονται στο Facebook και το Instagram. Η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη έφερε σημαντική άνοδο στη μετοχή της.

Η Broadcom, που αντικατέστησε την Tesla στη λίστα, καθώς η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μασκ υποχώρησε δραματικά,  πλησιάζει το ψυχολογικό όριο του 1 τρισ. σε αποτίμηση. Οι AI/Cloud υποδομές και η εξαγορά της VMware την έχουν οδηγήσει σε θεαματική ανάπτυξη.

Αντιθέτως, η Apple κατέγραψε υποχώρηση –6%, λόγω πτωτικών πωλήσεων σε Κίνα και Ινδία και επιβράδυνσης του τομέα υπηρεσιών. Οι δασμοί του Τραμπ, εξάλλου, έχουν θέσει σε αμφισβήτηση το μοντέλο παραγωγής της Apple, η οποία στηρίζει την παραγωγή της στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας.

ΕταιρείαΑπόδοση ΜαΐουΜεταβολή Κεφαλαιοποίησης
Nvidia+24,1%+639 δισ. δολάρια
Meta+17,5%+242 δισ. δολάρια
Microsoft+16,5%+484 δισ. δολάρια
Amazon+11,2%+219 δισ. δολάρια
Alphabet+7,8%+152 δισ. δολάρια
Broadcom+10% +120 δισ. δολάρια
Apple–6%–192 δισ. δολάρια

Η άνοδος των μετοχών οφείλεται εν μέρει και στις βελτιωμένες εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων από τη Fed. Οι επενδυτές στρέφονται πάλι στις μετοχές ανάπτυξης, με τις Big Tech να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής ρευστότητας.

Ποιες είναι οι Magnificent Seven

Οι Magnificent Seven είναι οι ισχυρότερες μετοχές και έχουν μεγάλη δυναμική σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το cloud computing και οι υποδομές δεδομένων. Το 2025, η Broadcom αντικατέστησε την Tesla στην πρώτη επτάδα. Οι υπόλοιπες έξι εταιρείες είναι οι Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Meta και Nvidia. 

Ποιο είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό; Παρά τις προκλήσεις, τις ρυθμιστικές πιέσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις, παραμένουν στο επίκεντρο των αγορών, αποδίδοντας σταθερά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Βέβαια όλα είναι ευμετάβλητα και πολύ πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα σύντομα. Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική ονομασία το 2013 λόγω της ανάπτυξης των ψηφιακών πλατφορμών ήταν το FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google). Αλλά, μετά μπήκαν στην λίστα και άλλες δύο εταιρείες. 

Οι Magnificent Seven δεν είναι μία επίσημη λίστα, απλώς χρησιμοποιείται ως χρηματιστηριακός και επενδυτικός όρος, από αναλυτές, οικονομικά μέσα και επενδυτικές εταιρείες όπως η Morgan Stanley, το Bloomberg και το Barron's, για να περιγράψει τις επτά πιο σημαντικές και επιδραστικές τεχνολογικές μετοχές. 

Ο όρος εισήχθη για πρώτη φορά στα τέλη του 2022 και καθιερώθηκε το 2023-2024. Το όνομα προέρχεται από τον διάσημο τίτλο της αμερικανικής ταινίας γουέστερν του 1960 "The Magnificent Seven" (ελληνικός τίτλος: Και οι 7 Ήταν Υπέροχοι), η οποία ήταν ριμέικ της ιαπωνικής ταινίας "Οι Επτά Σαμουράι" του Ακίρα Κουροσάβα (1954). Σε αυτήν την ταινία ήταν μια ελίτ ισχυρών πολεμιστών και υπήρχε η ιδέα της συμμαχίας, όπως συμβαίνει και με αυτές τις εταιρείες.

Το προφίλ των Magnificent Seven

Η Broadcom (AVGO), που είναι η νέα παρουσία στην επτάδα, γίνεται μεγάλη δύναμη του κλάδου ημιαγωγών και δικτύων, με εκρηκτική άνοδο, έχοντας τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 974.9 δισ. δολάρια. 

Η Microsoft (MSFT) παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, με ηγετική παρουσία στο cloud μέσω της πλατφόρμας Azure και ισχυρή εμπλοκή στην τεχνητή νοημοσύνη. Έχει επενδύσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και έχει ενσωματώσει το ChatGPT σε προϊόντα όπως το Bing και το Office μέσω του Microsoft Copilot. Η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 1.018% την τελευταία δεκαετία, ενώ η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 508,96 δολάρια (αύξηση 11,9% από τα 454,86 στις 22 Μαΐου).

Η Amazon (AMZN) κυριαρχεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις cloud υποδομές, με το AWS να αποτελεί τον βασικό πυλώνα κερδοφορίας. Το Amazon Prime ενισχύει τη συνδρομητική βάση με υπηρεσίες streaming και γρήγορη παράδοση. Η μετοχή της έχει αυξηθεί κατά 850% την τελευταία δεκαετία, με τιμή-στόχο τα 237,86 δολάρια (+17,1% από τα 203,10).

Η Meta Platforms (META) είναι πιο γνωστό στο κοινό ως Facebook. Η META περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως: Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger, με πάνω από 3,43 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως. Η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία μέσω διαφημιστικής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 694% την τελευταία δεκαετία. Το Metaverse δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά η αποτυχία αυτή δεν επηρέασε το πρόγραμμα της META Platforms. 

Ένα μεγάλο παγκόσμιο brandname στα προϊόντα τεχνολογίας είναι η Apple (AAPL), με τα iPhone, iPad, Mac και Apple Watch. Το App Store, η iCloud και οι λοιπές υπηρεσίες προσφέρουν αυξανόμενα έσοδα, αντισταθμίζοντας τη στασιμότητα στις πωλήσεις hardware. Η 10ετής απόδοση της Apple αγγίζει το 578% και η μετοχή είναι πάντα πολύ ελκυστική, εξαιτίας της εφαρμογής επιθετικής πολιτικής επαναγοράς μετοχών.

Όπως και με την Meta Platforms (META), έτσι και η Alphabet (GOOGL / GOOG) είναι γνωστή στο κοινό παγκοσμίως με άλλο όνομα: Google. Ο οργανισμός της Alphabet περιλαμβάνει πολλά περισσότερα στα κομμάτια του cloud, της τεχνητής νοημοσύνης και τις θυγατρικές εταιρείες YouTube, Android, Google Cloud, Waymo και Gemini AI. Η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 519% την τελευταία δεκαετία. Η Google κυριαρχεί στην online αναζήτηση με μερίδιο 90% παγκοσμίως. 

MVP του Μαΐου είναι η Nvidia, ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην παραγωγή GPU και εξειδικευμένων chipsets για AI. Οι κάρτες γραφικών της χρησιμοποιούνται ευρέως σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, gaming και data centers. Η ραγδαία αύξηση της αξίας της (άνω του 26.000% την τελευταία δεκαετία!) αποτυπώνει την πρωτοκαθεδρία της. 

Η συνολική κεφαλαιοποίησή τους ξεπερνά τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια και, παρά τις ρυθμιστικές και μακροοικονομικές προκλήσεις, οι επτά αυτές εταιρείες συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις τάσεις των αγορών. Η δυναμική τους στηρίζεται στην ηγετική θέση σε τεχνολογικές «μεγατάσεις» όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη ενέργεια, το cloud computing και η παγκόσμια ψηφιακή μετάβαση.

Παρόλο που κάποιες από αυτές διαπραγματεύονται σε premium αποτιμήσεις, οι επενδυτές εξακολουθούν να τις επιλέγουν ως πυλώνες σταθερότητας και ανάπτυξης στο χαρτοφυλάκιό τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς... εξαϋλώθηκαν 2 τρισ. δολάρια από τις μετοχές της τεχνολογίας

Πληθωρισμός και αύξηση επιτοκίων θέτουν σε αμφισβήτηση τις αποτιμήσεις των τεχνολογικών γιγάντων στις ΗΠΑ. Απότομη κατάρρευση και για τις πολλά υποσχόμενες κινεζικές μετοχές τεχνολογίας που έχουν εισαχθεί στο Nasdaq.
Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Βύθισε τα χρηματιστήρια η προειδοποίηση της Apple

Η Apple επανέφερε τους φόβους των επενδυτών για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του νέου κοροναϊού βυθίζοντας τις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση πως δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους του β' τριμήνου.
ΑΓΟΡΕΣ

«Σύνδρομο της Κίνας» για την Apple, υπό πίεση τα διεθνή Χρηματιστήρια

Απροσδόκητη ανακοίνωση της κορυφαίας εταιρείας τεχνολογίας για κακό β' τρίμηνο προκαλεί υποχώρηση στις αγορές, ενώ στη Λεωφόρο Αθηνών ο δείκτης παραμένει σε πτωτική τροχιά με σοβαρή αδυναμία των τραπεζών.
Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική επιστροφή αγοραστών στο ΧΑ, ψύχραιμες οι αγορές για τον Τραμπ

Σε νέα πολυετή υψηλά οδηγούν οι αγοραστές τον Γενικό Δείκτη, υψηλή η αξία των συναλλαγών. Ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές, «βαρίδι» σήμερα η Coca Cola HBC. Σταθεροποίηση στα διεθνή χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ.