Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων άσκησε ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Ο βουλευτής έκανε λόγο για θεσμικές αστοχίες, έλλειψη στρατηγικής και απουσία ουσιαστικών εγγυήσεων διαφάνειας.
Ο κ. Κατρίνης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, εκφράζοντας προβληματισμό για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη συμφωνία προμήθειας 40 μαχητικών Eurofighter από την Τουρκία, με τη συναίνεση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας.
Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα δεν άσκησε καμία διπλωματική πίεση εντός ΕΕ, ούτε έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Παράλληλα, επανέφερε το ζήτημα της υποβάθμισης του στρατιωτικού επαγγέλματος, με αναφορές στη ραγδαία πτώση των βάσεων εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές και την έλλειψη προόδου σε ζητήματα που αφορούν τις μισθολογικές και στεγαστικές παροχές. «Η πραγματικότητα διαψεύδει τις κυβερνητικές εξαγγελίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο, ο Τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το πλαίσιο διαχείρισης που προτείνεται δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία και τη λογοδοσία, αφού ο Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει τόσο τον ρόλο του ελέγχοντος όσο και του ελεγχόμενου.
Επιπλέον, καυτηρίασε την απουσία ουσιαστικής συμμετοχής των επιτελείων και των ενώσεων στρατιωτικών, αλλά και τη μεταβίβαση κρίσιμων αποφάσεων σε υπουργικές αποφάσεις χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νομική μορφή του νέου φορέα αξιοποίησης (ΦΑΑΕΔ), εκφράζοντας αντίθεση με την επιλογή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και ζητώντας μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).
Όπως τόνισε, δεν προβλέπεται καν ρητή δέσμευση για διάθεση τουλάχιστον του 60% των εσόδων σε στεγαστική πολιτική υπέρ των στελεχών.
Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στην τροπολογία για τα Μετοχικά Ταμεία και τη συμφωνία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με την MSM, την οποία χαρακτήρισε προβληματική, ζητώντας να αποσυρθεί και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η εθνική άμυνα δεν μπορεί να στηρίζεται σε επικοινωνιακή διαχείριση και αποσπασματικές κινήσεις, αλλά απαιτεί σοβαρότητα, στρατηγική και συνεννόηση.
«Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική ηγεσία με θάρρος και ευθύνη, που να διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο», κατέληξε.