Με τον Ντόναλντ Τραμπ να διανύει τη δεύτερη εβδομάδα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει σημάνει συναγερμός από τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου «πλανητάρχη», για τις πραγματικές του προθέσεις στα ζητήματα της άμυνας, της ασφάλειας και της οικονομίας.
Αλλά και στη χώρα μας, η κυβέρνηση επιχειρεί να επανατοποθετηθεί σε μια σειρά από ζητήματα που συνεχίζουν να προκαλούν – σε κοινωνικό επίπεδο – ποικίλες συζητήσεις και αντιδράσεις και έχουν ως αφετηρία την πολυσυζητημένη "woke" ατζέντα.
Αν και από το Μέγαρο Μάξιμου σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν τίθεται κανενός είδους ζήτημα για αλλαγή πλεύσης προς τα δεξιά, μόνο τυχαίες δεν ήταν οι πρόσφατες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, περί ύπαρξης δύο μόνο φύλων, όπως υπαγορεύει η βιολογία.
Στο τραπέζι η πρόταση για το Ταμείο Αμυντικών Δαπανών
Η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τον βηματισμό της και στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας ενιαίας αμυντικής πολιτικής, με φόντο την επανατοποθέτηση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σε μια σειρά ζητημάτων άμυνας και ασφάλειας.
Με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου να βάζει σε δεύτερο πλάνο τις διεθνείς συμμαχίες στην εξωτερική του πολιτική και να προτάσσει τις διμερείς συμφωνίες, η Ε.Ε. καλείται να αποδείξει στην πράξη ότι είναι έτοιμη να «αποκρούσει» το νέο δόγμα Τραμπ, αλλά κυρίως, να υπερασπιστεί το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για τις αμυντικές δαπάνες, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στόχος, να υπάρξει ένα κεντρικό σύστημα αμυντικής συνεννόησης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε αρχικά να αποφεύγονται οι άσκοπες εθνικές αμυντικές δαπάνες, αλλά στην πράξη να υπάρχει μια αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτή τη συζήτηση, η Ελλάδα προσέρχεται ουσιαστικά από θέση ισχύος, από τη στιγμή όπου ήδη μέσω του κρατικού προϋπολογισμού δαπανώνται κονδύλια πάνω από το 3% του ΑΕΠ για την άμυνά μας.
Η Τουρκία
Την ίδια στιγμή, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναλύουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα αμερικανική διοίκηση και αφορούν είτε στις διμερείς μας σχέσεις, είτε στις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Ακόμα και το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις αρχές του έτους στην Άγκυρα, αποφασίστηκε να μετατεθεί χρονικά, με διπλωματικές πηγές να εξηγούν «δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση ένα ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία», προφανώς λόγω της μεταβατικής κατάστασης που δημιουργείται με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, εκφράζουν την βεβαιότητα τους ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν κατά τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία των δύο χωρών που έχει ενισχυθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, υπενθυμίζουν το αυξημένο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά και πετρελαϊκών, να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για το αμερικανικό LNG, προς την Κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε διπλωματικό επίπεδο, πάντως, ήδη προετοιμάζεται στο πρώτο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία, ενώ σχεδιάζονται και οι πρώτες του επαφές στην Ουάσιγκτον με τη νέα ηγεσία του State Department.