ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Στα 31,4 δισ. το «πακέτο» στήριξης επιχειρήσεων και απασχόλησης

Όπως τόνισε ο υφ. Εργασίας από την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί 62 κατηγορίες μέτρων, με έναν από τους κυριότερους στόχους τους να είναι να μην υπάρξει σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Υψηλότερα από τα 31 δισ. ευρώ έχει διαμορφωθεί το ύψος των κεφαλαίων που έχουν δοθεί για τη στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και της απασχόλησης, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου

«Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί 62 κατηγορίες μέτρων, συνολικής αξίας 31,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 24 δισ. αφορούν το 2020 (δηλαδή περίπου 15% του ΑΕΠ) και 7,5 δισ. -τα οποία αν είναι επιβεβλημένο μπορεί να αυξηθούν- αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021. Και όλα αυτά παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η εξαιρετικά υψηλή αναλογία Χρέους/ΑΕΠ της χώρας μας», ανέφερε ο υφ. Εργασίας, ο οποίος τόνισε ότι ένας από τους κυριότερους στόχους των μέτρων που ελήφθησαν ήταν η προσπάθεια να μην αυξηθεί σημαντικά η ανεργία. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είχαν θετικά αποτελέσματα, καθώς, «συγκριτικές μελέτες της EUROSTAT δείχνουν ότι για το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας έως τον Οκτώβριο του 2020 η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη χαμηλότερη σε όλη της Ε.Ε. μετά την Ιταλία».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η επικουρική ασφάλιση ήταν, είναι και παραμένει με την μεταρρύθμιση το δεύτερο σκέλος της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης του πρώτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, όπως ρητά ορίζει το Σύνταγμά μας» και προσέθεσε ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για τους παρακάτω λόγους: 

  • Με την προσθήκη κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση επιτυγχάνεται διαφοροποίηση του δημογραφικού κινδύνου και μείωση των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού.  
  • Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, σημαντικό τμήμα των εισφορών των ασφαλισμένων του νέου συστήματος θα επενδύεται στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα υψηλότερη ανάπτυξη. 
  • Με το νέο σύστημα διασφαλίζουμε υψηλότερες συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
  • Ανακτούμε την κλονισμένη εμπιστοσύνη των νέων στην κοινωνική ασφάλιση, προσφέροντας ισχυρά αντικίνητρα για συμμετοχή τους σε ανασφάλιστες οικονομικές δραστηριότητες.  Οι συντάξεις του υφισταμένου συστήματος ουδόλως θίγονται και θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται όπως και σήμερα.  
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα αλλάξει για την απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότες

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, ποιες είναι οι βασικές διατάξεις. Απολύσεις χωρίς αποζημίωση εντός 12μήνου, υψηλά πρόστιμα στους εργοδότες για κόλπα με την Κάρτα Εργασίας.
Εξοπλισμός τηλεργασίας γραφείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα χορηγούνται οι ειδικές άδειες στους εργαζόμενους λόγω κορονοϊού

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τον τρόπο χορήγησης των ειδικών αδειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όταν νοσούν από κορονοϊό είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους.