ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Ζητούνται φορολογικά κίνητρα για τόνωση της αγοράς ακινήτων

Η υπερβολική φορολόγηση και η αστάθεια του φορολογικού καθεστώτος εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις σε ακίνητα, τόνισαν οι ομιλητές σε εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Απαραίτητη δείχνει να είναι μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που θα ωφελούσε την αγορά ακινήτων και θα έδινε ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρθηκε στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο για την «Ακίνητη Περιουσία στη μετά πανδημία εποχή», σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μετά την δεκαετή κρίση θα μπορούσε να υπάρξει θεσμοθέτηση μιας σειράς από νέα φορολογικά κίνητρα για ιδιώτες και εταιρίες, ώστε να επενδύσουν, άμεσα ή έμμεσα, σε ακίνητα, ενώ αναγκαία είναι και η εναρμόνιση των αντικειμενικών και πραγματικών αξιών των ακινήτων.

Με την πάροδο των χρόνων και ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα έφθασαν να αποτελούν μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή του φόρου ιδιοκτησίας οδήγησε σε μια σειρά από στρεβλώσεις με την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα να είναι δύσκολη.

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων έχει αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Σικαλίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας και Επενδύσεων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η φορολογία των ακινήτων και η απουσία ενός ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού καθεστώτος, με τα ακίνητα να καλύπτουν την οικονομική τρύπα στα δημόσια ταμεία.

Όπως αναφέρει ο κ. Σικαλίδης το φορολογικό καθεστώς αποθαρρύνει τους επενδυτές να δουν την ελληνική αγορά ακινήτων καθώς η σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες δεν ευνοεί την Ελλάδα. Ο ίδιος προτείνει να υπάρξει ένα σταθερό περιβάλλον φορολόγησης που να δώσει το έναυσμα για να ενταθεί το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα.

Ο σύμβουλος διοίκησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Βασίλειος Δεληκατερίνης από την πλευρά του υπογράμμισε πως είναι βασικό ζητούμενο η μακροχρόνια σταθερότητα του φορολογικού καθεστώτος, υπογραμμίζοντας πως αυτό που αναζητούν οι ξένοι επενδυτές για να ασκήσουν την επενδυτική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι η διάρκεια. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια φορολογική στρατηγική που θα καθορίζει τον ρόλο που θα διαδραματίζει η φορολογία πέρα από τον εισπρακτικό της χαρακτήρα.

Μια απάντηση στην κρίση που βιώνει η αγορά ακινήτων λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να είναι η δημιουργία εταιρειών που θα διαχειρίζονται ιδιωτικά κεφάλαια και θα επενδύουν σε ακίνητα παθητικού εισοδήματος, όπως αναφέρει η partner, Tax στην PotamitisVekris και Editor του Bulletin of Tax Legislation, Ασπασία Μάλλιου.

Επιπλέον επισήμανε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική της υπερφορολόγησης και αντί να εκφράζεται η άποψη για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και βαρών για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των δημοσίων εσόδων, θα έπρεπε πρώτα να ανοίξει η συζήτηση για να δοθούν εξειδικευμένα κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων που έχει αποτελέσει για χρόνια μια από τις ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την κ. Μάλλιου, μια ιδέα θα μπορούσε να ήταν, επίσης, η θεσμοθέτηση ενός καθεστώτος όπου κεφάλαια ιδιωτικής τοποθέτησης (δηλ. κεφάλαια που δεν προορίζονται για χρηματοδότηση επιχειρηματικής δραστηριότητας) θα μπορούν να τοποθετούνται σε οποιαδήποτε ελληνική εταιρεία που θα βρίσκεται υπό το προστατευτικό καθεστώς των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΔΑΦ), που θα έχουν σαν σκοπό την εισροή κεφαλαίων για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων παθητικού εισοδήματος (σ.σ. ακίνητα που δεν θα αποτελούσαν πάγια μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας).

Ο συνδυασμός των φορολογικών κινήτρων που θα μπορούσαν να δοθούν μαζί με το σταθερό και διαφανές φορολογικό καθεστώς θα οδηγούσε στην ενίσχυση της διάθεσης των επενδυτών να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, με την χώρα να κερδίζει από την εισροή κεφαλαίων και τη μόχλευση τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ακριβότερα σπίτια στην Ελλάδα: Πού ζητούν πάνω από 4.000 ευρώ/τ.μ.

Τα Νότια Προάστια και οι Κυκλάδες διατηρούν τη θέση τους ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos, Αύξηση σχεδόν 10% το β' τρίμηνο στις τιμές πώλησης και 7,2% στα ζητούμενα ενοίκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειστά 2,2 εκατ. σπίτια στην Ελλάδα- Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα περισσότερα

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά περίπου 6,5 εκατομμύρια κατοικίες. Από αυτές, πάνω από 2,2 εκατομμύρια είναι κλειστές. Το ποσοστό αυτό – πάνω από 33% – είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ελληνική αγορά ακινήτων στρέφονται οι ομογενείς, Ποιες γειτονιές στοχεύουν

Όλο και περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού επενδύουν στην Ελλάδα, και τις ευκαιρίες της αγοράς ακινήτων, με στόχο την επιστροφή στις ρίζες και καλύτερη ποιότητα ζωής.