ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Άγκυρα: Η πρόσκληση Χάφταρ στην Αθήνα «υπονομεύει» τις ειρηνευτικές προσπάθειες

«Η πρόσκληση του Χάφταρ στην Ελλάδα και η επισήμανση των εθνικών ανησυχιών της Ελλάδας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την ειρήνευση στη Λιβύη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα. Η Άγκυρα επέκρινε την Ελλάδα γιατί υποδέχτηκε χθες τον λίβυηο στρατιωτικό, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για «σαμποτάζ» των ειρηνευτικών προσπαθειών.

«Η πρόσκληση του Χάφταρ στην Ελλάδα και η επισήμανση των εθνικών ανησυχιών της Ελλάδας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την ειρήνευση στη Λιβύη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του οποίου η χώρα αναμένεται να συμμετάσχει την Κυριακή στη διάσκεψη του Βερολίνου, όπως και ο Χαλίφα Χάφταρ.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι κενές προσπάθειες είναι μάταιες», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, ο οποίος συνάντησε χθες τον στρατάρχη Χάφταρ.

Στη συνάντηση που είχε χθες ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Χαφτάρ κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Λιβύης Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τι λένε τουρκικές πηγές για τη στάση Χαφτάρ απέναντι στο τουρκολιβυκό

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Χαφτάρ επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο η Βουλή της Λιβύης δεν θα εγκρίνει ούτε θα απορρίψει προς το παρόν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Σταύρος Παπασταύρου πρόσωπο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης το 2026, σύμφωνα με τον Σ. Παπασταύρου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει να ολοκληρώσει έως το τέλος του έτους τον διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, με σεισμικές έρευνες να ξεκινούν το 2026, δήλωσε ο Στ. Παπασταύρου στον Alpha.