ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λογότυπο Airbnb σε χέρι
Φώτο: Shutterstock

Η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα σε φάση ανάπτυξης και αλλαγών

Σημαντική άνοδος σημειώνεται στη βραχυχρόνια μίσθωση το 2025, με πάνω από ένα εκατομμύριο κλίνες και αυξημένη πληρότητα, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ.

Δυναμικά εισέρχεται στο 2025 η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ.

Για πρώτη φορά, ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ήδη από τον Απρίλιο, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση και την ενίσχυση της πληρότητας, ακόμα και σε ένα πλαίσιο ελαφράς μείωσης στη μέση διάρκεια διαμονής.

Eπίσης, οι επισκέπτες από το εξωτερικό κυριαρχούν, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού προχωρά στη θεσμοθέτηση νέων προδιαγραφών, στοχεύοντας στην προώθηση της βιωσιμότητας και της ποιότητας στον κλάδο.

Τα διαθέσιμα καταλύματα αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά το πρώτο τετράμηνο του 2025. Συγκεκριμένα, από τις 213.000 μονάδες του Ιανουαρίου, ο αριθμός έφτασε τις 228.000 τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας συνεχή άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ανοδική αυτή πορεία ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως σημαντικού ευρωπαϊκού προορισμού για βραχυχρόνια μίσθωση.

Άνοδος στις κλίνες και τις πληρότητες

Η αύξηση στον αριθμό των κλινών ακολουθεί αντίστοιχη δυναμική. Από 947.000 διαθέσιμες κλίνες τον Ιανουάριο, ο αριθμός έφτασε το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου τον Απρίλιο, όταν πέρυσι το ίδιο όριο καταγράφηκε τον Ιούλιο, την παραδοσιακή περίοδο αιχμής του τουρισμού.

Η θετική αυτή εξέλιξη συνοδεύτηκε από ενίσχυση της πληρότητας, η οποία κινήθηκε ανοδικά το πρώτο τρίμηνο του έτους: από 14% τον Ιανουάριο, ανέβηκε στο 26% τον Απρίλιο, έναντι 23% τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ισχυρή ζήτηση και σηματοδοτούν θετικές προοπτικές για τον κλάδο.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται πτώση στη μέση διάρκεια παραμονής. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2025 η μέση διαμονή κυμαινόταν γύρω στις 3,1-3,4 διανυκτερεύσεις, αριθμοί μειωμένοι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Τον Απρίλιο, η μέση διάρκεια διατηρήθηκε σταθερή σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024, στα 3,7 βράδια. Η μείωση αυτή ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει τη μεταβολή στα ταξιδιωτικά πρότυπα, με περισσότερους επισκέπτες να προτιμούν πιο σύντομες αλλά συχνότερες αποδράσεις.

Σημαντική αύξηση της παρουσίας αλλοδαπών επισκεπτών

Το 2025 καταγράφεται αξιοσημείωτη άνοδος της συμμετοχής αλλοδαπών στη βραχυχρόνια μίσθωση. Τον Απρίλιο, οι ξένοι επισκέπτες αποτελούσαν το 86% του συνόλου, έναντι μόλις 14% των Ελλήνων, ποσοστό που αυξανόταν σταθερά μήνα με τον μήνα. Αυτή η τάση επιβεβαιώνει τη διεθνοποίηση της πελατειακής βάσης και ενισχύει την τουριστική εξωστρέφεια της χώρας.

Νέες ρυθμίσεις για διασφάλιση ποιότητας και βιωσιμότητας

Σημαντικές τομές εισάγονται φέτος στη βραχυχρόνια μίσθωση με τον νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Το Υπουργείο Τουρισμού, υλοποιώντας τη στρατηγική για ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα, καθιερώνει αυστηρές λειτουργικές και ποιοτικές προδιαγραφές.

Πλέον, τα προς μίσθωση ακίνητα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους: να αποτελούν κύριους χώρους χρήσης, με άπλετο φωτισμό, εξαερισμό και κλιματισμό, να διαθέτουν ασφάλιση αστικής ευθύνης, πιστοποιήσεις για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, πυροσβεστικά μέσα, ανιχνευτές καπνού, σήμανση διαφυγής, καθώς και προληπτικά μέτρα υγιεινής και παροχή βασικού φαρμακείου και έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο ενίσχυσε το μηχανισμό ελέγχων, με συνεργασία υπηρεσιών του και της ΑΑΔΕ, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή των νέων προδιαγραφών. Παράλληλα, εφαρμόζονται περιορισμοί νέων εγγραφών στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής για ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, ανταποκρινόμενο σε αυξημένες τοπικές πιέσεις.

Η παρέμβαση συμπληρώνεται από τα ήδη υπάρχοντα φορολογικά μέτρα, που αποσκοπούν στη διαφάνεια και στην επιβολή ίσων όρων ανταγωνισμού στον χώρο της φιλοξενίας.

Τα ζητούμενα ενός υγιούς τουριστικού πλαισίου

Εκπροσωπώντας τον τουριστικό κλάδο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, επισήμανε πρόσφατα πως η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί «μια παγκόσμια τάση που ανταγωνίζεται πλέον την κλασική ξενοδοχεία».

Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι στις περιόδους αιχμής, το δυναμικό των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεπερνά συχνά ακόμη και αυτό των ξενοδοχείων, με ό,τι συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και την τουριστική εμπειρία. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις, όπως υπογράμμισε ο κ. Παράσχης.

Ο ΣΕΤΕ στηρίζει την ανάγκη για ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο, διαχωρισμό επαγγελματικής από ιδιωτική δραστηριότητα, φορολογική ισοδυναμία για όλα τα ακίνητα, προώθηση ορθολογικής εκμετάλλευσης της γης και προστασία της κατοικίας και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες προτάσεις για ζητήματα όπως οι προδιαγραφές, η φορολογία και οι έλεγχοι των καταλυμάτων που λειτουργούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Η συνεχής εξέλιξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης δημιουργεί ανάγκη για προληπτικά μέτρα και στρατηγική διαχείριση ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και η βιωσιμότητα του κλάδου στο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Japan, Iaponia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρεσβεία Ιαπωνίας: Γιόρτασε τα 65α γενέθλια του αυτοκράτορα Ναρουχίτο

Σε χαιρετισμό του, ο ο πρέσβης της Ιαπωνίας Ιτό Κοΐτσι ξετύλιξε το πλέγμα των ελληνοϊαπωνικών σχέσεων και εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν η υπουργός Τουρισμού.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός στην Ελλάδα στο επίκεντρο συνάντησης με Άραβες

Ειδικότερα, η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού, με την επέκταση της τουριστικής περιόδου καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση του υπ. Τουρισμού στα δημοσιεύματα για προμήθεια εξοπλισμού

«Κρίθηκε απαραίτητη η ανανέωση του εξοπλισμού και η αναβάθμιση των υποδομών μας, διαδικασία που είχε καθυστερήσει για περισσότερο από μια δεκαπενταετία» ανέφερε το υπουργείο Τουρισμού.