ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
Σε ανοδική πορεία η παγκόσμια κρουαζιέρα με 37,7 εκατ. επιβάτες το 2025.

Υπό εξέταση business plan για πλοία που δεν θα χρησιμοποιούν άνθρακα

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γ. Πατέρας ανέφερε ότι η αντικατάσταση των πλοίων με «πράσινα» πλοία που δεν θα χρησιμοποιούν άνθρακα (zero carbon), αλλά υδρογόνο, θα στοιχίσει 11 δισ. ευρώ.

Την ανάγκη ανανέωσης του ελληνικού στόλου των πλοίων, λόγω των προστίμων που θα επιβάλλει η ΕΕ για το αποτύπωμα άνθρακα (carbon footprint) επισήμανε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεώργιος Πατέρας, μιλώντας σε εκδήλωση στο περίπτερο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην 85η ΔΕΘ.

Πρόσθεσε, δε, ότι η αντικατάσταση των πλοίων με “πράσινα” πλοία που δεν θα χρησιμοποιούν άνθρακα (zero carbon), αλλά υδρογόνο θα στοιχίσει 11 δισ. ευρώ. Τα επόμενα βήματα είναι η εκπόνηση του business plan και η κατασκευή του πρώτου πλοίου, που θα δείξει ότι η ιδέα είναι υλοποιήσιμη. Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, που είχε τον ρόλο συντονιστή της συζήτησης, τόνισε ότι το business plan θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο έργο που επιτελεί η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή σύνδεση των νησιών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες αναφέρθηκε ο διευθυντής της, πλοίαρχος Λιμενικού Σώματος, Γεώργιος Ρίγγας. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, υπογράμμισε ότι δόθηκαν επιπλέον 79 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ακτοπλοϊκού δικτύου. Υπογράμμισε ότι η σταθερότητα και η υπογραφή πολυετών συμβάσεων θα αποτελέσει κίνητρο για να επενδύσει ο επιχειρηματίας σε μια ακτοπλοϊκή γραμμή.

Η καθηγήτρια του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών και στέλεχος του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Μαρία Μποϊλέ, σημείωσε ότι η μελέτη για την αναμόρφωση του συστήματος ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που εκπόνησε το ΙΜΕΤ μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη λήψη αποφάσεων από τους φορείς της πολιτείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυστηρότεροι οι κανόνες στην διάλυση και ανακύκλωση πλοίων

Η Διεθνής Σύμβαση για την ανακύκλωση πλοίων, γνωστή ως Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ, επιβάλλει πιο αυστηρούς κανόνες στους πλοιοκτήτες για τη διάλυση πλοίων με περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές.
Ploio-Ship
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινη» συμφωνία της ΕΕ για να μειωθούν οι εκπομπές των πλοίων

Αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων στη ναυτιλία, η άτυπη συμφωνία θέτει φιλόδοξους στόχους για τους πλοιοκτήτες, προβλέποντας τη μείωση των εκπομπών στα πλοία κατά 2% από το 2025 και κατά 80% από το 2050.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Διστάζει η ΕΕ να επιβάλει περιβαλλοντικό φόρο στα πλοία

Οι Βρυξέλλες καθυστερούν να επιβάλουν περιβαλλοντικό φόρο στα πλοία αν και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ευρώπη είναι ισοδύναμες με τους ρύπους 20 χωρών της ΕΕ.