Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αρχίζει σήμερα με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, με τα βλέμματα να στρέφονται στις τελικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Κυριακής, αλλά και στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, η οποία παραδοσιακά έχει χαρακτηριστικά παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Η «μάχη» της πενθήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποιείται παράλληλα με ακόμα μία πολιτική αναμέτρηση για την ηγεμονία στον χώρο του Κέντρου, όπως τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Μπορεί η ΝΔ να διατηρεί την πρωτιά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και απόσταση ασφαλείας από τα υπόλοιπα κόμματα, παρά τη μικρή πτώση των ποσοστών της, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ (Alco / Alpha) μειώνει τη διαφορά του από το κυβερνών κόμμα στις 8,1 μονάδες, αυξάνει τη συσπείρωσή του στο 89%, ενώ δείχνει να κερδίζει και τη μάχη του Κέντρου καταγράφοντας ποσοστό 35%, έναντι 20% της Ν.Δ.
Ο στόχος του Ανδρουλάκη να βρεθεί σε «θέση οδηγού»
Το ασφυκτικό πρέσινγκ των προηγούμενων ημερών προς την κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κορυφωθεί και κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, από την ακρίβεια, τις τιμές στην αγορά, αλλά και το ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών, μετά και την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα.
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη – όπως σχολιάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ - το πενθήμερο μπρα ντε φερ στην Ολομέλεια αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «να εμφανιστεί στην θέση του οδηγού των εξελίξεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης», κερδίζοντας όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης, αποδομώντας την ηγεμονία του πρωθυπουργού και της ΝΔ.
Ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο, στόχος της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι αμέσως μετά από κάθε τοποθέτηση υπουργού της κυβέρνησης, να ακολουθεί η απάντηση του αντίστοιχου εισηγητή του ΠΑΣΟΚ ώστε να δίνεται η εικόνα της άμεσης αντίδρασης και η αποδόμηση με επιχειρήματα του κυβερνητικού αφηγήματος.
Ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά για τον διάδοχο της Σακελλαροπούλου
Την ίδια στιγμή, σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να βάλει προς ώρας «πάγο» στη δημόσια πρόταση του Αλέξη Χαρίτση, που ζήτησε να στηριχθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος για επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραπέμποντας σε μελλοντική συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, απομάκρυνε το σενάριο μιας κοινής υποψηφιότητας από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και νέα Αριστερά, με τη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει ότι θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο.
Άλλοι πάλι, ερμηνεύουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ως μία ακόμα ένδειξη ότι έχουν αποφασίσει να κινηθούν από εδώ και στο εξής αυτόνομα μέχρι και τις επόμενες εθνικές εκλογές, εξαντλώντας μέχρι τέλους τα «προνόμια» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά πιέζοντας ταυτόχρονα και την κυβέρνηση προς την επιλογή μιας κεντροαριστερής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας.