Σημαντική ενίσχυση του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξή του.
Ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι θα παραληφθούν περισσότερα από 100 νέα οχήματα, προκειμένου να ενδυναμωθεί ουσιαστικά η πρόληψη και η άμεση επιχειρησιακή επέμβαση, ενόψει της εκδήλωσης επίσημης παράδοσης στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ευρωπαίας επιτρόπου για την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Χατζα Λαμπίμπ.
Ο υπουργός υπογράμμισε το ευρύ φάσμα του εξοπλιστικού και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού που βρίσκεται σε εφαρμογή, καθώς, εκτός από τα νέα οχήματα, επεκτείνεται η χρήση συστημάτων επικοινωνίας, δημιουργείται εθνική βάση δεδομένων, ενώ ενισχύονται και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Όλα αυτά, όπως τόνισε, εντάσσονται στη στρατηγική της «ψηφιακής ετοιμότητας» και υλοποιούνται μέσω του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».
Σημαντικές προσθήκες σημειώνονται και στον εναέριο στόλο πυρόσβεσης. Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε πως φέτος επιχειρούν καθημερινά στη χώρα 80 έως 85 αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 49 έχουν ενοικιαστεί μέσω νέας συμφωνίας από το 2024, ενώ 30-35 ανήκουν στον εθνικό στόλο.
Η γεωγραφική διασπορά αυτών των μέσων καθορίζεται βάσει του χάρτη επικινδυνότητας της κάθε περιοχής, διασφαλίζοντας επιχειρησιακή επάρκεια πανελλαδικά.
Έμφαση δόθηκε στη χρήση drones, τα οποία αυξήθηκαν φέτος από 40 σε 87 μονάδες. Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα drones προσφέρουν κρίσιμο πλεονέκτημα στην άμεση ανίχνευση πυρκαγιών», καθώς εντοπίζουν το «καπνό πριν καν γίνει φωτιά», επιτρέποντας την άμεση κινητοποίηση δυνάμεων.
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το 90% των πυρκαγιών κατασβήνεται στα πρώτα λεπτά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση κατά 34% στις καμένες εκτάσεις σε σύγκριση με το 2023 και μείωση έως και 90% στις δασικές εκτάσεις.
Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα και την ανάγκη προσοχής και υπευθυνότητας, επισημαίνοντας ότι «πάνω από το 60% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια» και όχι σε δόλο.
Τόνισε ότι καθημερινές δραστηριότητες, όπως καύσεις ή χρήση εργαλείων υπό ακατάλληλες συνθήκες, ευθύνονται για αρκετά περιστατικά, προτρέποντας τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, ειδικά σε περιόδους αυξημένου κινδύνου.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή συνεργασία, επισημάνθηκε η συμμετοχή μέρους του στόλου Canadair της χώρας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα rescEU, το οποίο επιτρέπει αμοιβαία βοήθεια μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαία επίτροπος, Χατζα Λαμπίμπ, σύμφωνα με τον υπουργό, δεσμεύεται στην προώθηση ενός «ολιστικού σχεδίου ενίσχυσης της πρόληψης και της τεχνογνωσίας σε επίπεδο ΕΕ».
Σημείωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, με την ευρωπαϊκή συνδρομή να αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας.
Τα αποσυρόμενα οχήματα πρόκειται να διατεθούν σε εθελοντικές οργανώσεις, δήμους και περιφέρειες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τον κομβικό ρόλο των εθελοντών στην αντιμετώπιση των κρίσεων.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 5.500 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας και τους 5.000 εθελοντές πυροσβέστες - είναι κρίσιμος ο ρόλος τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για το ενδεχόμενο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις δείχνουν αυξημένες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ακόμη και 43, ενώ η ύπαρξη ανέμων δημιουργεί ένα «τριπλό μείγμα υψηλού κινδύνου: ξηρότητα, θερμότητα, άνεμοι».
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η διενέργεια καθαρισμών σε 702.000 οικόπεδα φέτος, με τα επιβληθέντα πρόστιμα να αφορούν το 10% όσων δεν συμμορφώθηκαν. Ο υπουργός τόνισε πως «ο καθαρισμός δεν είναι εφάπαξ ενέργεια. Χρειάζονται συνεχείς μικρές παρεμβάσεις καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο».