ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Άνοιξε ο δρόμος για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην Ταϊλάνδη

Μετά από προσπάθειες της Ελλάδας που ξεκίνησαν το 2016, τέθηκε σε ισχύ στην Ταϊλάνδη η απόφαση που επιτρέπει την εισαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα.

Προσβάσιμη είναι πλέον η αγορά της Ταϊλάνδης για τα ελληνικά ακτινίδια, καθώς από χθες τέθηκε σε ισχύ απόφαση έγκρισης εισαγωγής που δημοσιεύτηκε στη Βασιλική Εφημερίδα της χώρας. 

Στην εν λόγω απόφαση περιγράφονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η καταγραφή των παραγωγών και οπωρώνων αλλά και των συσκευαστηρίων που θα γίνεται από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Πλέον σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUITHELLAS, Γιώργο Πολυχρονάκη, αναμένεται η έκδοση εμπεριστατωμένων οδηγιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο προς τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές ελεγκτικές Αρχές όσο και τους εξαγωγείς.

«Έχοντας δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές της Ταϊλάνδης, είμαστε ήδη έτοιμοι να εφαρμόσουμε όλα όσα απαιτούνται για να καταστήσουμε αυτήν την αγορά προσβάσιμη και σε άλλα προϊόντα μας, όπως τα κεράσια μας για τα οποία εκκρεμεί σχετικό αίτημα της χώρας μας», αναφέρει  ο κ. Πολυχρονάκης. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια για την είσοδο του ελληνικού ακτινιδίου στην Ταϊλάνδη, ξεκίνησαν από τον Μάρτιο του 2016 όταν η χώρα μας υπέβαλε σχετικό αίτημα για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και κερασιών.

Εν συνεχεία, τον περασμένο Νοέμβριο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας του ασιατικού κράτους επισκέφθηκε τη χώρα μας με σκοπό να διαπιστώσει το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου, την επάρκεια των κρατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο αλλά και την επάρκεια των συσκευαστηρίων των ενδιαφερομένων Ελλήνων εξαγωγέων. Κατά τη διάρκεια τετραήμερης επίσκεψής τους στην Ελλάδα μέλη της ταϊλανδέζικης έδωσαν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διακρατικής συμφωνίας.

Η συμβολή του ακτινιδίου στις εξαγωγές των εγχώριων οπωροκηπευτικών είναι μεγάλη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS έως την περασμένη Παρασκευή 24 Απριλίου, οι εξαγωγές ακτινιδίων ανήλθαν σε 166.140 τόνους έναντι 129.190 τόνων που ήταν πέρυσι, ξεπερνώντας έτσι και το ρεκόρ όλων των εποχών των 154.000 τόνων της περιόδου 2017-2018.

Το 2018 τα ακτινίδια κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία εδώδιμα φρούτα και καρποί, πίσω από τα πορτοκάλια. Οι εξαγωγές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου αγγίζουν τα 123,5 εκατ. ευρώ, με το 90% της εγχώριας παραγωγής να πηγαίνει προς εξαγωγή, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 3η θέση διεθνώς ως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου.

Οι συνολικές εκτάσεις ακτινιδίου σήμερα ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα και σύμφωνα με εκτιμήσεις τα επόμενα 2-3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους. Η εισαγωγή ακτινιδίων από την Ταϊλάνδη σίγουρα αποτελεί μια θετική είδηση για τον κλάδο, ωστόσο από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνονται ενέργειες προκειμένου το ελληνικό ακτινίδιο να διεισδύσει και σε νέες αγορές όπως της Βραζιλίας, του Βιετνάμ, της Ταιβάν, της Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Melissokomos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πρωτοφανή κρίση το ελληνικό μέλι: Έμειναν χωρίς στήριξη οι παραγωγοί

Ιταλία και Κύπρος παρενέβησαν για να στηρίξουν τη μελισσοκομία και εξασφάλισαν συμφωνίες με την Κομισιόν, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες. Μείωση παραγωγής έως και κατά 90%.
businessdaily-Melissokomoi-Meli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι: «Κραχ» στην παραγωγή κατά 70%

Η ακραία ξηρασία έκανε το 2024 τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της μελισσοκομίας. Οι μέλισσες λιμοκτονούν, η μείωση παραγωγής φτάνει τοπικά και το 90%. Πλημμυρίζει η αγορά από «ελληνοποιημένο» μέλι.
Κωνσταντίνος Τσιάρας Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσιάρας: Επιχειρείται η συνολική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρείται μια σειρά από παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, και πολιτικές για προϊόντα που παράγει η χώρα και έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Αυγενάκης: Δράσεις για προστασία καταναλωτών από μολυσμένα τρόφιμα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης απέναντι στους παραγωγούς.
Trofima, Super Market, laxanika, lahanika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες αγορές εκτός ΕΕ που ανοίγονται για τα ελληνικά τρόφιμα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκης σημείωσε πως υλοποιείται ένα δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών.