ΓΔ: 1977.6 -0.40% Τζίρος: 12.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:32
Gerapetritis-Fidan-Hakan
Φωτο: Twitter Υπ. Εξωτερικών Τουρκίας

Συνάντηση χαμηλών προσδοκιών του Γεραπετρίτη με Φιντάν στην Αθήνα

Για την κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη η εθνική γραμμή ότι μοναδικό θέμα συζήτησης αποτελεί η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, την ίδια στιγμή όπου η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για λύση «πακέτο».

Με μικρό καλάθι για ουσιαστική πρόοδο στα ανοιχτά αγκάθια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προετοιμάζεται η ελληνική διπλωματία για το κρίσιμο ραντεβού της ερχόμενης Παρασκευής 8 Νοεμβρίου, ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

Μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της εκλογικής αναμέτρησης των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που ενδεχομένως παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο προσέγγισης των ανοιχτών ζητημάτων για Αθήνα και Άγκυρα, από τη στιγμή όπου και οι δύο πλευρές θα θέλουν να γνωρίζουν – για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία χώρα – αν ο νικητής είναι ο Ντόναλντ Τράμπ ή η Κάμαλα Χάρις.

Αν και η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν θεωρείται ως προπομπός του νέου τετ α τετ που θα έχουν τον Ιανουάριο του 2025 ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, όλοι συμφωνούν ότι σε αυτό το ραντεβού θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο ουσιαστικής προσέγγισης που θα οδηγήσει στο μέλλον και σε ένα συνυποσχετικό Ελλάδας – Τουρκίας για την επίλυση των διαφορών στη Χάγη.

Για την κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη η εθνική γραμμή ότι μοναδικό θέμα συζήτησης αποτελεί η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, την ίδια στιγμή όπου η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για λύση «πακέτο», βάζοντας στο τραπέζι θέματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ζητώντας παράλληλα ανταλλάγματα στη Θράκη για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν – σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες – και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και από τη νέα προσπάθεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν με νόημα ότι ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, με καταγεγραμμένους ήδη 64 γύρους διερευνητικών συνομιλιών.

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης (ΣΚΑΪ), τονίζοντας από τη μια μεριά ότι «υποχρέωση μου είναι να λέω στο γείτονα ότι ο αναθεωρητισμός δεν οδηγεί σε λύση», αλλά και από την άλλη, απαντώντας σε όσους εντός των τειχών κάνουν λόγο για υποχωρητισμό της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει καμία έκπτωση από τις εθνικές γραμμές.

Και όλα αυτά, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, γινόταν γνωστή η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πορεία των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας, στην οποία αν και καταγράφεται η ενίσχυση του «θετικού κλίματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γίνεται αναφορά στη διακήρυξη του 1995 της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων θα θεωρείτο casus belli, ενώ συμβουλεύει τη γείτονα «να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να σέβεται την κυριαρχία αλλά και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των χωρών μελών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Τον Ιανουάριο στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν για Μητσοτάκη: Και οι δύο πλευρές συζητούν με τον πιο ανοικτό τρόπο

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο «πώς δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας και ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα».